Batman Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Araştırmacı Yazar Besim Eviz, Batman Üniversitesinde “İş Hayatında Aranan Eleman Kim?” konulu bir konferans düzenledi.
Konferansa Üniversite öğrencileri ile Lise öğrencileri katıldı.
Slayt eşliğinde ve canlı örneklerle sunulan konferans ileride iş hayatına atılacak öğrenciler için bir pusula niteliğindeydi.
Batman Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Besim Eviz’in verdiği konferanstan notlar:
2011 yılında 751, 2012 yılında 4940 kişi Toplum Yararına Çalışma Programında istihdam edilmiştir.
Çalışma hayatına başlayan kişi öncelikle “ben neden çalışıyorum?” sorusunu kendi kendine sorması gerekmektedir.
Hangi pozisyonda olursak olalım çalışma hayatımıza bir anlam verebilmeliyiz. Yaşam felsefemizde iş hayatının iyi bir yeri olmazsa verim alamayız.
Daha lise yıllarımızdan itibaren bir kariyer bilincine sahip olmamız gerekmektedir. Üniversite ve iş yaşamımızı da bu şekilde planlamalıyız. Yaşama bakış felsefemiz iş hayatındaki rolümüzü belirleyecektir.
Kariyer yaşamımızda olmazsa olmazlarımız şunlardır;
1-Sevgi: Çalışma hayatının odak noktası yaşam sevgisidir. Yaşam sevgisinden mahrum olan bir kişinin iş hayatında başarılı olmasına imkân yoktur. Seven insan ancak bedel öder, kendini işine adar ve başarıyı yakalar.
2-Hayal Gücü: Hayal gücü ve içselleşmiş bir inanç ile başarıyı yakalayabiliriz.
3-Bilgi: İslam’ın ilk emri “oku” ile üstümüze farz kılınmıştır bilgi. Bilgi sayesinde kariyer yaşantımızda kalitemiz artacak, çıtamız yükselecektir. Hayatın ve iş yaşamının kalitesi bilgi ile tamamlanır.
4-İletişim Becerimiz: Çok bilgili, çok teknik bir personel olabilirsiniz. Eğer çevrenizle iletişim kuramıyor, uyum gösteremiyorsanız başarıyı yakalamanız mümkün değildir. Anneniz, babanız, kardeşiniz, eşiniz, çocuğunuz, yakın arkadaşlarınız ve iş arkadaşlarınızla iyi bir iletişim kurabilmelisiniz.
5-Sorun Çözme Yaklaşımınız: Sorunları gördüğünüzde kaçınmamalı, üstüne üstüne gitmelisiniz. Bir sorun olduğunda elinizi taşın altına koyabilmelisiniz.
6-Pozitif İmajınız: İş görüşmesine duygusal sömürü ile başlayanlar var. Büyük yanlış. Yada bir önceki işinden ayrılma sebepleriyle ilgili bir sürü hikaye anlatanlar var. İş görüşmesine bu tür negatif bir başlangıç yapanlar imajlarına büyük zarar verirler.
7-Çalışma ve Üretme Kabiliyetimiz: Az ile yetinmemeliyiz. Asla “bu kadar yaptım, yeterli” dememeliyiz. Teknolojik ve üretim olarak sınırlarımızı zorlamalıyız.
8-Takım Ruhlu Olmak: Bir ailede bile bir takımız. Her birimizin kendisine göre bir rolü var. İşletmelerde tıpkı bir aile kurumu gibidir.
9-Değişime ve Gelişime Açık Olmak: Çağın gerektirdiği her türlü bilgi ve donanımı almaya hazır halde olmalıyız. Değişime kapalı olanlar, statükocular başarılı olamaz
10-Hedef Belirlemek: Hedefimiz her ne ise başarıyı yakalamak adına iyi bir donanıma sahip olmanın yanında bu bedeli ödeyeceğin iyi bir hedefi de başından belirlemelisin.
Kariyer Yönetimi İlkeleri :
1-Sürekli öğrenmek
2-Sürekli gelişmek
3-İletişim canlılığı
4-Etik değerleri özümsemek
5-Sürekli bir farklılıkla yaşamak
Kariyer Yaşamının Bariyerleri :
A-İçsel Bariyerler:
Bencil davranışlar, statükoculuk, güvensizlik, anlama ve anlaşılma sorunu, yükseklerde uçmak, sorumluluk ve görev alma korkusu, yaşamda acil servisli olmak (panik atak), özgüven zayıflığı, sağlık sorunu, negatif disiplin anlayışı, bilmek- konuşmak ama yapmamak, alışkanlıklar, vukuatlı özgeçmiş, erteleme ve öteleme hastalığı, yanlış söylemler, rahatın gölgesinde yaşamayı istemek
B-Dışsal Bariyerler:
Eğitim-öğretim kalitesizliği, sosyal çevre, ekonomik koşullar, kayırma, rüşvet ve yolsuzluk, etik değerlerin ihmali ve ihlali, negatif enerjili saldırılar
Bariyerleri Aşma Teknikleri: Çapraz yöntem uygulaması, otokontrol sistemini güçlendirmek, güçlü olma taktiği, önemli olan tespiti
İş Aramaya Hazırlık : Psikolojik hazırlık, Fiziksel hazırlık, Sosyal-kültürel hazırlık, bilgi-beceri ve pazarlama hazırlığı
Çalışma Hayatını Atılanlara Önemli Mesajlar:
İşe her zaman zamanında gidin, geç kalmayın.
Ekibinizle sıcak bir iletişim kurun, yöneticilerinizi tanıyın.
Sektörel duyarlılığa sahip olun, öğrenme ve deneyim kazanma çabasını gösterin.
Görev ve sorumluluğunuzu iyi belleyin ve asla başkasının işine karışmayın.
Dürüstlüğün ve güvenirliğin en değerli sermaye olduğunu unutmayın.
Kendinizi sevin, yaşamaya gülümseyin ve paylaşmayı bilin.
Zihinsel kuvvet için düşünün.
Bedensel kuvvet için çalışın.
Ruhsal kuvvet için inanç ve sevgiyi birleştirin.
Sosyal kuvvet için samimiyetle iletişim kurun.
İş aramak, üretme azmi içinde olmaktır
İşe hazırlıklı olmak iş bulmanın yarısıdır
İş görüşmesi başlı başına bir sanattır
İş görüşmesi karşılıklı bir tanışma sürecidir. Kendini iyi tanıyan bu süreci iyi yönetir
İş görüşmelerinde doğru ve tutarlı bilgilerden yoksun yazılı belgeler kişiyi zora sokar.
İnsana ancak çalıştığının karşılığı vardır (Kur’an-ı Kerim)
Evet, sevgili dostlar. İçimizden biri olan Batman Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Araştırmacı Yazar Besim Eviz, öğrencilere iş hayatına atılırken dikkat etmesi gereken durumları öğretirken biz çalışanlara da önemli mesajlar veriyordu.
Kendisinin kaleme aldığı bu yöndeki bir kitabını okumuştum. Kendisinden ayrıca dinlemek farklı bir mutluluk yarattı bende.
Unutmadan, yeni bir kitabı da çok yakında stantlarda yerini alacak Sayın Eviz’in.
Eline, diline sağlık üstat.