*Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, bu şehrin belleğidir. Kim ne derse desin, şehrin 70 yılın yarısına tanıklık yapan bu yayın organı hemen her gün kaliteli bir gazete ile okurlarının karşısına çıkarken, belleklerde iz bırakan olayları da anımsatmayı bir görev biliyor…

*Geçen hafta sel felaketinin 13.yıldönümüydü. Batman Çağdaş, sel felaketi izlerinin durduğu ‘İluh deresi’ çevresinde nabız tuttu. Semt sakinlerinin beklentilerini kamuoyuna duyurdu. 11 Cana mezar olan o dere kenarında 5 cansız bedeni çıkaran eski Belediye emeklisi Mazhar Kavak’a ulaştık...

ÖDÜLLÜK FOTOĞRAFIN HİKAYESİ

31 Ekim 2006 gecesi; Batman için ‘kara’ bir günün tarihiydi.

Sel sularının taştığı İluh Deresinde manzara tek kelimeyle ürkütücüydü.

Sel sularının yükselmesiyle bazı evlerde mahsur kalan ve yardımın geç ulaşması yüzünden maalesef can kayıplarını yaşamıştık.

11 Vatandaşın hayatını kaybettiği o derede acıların sarılması zaman almıştı.

Çoğu çocuk 11 kişinin hayatını kaybettiği İluh deresinde, can pazarı yaşanmıştı.

O gece saatler 02.00’yi gösterdiğinde İluh deresi köprüsüne yakın Karşıyaka Mahallesi 301 Sokağın başındaydık.

Neredeyse insan boyuna gelecek su yüksekliği beraberinde traktör, otomobil ve iş makinelerini derenin içine kadar sürüklemişti.

Gece yarısı; zifiri karanlıkta enkazın olduğu 301 Sokakta gördüğümüz tablo korkunçtu. Sessiz bir ölüm çığlığı vardı.

Foto muhabirimiz Reşat Yiğiz ile o anı dondurduğumuzda kucağında 11 yaşındaki Ali Kanat’ın cansız bedenine sarılan Belediye kepçe operatörü Mazhar Kavak’ın o karesi; Batman’ın sel manzarasının en ürküten görüntüsüydü.

O ANI YAŞAMAK…

Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın o fotoğrafı; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nce yılın fotoğraf ödülüne layık görülmüştü.

Fotoğraf karesine bakıldığında sel sularının ne kadar büyük bir tahribata yol açtığını anlatıyordu bir yerde.

Batman Çağdaş’ta bugün emekli kepçe operatörü Mazhar Kavak’ın o dehşet gecede yaşadıklarını anlatması hala insanın tüylerini diken diken ediyor.

Olayın üzerinden tam 13 yıl geçmiş.

Bakın Kavak neler diyor;

“60 Yaşındayım. Benim de 6 çocuğum var. Fakat ne acıdır ki, sel sularından çıkardığım 5 cansız bedenden 4 çocuğu da kendi çocuğum gibi gördüm. İçim halen o çocuklar için sızlıyor. O masum çocukların sonradan yakın akrabalarımın olduklarını öğrenince adeta yıkıldım. Balpınar beldesinde şiddetli yağıştan kaçan yakın bir ailemizin gelip sığındığı evin sel sularından çöken evin altında kaybettiğimiz ikisi kız, dört çocuğun cansız bedenlerini gözümün önünden gitmiyor. Günlerce uykusuz günler geçirdim. Ömrüm boyunca o kara geceyi unutmayacağım.”

ŞEHRİN DÜNÜNE TANIKLIK YAPAN GAZETE

Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, habercilikte ve yorumlarında kırmadan, dökmeden yapıcı bir üslupla hep objektif yayıncılığını sürdürdü.

Sürdürmeye de devam edecek.

Bu yayın organı bu şehrin dününe dair önemli haberlere imza attı, şehirde insan hikayeleri ve dününe dair karelerini de okurlarıyla buluşturmaya devam ediyor.

Bakın; 13 yıl önce bu şehirde yaşanan bir felaketin yıldönümünü objektif bir şekilde değerlendiren tek gazete ‘Batman Çağdaş’ oldu.

Bu şehrin ilk günlük gazetesinin, şehre olan katkılarını birçok okur biliyor ve takdir ediyor.

Bu da bize moral veriyor.

Batman Çağdaş’ın duyarlı okurlarının verdiği desteğe de sonsuz şükranlarımızı iletiyoruz.

31 Ekim 2006 gecesinde yaşanan o felaketin bir daha yaşanmaması için de etkili ve yetkilileri; bir kez uyarıyoruz.

Kalın sağlıcakla…