Zaman ne çabuk geçiyor, zaman değirmeni ne çabuk dönüyor Allah’ım!.. Geçen yılın 2 Mart’ında, bu köşede ‘Yaş 35, yolun yarısı’ şiirini paylaşmıştım…

Bir yıl daha geçti ömrümüzden. Bir yıl önce Batman Çağdaş, 35. yaşına basmıştı, şimdi 36. yaşına girdi…

Takvimler 2 Mart 1984’ü gösterirken bölgemiz çatışmalı bir sürece yelken açıyordu. Çatışmalı sürecin başlamasıyla birlikte kente karanlığın çökmeye başladığını biliyorsunuz…

İşte Batman Çağdaş, bir açıdan bakılırsa, 1984 yılının zorlu koşullarında karanlıkta yakılan muma benzetilebilir…

‘Batman’ın gözü, kulağı, dili’ logo ve parolasıyla yayın hayatına başlayan bir gazete olan Batman Çağdaş, karanlığa yakılan bir ışık, bir mum olarak nice zorlu süreçlerden geçerek günümüze gelmiş, 36. Yaşına ayak basmıştır…

Bölgemiz çatışmalı ve zorlu süreçlerden geçerken, Batman’da bir gazetenin 35. yayın yılını geride bırakması kolay değildir…

7 yıllık gazetecilik hayatımdan sonra 1997 yılında Batman Çağdaş ailesine katılmıştım. Neredeyse çeyrek asırdır Batman Çağdaş’ta yazılarımla siz değerli Okurlarımın karşısındayım. Rabbime bana ihsan ettiği iyiliklerden dolayı şükrediyorum.

**

**

Geçen zaman sürecinde zor şartlara rağmen Batman Çağdaş’ın ‘mümkün mertebe’ halkın sesi olmaya çalıştığı açıktır.

Batman Çağdaş’ta günlük yazı yazdığım için değil, gerçekten de bu gazete her zaman Batman halkının yanında olmuş, yanlışlara ‘dur’ demiş, toplumun çıkarlarını savunmuştur.

Daha güzel, daha temiz, daha yaşanabilir, sorunları çözümlenmiş, insanları mutlu bir kent için Batman Çağdaş’ın katkı sunduğuna inanıyorum.

Batmanlıların sağlık, eğitim, ulaşım, alt yapı ve aklınıza gelen her sorununun çözümü için bu gazete her zaman demokratik bir baskı unsuru olmuştur…

Eksikliklerinin olmadığını söylemiyorum. Ama gazeteciliğin ateşten gömlek olduğu bir coğrafyada Batman Çağdaş’ın iyi bir görev yaptığına inanıyorum.

Batman Çağdaş’ın kurucusu merhum Enver Arslan’ı rahmetle anıyorum. Zorlu süreçte tarihe tanıklık eden bu gazeteyi Batman’a kazandırdığı için gerçekten de iyi bir hizmet gerçekleştirdiğine inanıyorum.

12 Eylül askeri darbesinden sonra insanların korkudan sinip köşelerine çekildiği bir süreçte, Batman Çağdaş Gazetesi’nin nüvesini oluşturma cesaretini gösterdiği için takdiri hak ediyor.

Çocukluğumda aynı mahallede kendisine ‘ağabey’ diye hitap ettiğim Merhum Enver Arslan’ı, bir trafik kazasında yitirdik. Kendisi aramızdan ayrıldı, ancak adı ile birlikte geride bıraktığı eseri yaşıyor.

**

**

ZORLU SÜREÇLERDE GAZETECİLİK…

Batman Çağdaş, hukukun üstünlüğünü savunmuş, yanlışlara karşı çıkmıştır. Tüm siyasal partiler, tüm muhtar adaylarına kadar herkese sayfalarını açmış, iyi niyetli her yöneticinin de hakkını vermiştir.

Kim bu kentin yarınları için bir hizmet vermişse, onların hakkını teslim etmiştir. Valisinden, Emniyet Müdürüne, Jandarma komutanlarından daire müdürlerine kadar bu topluma iyilikle yaklaşanlara sayfalarını açık tutmasını bilmiştir.

Batman Çağdaş, Türkiye’de en çok ödül alan yerel gazete konumundadır.

Evet, saygın basın kuruluşlarından Türkiye yerel basını içinde en fazla ödül alan gazetedir Çağdaş…

Özellikle 1997 yılından itibaren saygın basın kuruluşları olarak bilinen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden sayısız ödül almış, bu kentin olumlu anlamda tanıtımını yapmıştır.

Batman Çağdaş, 2 Mart 2019’da, yani bugün, 35. yaşını doldurdu ve 36. yaşa merhaba dedi. Bu gazetenin yaşamasını, güçlenmesini, bu halkın gören gözü, işiten kulağı ve konuşan dili olmasını istiyorsak, desteğimizi esirgemeyeceğiz.

Bu gazete ve burada yazı yazan bizler yanlış yaptığımızda lütfen uyarın ve bizi doğru yola sevk edin. Beklentilere yanıt olmadığımızda, insanız, beşeriz şayet yanlışlara saptığımızda bize ders veriniz…

Sorunlu bölgede, çok zorlu koşullarda, ağır sorumluluk gerektiren bir görevi yapmak, kolay değildir…

Güneydoğu gibi çatışmalı ortamın bulunduğu bir coğrafyada, feodalitenin de egemen olduğu bir zaman sürecinde gazetecilik yapmak, gerçekleri savunmak yürek ister.

Güveninize layık olabilmek için yağmur, çamur, kar-tipi demeden her yere haber için giden gazetedir Çağdaş…

Mereto’nun eteğinden, Kulp-Bingöl sınırındaki dağlardaki kamu hizmetlerinin akışına kadar her yere size haber sunmak için muhabir gönderen gazetedir Çağdaş…

**

**

Batman Çağdaş zorlukları aşarak bugünlere gelmişse, bunun en önemli nedeni sizlersiniz. Batmanlıların verdiği maddi ve manevi destek olmasaydı Batman Çağdaş Gazetesi asla 36. yaşına ayak basamazdı.

Her zaman tekrarladığımız bir gerçeğe dikkatinizi çekerim; Yazı yazmaya başladığımda Batman’da iki günlük, birde haftalık gazete vardı. Günlük yazılarımı önce kağıda döküp, gazete idaresine teslim ediyordum.

O zaman bugünkü baskı makineleri yoktu. Harf tabakalarının dizili olduğu kutuları bugün gibi hatırlıyorum. Gazete çalışanları, hangi harfin, hangi kutuda olduğunu bakmadan biliyordu. Erimiş kurşun tabakalarının oluşturduğu harfler hazırlanınca, yazı tashihimi yapıyordum. Yazımızın bir yerinde hata gördüğümüzde, erimiş kurşun tabakasını kesiyor ve yeni yazılan bölümü ekliyorduk.

Yıllar yılları kovaladıkça Batman basını da teknolojiye ayak uydurmaya başlayacaktı. Tipo baskıyı terk ettiğimiz gün bayram yapmıştık…

Evet, Batman Çağdaş bugünlere kolay gelmedi. Alın teri, bin bir emek verilerek Çağdaş yaşatıldı. Bu gerçeği özellikle gazete sahiplerinin unutmaması gerekiyor.

Sizden aldığımız güçle yolumuza devam ettik. Zorlu süreçte, pek çok baskı ve tehdide rağmen Batman halkının çıkarlarını savunduk. Bir emekçi olarak bunun manevi karşılığını aldığımı ifade edeyim.

Kendi adıma belirteyim, inandığım doğruları yazmaktan hiçbir zaman çekinmedim.

Sorumlu gazetecilik, sorunlara duyarlı olmayı gerektirir. Büyük bir sorumluluk bilinciyle, basın meslek ve ahlak ilkelerine bağlı kalarak yolumuza devam etmeye çalışıyorum. Önümüzdeki süreçte de sizin gören gözünüz, işiten kulağınız, ve hakkı savunan diliniz olmak istiyoruz. Sahiplenirseniz bu gazete bir 35 yılı daha gözünüz, işiten kulağınız ve konuşan diliniz olmak istiyoruz. Hatalarımız varsa, lütfen uyarın…