2014 Yılında yapılan Mahalle İdareler seçiminde Batman ve ilçelerinde yapılan seçimlerde Batman merkez, Beşiri, Gercüş ilçeleri ile Balpınar ve İkiköprü Belediye başkanlıklarını BDP adayları kazanmıştı. Hasankeyf ve Kozluk Belediyeleri AKP, Sason ilçesinde ise Saadet Partisi adayları tarafından kazanılmıştı.

Seçimler üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçtikten sonra BDP Belediye başkanları katıldıkları siyasi faaliyetleri nedeniyle görevden alınmaya başlandılar.

Valilik tarafından belediyeye gönderilen yazıda, "Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, Belediye Meclis üyeleri Gülistan Akel, Mehmet Ali Nasıroğlu, Bayram Demir, Gülten Tangüner, Hamide Çelik, Hülya Baltaş, Vildan Ergül Tileği, Necmi Dilmaç, Sabahat Acar, Nevaf Taş, Zehra Gönül, Mehmet Kara, Burhan Şat, Nasır Taş, Mehmet Hakkı İpek, Ayhan Sevim ve Ufuk Bulut hakkında Mülkiye Müfettişlerince yürüten araştırma ve inceleme neticesinde düzenlenen rapor gereğince Anayasa'nın 127'inci maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 47'inci Maddesi uyarınca Bakanlık Makamı'nın 19.10.2015 tarihli onayı ile görevden uzaklaştırıldıkları ilgi yazı ile bildirilmiştir" denildi. 

Bu açıklamada ismi geçen iki meclis üyesinin adı geçen açıklama sırasında Batmanda olmadıkları belirlenince görevlerine iade edildiler ancak diğer üyelerin uzaklaştırılması halen devam etmekte.

Bu bildirimle birlikte Beşiri Belediye Eşbaşkanı Mustafa Öztürk, İkiköprü Belediye Eşbaşkanı Osman Karabulut, Balpınar Belediye eşbaşkanı Gülcemal Erdinç görevden uzaklaştırılan belediye başkanları oldu.

Bu kararlardan sonra görevde kalan Gercüş Belediye Eşbaşkanı Abdulkerim Kayaydı. Ancak geçen gün(28.06.2016) gelen haberler Gercüş belediyesi de uzaklaştırılanlar kervanına katılmış oldu. Geçen gün sabah aldığı tebligatla ‘örgüte yardım ve yataklık’ gerekçesiyle görevden alındığını belirten Belediye Eşbaşkanı Abdülkerim Kaya: “Aslı astarı olmayan bir iddiayla görevden alındım. Diğer belediye başkanlarımız gibi maalesef asılsız bir gerekçe uydurularak şimdilik görevden uzaklaştırıldık” dedi.

Böylece Batmanda Demokratik Bölgeler Partisinden aday olup seçimle işbaşına gelen Belediye Eşbaşkanları bütün belediyelerde uzaklaştırma almış oldular.

Uzaklaştırmalar;

 Özyönetim açıklamasında bulunmak

Canlı kalkan faaliyetleri

Örgüte yardım ve yataklı gibi gerekçelere dayanmaktadır.

Yani özetle görevden alınan başkanların tamamı siyasi çalışmalar ve iddialar nedeniyle görevlerinden uzaklaştırılmış bulunmaktadırlar.

Bütün başkanları uzaklaştırma almış olan Belediyeleri yarın kalkıp hizmet üretmemek ile suçlamanın bir mantığı var mı onu da bu kararı veren mercilere sormak lazım.

Kamuoyundaki kanı ise meselenin kayyum atamak için altyapı hazırlığı olduğu yönünde. Dileriz iddialar ve kamuoyu kanısı yanlış çıkar.

CİNAYET DEĞİL CANİLİK

DAIŞ kendi eliyle sonunu hazırladığının farkına vardıktan sonra adını işlediği cinayetlerle duyurmaya başladı. Kelimenin tam anlamı ile hangi tanımlamayı yaparsanız yapın ortaya çıkan terör eylemiyle karşı karşıyayız.

Hedef ve amaç gözetilmeksizin sırf korku ve panik yaratmak amacı ile sivil masum insanların öldürülmesi ne ahlaki nede dini bir gerekçeye sığdırılabilir.

Bu tür eylemleri kınamak en düşük seviyedeki tepkidir. Lakin mesele kınamakla bitmiyor. Bu tür olayların tekrar etmemesi için ülkemizde gerekli önlemlerin daha da sıkı bir şekilde alınmasından fayda var.

Öyle anlaşılmaktadır ki çarpıştığı alanlarda sıkışan bu örgüt yankı yaratan eylemler gerçekleştirmek suretiyle yönetimi zor durumda bırakmak ve sesini dünyaya duyurmak istemektedir.

Ancak tepkilerden de anlaşılacağı gibi bu mantıkla kazanmanın da destek görmenin de mümkünü yok. İnsanlara acı vererek, onları mağdur ederek, onların canlarından ederek başarı kazanacaklarını sananlar eninde sonunda haksız yere döktükleri kanda boğulacaklardır. Çünkü Allah böyle zalimlikler yapıp masum insanları öldürenleri asla affetmeyecektir.

Bu örgüt yaptıkları ve etikleri ile bütün dünyada yaşayan masum insanlara eziyet ettiği gibi Müslümanların da haksız ithamlarla karşılaşmalarına ve zor durumda kalmalarına neden olmaktadır. Dileriz ve umarız ki bu yanlışlarını görür ve sivil insanları katletmekten vazgeçerler.

Bu vesile ile bu kanlı eylemi gerçekleştirenleri nefretle kınarken yaşamını yitiren 42 vatandaşımıza Allahtan rahmet yaralanan 238 vatandaşımıza da acil şifalar dileriz.