Batman'ın çok önemli sorunlarının bulunduğunu, çözüm için sesimizi yükseltmemiz gerektiğini yazıp duruyoruz.
Kentin sorunlarının çözümü için güç birliği yapmalı, sesimizi Ankara'ya duyurmalıyız diye ısrar ediyoruz.
'Bu kentin sakinleri, sahipleri nerede?' diye haykırıyoruz...
'Ağlamayan bebeğe mama verilmez' diyoruz...
Diyoruz da diyoruz...
Hak konusunda en sevdiğim söz ise şöyledir: "Hak verilmez, alınır."
Gerçekten güçlü birlikteliğimiz olsa, hakkımızı söke söke alırız...
**
**
UÇAK YOLCULUĞU HAKSIZLIĞI...
Değerli Okurlar, Batman'a pek çok konuda bariz haksızlıklar yapılıyor. Bu gerçekle ilgili sayısız kanıt gösterebilirim.
TUİK resmi verilerine göre Batman'ımız işsizlikte yıllardır Türkiye dereceleri yapıyor. İşsizlikte bu kadar kötü konumumuza rağmen, bu kent için pozitif ayrımcılık yapılmıyor.
Sadede geleyim. Günlerdir Batman kamuoyu uçak seferlerini konuşuyor, tartışıyor.
Aslında sürekli olarak uçakla ulaşım hizmetlerinde bu kent üvey evlat muamelesi görmüştür. Yıllarca havaalanımız 'askeri havaalanı' olarak kullanıldı.
Sivillere hizmet için kullanıldığında çile çekiyorduk.
Çünkü bir 'Apron'umuz yoktu...
Sağolsunlar, dönemin seçilmiş ve atanmışlarının çabalarıyla, yerini uygun bulmasak bile kentimize bir 'Apron' kazandırıldı. Çok sayıda uçağın ihtiyacını karşılayacak apronumuzu sevmeye başladık. Ancak olması gereken uçak sayısı bir türlü verilmedi...
Batman-Antalya, Batman-İzmir, Batman-İstanbul ve Batman-Ankara seferleri için hep direttik. Sadece Yazı İşleri Müdürümüz Sayın Arif Arslan'ın, uçak yolculuğu hizmeti için kaleme aldığı yazılarından bir kitap çıkar...
Arslan, ısrarla kentimize yönelik üvey evlat muamelesi gerçeğini gündemde tuttu...
CILIZ DA OLSA TEPKİ GÖSTERİLDİ!..
Batman'a yönelik üvey evlat muamelesine ilk kez kentimizdeki sivil toplum örgütleri kitlesel bir basın açıklamasıyla cılız da olsa tepki gösterdiler...
(Cılız diyorum, zira daha geniş katılım sağlayabilirlerdi. 50 değil, 100 civarında STK bir araya gelebilirdi. Herkesi davet etselerdi, cılız değil, güçlü bir ses çıkacaktı...)
Önemli ve anlamlı bir gelişme, takdirle karşıladım.
Batman Ticaret ve Sanayi Odası'nın öncülüğünde bir araya gelen bazı sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri, Batman Park AVM önünde basın açıklaması yaptılar.
Bu kent için en çok kafa yormuş ve sayısız önemli çalışmalarla farklı görüşleri savunan STK'ları bir araya getirip hayırlı hizmetlerde bulunmuş bir sivil aktivist olarak davet edilmesem bile, bu hayırlı çabayı destekliyorum.
Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Abdulkadir Demir'in yaptığı ve gazetemizde yer alan açıklamayı köşeme alarak desteğimi gösteriyorum:
“Batman’ın yaklaşık 600 bin nüfusu var. Batman Havalimanını düzenli olarak komşu ilçeler Bismil, Silvan, Midyat ve Kurtalan da kullanıyor. Bu nüfus oranı da göz önünde bulundurulduğunda Batman Havalimanı 1 Milyon nüfusa hizmet veriyor. Ancak bu nüfusa eş değer illerde günlük 14 uçak seferi bulunmaktadır. Ayrıca Batman halkı en üst limit olan 352 liradan ve günler sonradan uçuş imkanı bulmaktadır
Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere sayın Ulaştırma Bakanı ve THY yöneticilerine Batman kamuoyu huzurunda en masum ve haklı bir dille çağrımızı yapmaktayız. Batman yolcu kapasitesi olarak Türkiye’de ilk 10 havalimanı arasındadır. Bu hizmetler halkın ayağına gelirse ve fiyatlar düşerse gidiş-dönüşler kolaylaşacak. Halkımızın çoğu başka illere seyahat etmek amacıyla uçağa binmek için Diyarbakır’a gitmek zorunda kalmayacaktır. İzmir, Antalya ve diğer illere de uçuşların yapılmasını istiyoruz. Ankara ve İstanbul’a da ek seferlerin düzenlenmesi elzemdir. Batmanlıların hava yolunda yaşadığı mağduriyetin giderilmesini istiyoruz."
**
**
AHMET GÜNEŞTEKİN DUYARLILIĞI...
Evet, STK'lar adına yapılan bu çağrının Ankara'da yanıtsız kalmamasını diliyorum.
Bu arada uçak seferleriyle ilgili konuşan değerli hemşehrimiz, ünlü Sanat Adamı Sayın Ahmet Güneştekin'in gösterdiği tepkiye de dikkat çekmek istiyorum.
İşte Güneştekin'in Ulaştırma Bakanlığını etiketleyerek paylaştığı o ifadeleri: "Dünyanın en büyük havalimanı ve en büyük uçak filosu iddiasında olacaksınız, 600 bin nüfuslu Batman’ın bütün uçuşlarının dolu olmasına rağmen seferleri azaltıp halka eziyet edeceksiniz. En Büyük olmak bu mudur? Lütfen bunun siyasi bir karar olmadığını gösterin!"
Güneştekin'in tepkisine Fox TV sunucusu Sayın İsmail Küçükkaya ve Gazeteci Sayın İsmail Saymaz'ın da destek verdiklerini öğrendim. Gazeteci İsmail Saymaz: “31 Mart’tan önce İstanbul’dan Batman’a günde dört uçak kalkarken, bu sayı bir uçağa düşürülmüş. Nüfusu bir milyonu geçen şehirde günler öncesinden bilet bulunamıyor. Bu yol otobüsle 22 saat sürüyor. Maksat nedir? Batmanlılar oy tercihlerinden ötürü cezalandırılıyor mu?”
Fox TV sunucusu Gazeteci İsmail Küçükkaya: “Ahmet Güneştekin’e sordum. 'Batman’a uçakta yer bulamıyoruz, Diyarbakır’a gidip, karayolu ile Batman’a geçmek durumunda kalıyoruz' dedi. Batmanlı Kardeşlerimiz uçak seferlerinin azaltılmasından yakınıyor ve sefer sıklığının eskisi gibi olmasını istiyorlar. Müze projesi için sıklıkla Batman’a giden dünya çapındaki sanatçımız Ahmet Güneştekin, Batmanlıların THY sefer sayılarını eski sıklığına döndürsün çağrısına kulak veriyor. Güneştekin o sesi duyuruyor.”
Evet, bunlar güzel gelişmeler. Üvey evlat muamelesine hayır diyor ve kentimize yapılan haksızlığa son verilmesi için duyarlılık çağrısında bulunuyorum.