31 Mart 2019 seçimleri bir yerde ‘yerel parlamentoyu’ oluşturmak demektir. Sadece belediye başkan adaylığı değil, il genel ve belediye meclis üyeleriyle birlikte demokrasinin ‘mihenk’ taşı olarak bilinen muhtarlar da semtlerini yeniden yönetmek için şu günlerde çalışma içerisinde.

Yeni mahallelerle birlikte kent merkezinde muhtar aday sayısı arttıkça artıyor. Her mahallede ortalama 10-20 aday var. Hiçbir seçimde bu denli muhtar adayına rastlanılmadı. Adaylar arasında bu kez kadınlar dikkat çekiyor.

YEREL SEÇİME DOĞRU
31 Mart yerel seçimlerine 3,5 ay gibi bir süre kaldı.

Önce belediye başkan aday adayları, ardından il genel ve belediye meclis üyeliği için partilerde listelere girebilmenin mücadelesi var.

Her partinin kendine göre bir çalışması var.

İktidardan en küçük muhalefet partisine dek yerel yönetimde söz sahibi olabilmenin çabası  var.

İlginç bir seçime doğru gidiyoruz.

Artık eski seçim kampanyaları da yok…

Şu günlerde belediye başkan adayları netlik kazanıyor. Ak Parti ve CHP’de belediye başkan adayları günler öncesinden açıklandı… Gözler şimdi de diğer partilerde…

Ak Parti’de bu hafta içinde açıklanması beklenen ilçe ve belde belediye başkanlarının da kulağı il teşkilatı ve Ankara’da…

Yakında dananın kuyruğu kopacak. Artık anketler ve değerlendirmeler tamamlandı. Bu ayın sonuna kadar tüm partilerin belediye başkan adayları belirlenmiş olacak. Yeni yılla birlikte başkan adaylarının vaatleri ve projeleri konuşulacak.

MECLİS ÜYELİKLERİ ÖNEMLİ
Belediye Başkan adayları kadar il genel ve belediye meclis üyeliklerine de büyük başvuru var. Partiler artık yerel parlamento olarak değerlendirilen il genel ve belediye meclis üyelerinin en azından lise ya da yüksek okul olması için kriter oluşturuyor.

Bazı partilerin kriterlerinde iki eşli olmama kuralı da var.

Tabi ki kadın kotası da son dönemlerde tabanı olan partiler için geçerli.

Yerel parlamento deyip geçmemek gerek. Belediye Başkan yardımcılığı, başkan vekilliği de yine kazanan partilerin belediye meclis üyelerinden oluşacağı için adaylar her yönüyle masaya yatırılıyor.

Özellikle tabanı olan partilerde il genel ve meclis üyeliğine aday olanların oy potansiyeli kadar aday kalibresine de dikkat ediliyor.

Belediye meclisinin yanı sıra İl Genel Meclis üyelikleri de önem arz ediyor. Partiler bu listeler için de titiz bir çalışmanın içerisinde.

**********************

MUHTARLARIN EN ÇETİN SEÇİMİ
Batman ile birleşen iki köyün mahalle statüsü alması ve TOKİ Emekli konutlarının bulunduğu bölgenin de Kardelen mahallesi olarak belirlenmesi mahalle sayısını 47’ye çıkardı.

47 Mahallede muhtarlık için kıyasıya yarış yaşanacak.

Daha seçime 3,5 ay gibi bir zaman var. Fakat Belediye Başkan adayları ve il genel-belediye meclis üyelikleri yarışından çok muhtar adaylarının kampanyaları dikkat çekiyor…

Kimi muhtar adayı, seçildiği takdirde maaşını dar gelirlilere vereceğini açıklıyor, kimi de aday da mahallelerine taziye evi kazandırmanın vaadini veriyor.

Neredeyse her mahallede 10-20 muhtar adayı şimdiden vaatlerini sıralıyor. Muhtarlık yarışında bu kez kadın adayların sayısı da arttı.

Son yıllarda kıymete binen muhtarlık için adayların çabası belediye başkan adaylarının bile önüne geçti.

Bazı mahallelerde adaylıklarını günler öncesinden açıklayan adaylar, aileleriyle birlikte akşamları geç saatlere kadar ev ev dolaşıyor, destek istiyor. Mahalleye yapabileceği vaatleri sıralıyor.

Son yıllarda muhtarlık maaşının iyileştirilmesi, özel büroların yapılması ve diğer birçok imkanın sağlanması, muhtarlığı cazip hale getirdi.

20-30 Yıl önce mahallelerde muhtar adayları bile bulunmazken, şimdilerde azalar için bile yarış var.

Muhtarlığa talipli olmak çok kolay. Son günde oy pusulasını sandığa bırakan bile aday olabiliyor. Fakat büyük mahallelerin de muhtarlığı çok önemli.

Kültür, Belde ve Gültepe’de bir muhtarın aldığı oy, ilçe belediye başkan adaylarının oylarını bile geride bırakıyor.

Özetle; yerel seçim yaklaşıyor, yerelde söz sahibi olmak isteyenler için heyecan artıyor.