**Batman, nüfusuyla büyük iller arasında 37. sırada. Bir çok ili geride bırakan Batman, nüfusunun çok büyük bölümü il merkezinde yaşıyor. ‘Büyükşehir’ olmaya aday olan Batman’da maalesef bazı alanlarda yatırımlar arzu edilen düzeyde değil...

**Nüfusu Batman’dan daha az olan Karabük, Düzce ve Adıyaman’da ‘Tıp Fakültesi var. 10 yıllık bir Üniversiteye sahip Batman’da ‘Tıp Fakültesi’nin olmaması eksilik değil de nedir?

TIP FAKÜLTESİ BATMAN’DA İHTİYAÇ
Bakın, ‘Üniversite’ şehri olarak bilinen Eskişehir’deki Anadolu Üniversitesi bir kenti nasıl bugünlere taşımış?
Köklü bir geçmişi olan Eskişehir’de iki Devlet Üniversitesi var.
1993'te Anadolu Üniversitesi bünyesinden doğan Osmangazi Üniversitesi bugün özellikle Tıp Fakültesi'yle bölgenin bir çekim merkezi haline gelmiş.
Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü döneminde Eskişehir'in adını tüm Türkiye'ye duyuran ve üniversiteyle kenti bütünleştiren Yılmaz Büyükerşen'in, 1999 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle kent büyük bir değişim süreci yaşamaya başlamış.
Büyükerşen, 79 yaşında olmasına rağmen halen 'Eskişehir'e ne kazandırabilirim?' sorusunu kendisine dert edinmiş.

REKTÖR DURMUŞ’UN HEDEFİ…
Yaklaşık 5 yıldır Batman Üniversitesi’nde görev yapan Rektör Prof. Dr. Aydın Durmuş da bu şehrin ihtiyaç duyduğu yeni bölümleri açabilmenin gayreti içinde.
5 Ayı aşkın süredir atandığı ‘Rektör’lük görevinde sıra dışı uygulamalarıyla Rektör Durmuş’un öncelikli hedefi; Batman Üniversitesinin ‘Tıp Fakültesi’ne kavuşması.
Yakın bir süreçte Üniversitede yeni bölümleri açıp, öğrenci sayısını artırmayı hedefleyen Rektör Prof. Dr. Durmuş, bazı projelerle bu bilim yuvasının adından söz ettirebilmenin gayreti içinde.
Göreve başladığı günden bugüne dek makamın kapısını sonuna kadar açan Rektör Prof. Dr. Durmuş, daha sanki 50’li yaşlarda yeni Üniversiteye gelmiş gibi yaptıklarıyla gurur duyan, ancak ‘yapacak çok iş var’ deyip yerinde durmayan bir akademisyen gibi her yere koşuşturuyor.

HAYAL EDİLEN BİR ÜNİVERSİTE
Üreten ve en önemlisi de ülkenin dört bir yanından öğrenci bulunduracak güler yüzlü insanların birlikte huzur içinde yaşadığı şehrin bir Üniversitesini oluşturabilmenin çabası içindeki Rektör Prof. Dr. Durmuş’un, bu süreçte işi kolay değil elbette.
Petrolün başkenti Batman’a hayal edilen bir Üniversite oluşturabilmek için de yeni projeleri gündemde tutan Rektör Prof. Dr. Aydın Durmuş’un, Batman Tıp Fakültesi, Dicle nehri kıyısındaki köprü projesi ile yeni bölümlerle hem sınıra hem de yakın illerden bir çok konuğun yolunun bu şehre düşmesine yönelik çalışmalarını da biliyoruz.
Eğer görev süresi içerisinde Rektör Prof. Dr. Aydın Durmuş, bu projeleri hayata geçirirse ‘Neden Batman hayallerin gerçek olduğu şehir’ olmasın...
 
*******

OTOPARK SORUNU
Kim ne derse desin; bu şehrin otopark sorunu var.
Batman’da neredeyse yılda ortalama 10 bin yeni araç trafiğe çıkıyor.
Bölgede nüfusuna göre en fazla aracın bulunduğu şehirlerden biri de Batman.
İstanbul, Ankara ve İzmir vb. gibi büyük şehirlerin plakası alanları da eklersek bu rakamın 10 binin üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz.
Yıllardır Batman’da trafiğe yeni açılan bir yol yok.
Yine aynı şekilde yeni açılan bir otopark da yok.
Yol olması gereken caddeler ve sokaklar, özel otoparklara dönüştürülüyor.  Otopark olan bazı cadde ve sokaklar, geçit vermiyor.
Her gün trafikte yaşanan sıkıntıların çözümü için yerel yönetime iş düşüyor.
Belli bir metrekareye kadar binalarda oto parkının olması şart koşuluyor.
Belediye inşaat ruhsatı verirken, şart koştuğu otopark uygulamasını da bilen yok.
Peki, büyük binalar için zorunlu olan otoparklar takip ediliyor mu?
Hayır.
Bazı güzergahlarda trafik keşmekeşliği yaşanıyor.
Şehirde önüne gelen istediği yere market açıyor.
Bu markete gelenin park edeceği yer var mı, yok mu buna bakan yok.
Belediye'nin öncelikle el atması gereken sorunlardan biridir otopark sorunu.
Hiç de ötelenecek tarafı kalmamıştır bu işin.
Engelli araçlara bile otopark imkânı tanınmıyor.
Kısacası; merkezi güzergahlar araçların işgali altında. Otopark sorunu bu şehrin çözüm bekleyen ciddi bir sorunu.