*Geçenlerde basın toplantısı düzenleyen Vali Ahmet Deniz’in, basınla ilgili görüşleri gündem yoğunluğundan sanki gözden kaçtı. Tekrar olmasın diye o toplantıdan aldığımız bir kaç dipnot daha...

*Vali Deniz, yöneltilecek eleştiriler konusunda bakın ne demişti; “Basının önemli görevlerinden biri de eleştiridir. Eleştirilerin de bir yere sevk edici, yapıcı olması, bu şehre bir şey katması gerekiyor...”

 

“YAPICI ELEŞTİRİLER BİZİ KAMÇILAR”

Batman’da görev yaptığı 2004 yılına dek reformist özelliğiyle yaygın medyanın gündeminden düşmeyen şimdi ki İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın, talebesi gibi Vali Ahmet Deniz’in de yapıcı eleştirilerle ilgili sözleri dikkat çekici.

Geçenlerde basın toplantısı düzenleyen Vali Deniz, basının kendisine yönelteceği eleştiriler konusunda bakın ne demişti: 
“Basının en önemli görevlerinden biri eleştiridir. Ben eleştirilere kesinlikle küsmem. Darılmam. Eleştirilerin de bizi bir yere sevk edici, yapıcı olması, bu şehre bir şeyler katması gerekiyor. Yapıcı eleştiriler olursa bu bizi kamçılar, aksi takdirde çalışanların da hevesini kırmamak adına yapıcı eleştirileri sizlerden bekliyoruz. Zaten basının görevi o. Basın eğer yönetimle aynı şeyleri düşünmeye başlarsa, orada bir yenileşme, kendini gözden geçirme ortadan kalkar...”

Evet, Vali Deniz yapıcı eleştirilere açık bir bürokrat.

Eğer eleştiriler olmazsa; otoriter bir sisteme doğru gitmiş oluruz.

Bunu da genellikle Afrika ülkelerinde görüyoruz. 

TARİHİ DOKUYU ÖNEMSEYEN VALİ
Vali sayın Deniz’in, Batman’ın geleceğine ilişkin öngördüğü pozitif vaad ve projelerinin yanı sıra söylediği sizler de oldukça kayda değer nitelikte. 
Bunlardan biri, Batman’da göreve başladıktan hemen sonra Hasankeyf, Gercüş, Kozluk ve Beşiri ilçelerindeki tarihi yapıtların restorasyonunun yapılması.

Uzun yıllar kaderine terk edilen Hazzo kalesi, Kıra dağı eteğindeki Mor kiryakus Manastırı ve Gercüş hükümet konağının rölöve ve restorasyonuna başlanılması...
Vali Deniz’in vurgulanmaya değer bulduğum ve basın özgürlüğü kapsamında hayli beğendiğim bir açıklamasını ise bir kez daha kamuoyuna duyurmayı bir görev bildim.
Yarım asra yaklaşan meslek hayatımda Batman’da 13 Vali’yi yakından tanıdım. 
Basının yapıcı da olsa eleştirilerine kırılmayan, darılmayan ve “hatta eleştirilerinizi bekliyoruz”diyen Vali sayısının sınırlı sayıda olduğunu söyleyebilirim. 
Batman’daki bazı il yöneticilerini hatırladıkça Vali’nin eleştirilere ilişkin demokratik yaklaşımını takdirle karşıladığımı söylemem gerekiyor. 

FUTBOLU SEVEN VALİ!

Futbola ayrı bir değer veren bir Vali’nin görev yaptığı Batman’da, bu yıl spor kamuoyunun gözü kuşkusuz; Batman takımlarının bir üst lige çıkmasında.

Petrolspor’un 2. Lige, 1955 Belediyespor’un da 3. Lige çıkması tüm futbolseverlerin isteği.

Düşünün koca bir şehirde sadece iki kadan futbol takımı var. Biri kurum takımı 1955 Belediyespor, diğeri ise büyük bir özveriyle geçen yıl lige katılıp gösterdiği başarıyla şehri bu yıl 3. Ligde temsil edecek olan Batman Karşıyakaspor Kadın futbol takımı.

Şehir merkezi nüfusu 500 bine çıkan Batman’ın, futbol temsilcilerinin artık köy ve mahalle takımlarının olduğu gruplarda olmaları, bu şehrin ayıbıdır.

Spora ayrı bir değer veren Vali Deniz’in, görev yaptığı süre içinde Batman’ın, PTT ligine kadar yükselmesi hedeflenmelidir. Bunun da ilk ayağı Petrol’ün bu yıl mutlaka bir üst lige çıkması gerekiyor.

POZİTİF GELİŞMELER...

Kısacası; eğer, Devletin bir Valisi atandığı il’de yörenin insanına, spor takımlarına ve basınına.. 
“Görevim sırasında hiçbir kimseye ayrıcalık tanımayacağım.”, “Basının eleştirilerine küsmeyeceğim, darılmayacağım” ve daha da önemlisi; “Basından yapıcı eleştiriler bekliyoruz” diyerek vatandaşlar arasında hem adil, hem de basın özgürlüğü açısından eleştiriye açık demokratik bir yönetim anlayışını ortaya koyabiliyorsa..” 
Batman, bundan sonra Valilik cenahında bir takım pozitif gelişmelere kavuşacak demektir...