AK Parti Batman İl Başkanı Murat Güneştekin'le siyasetin dışında bir söyleşi yaptım. Duygu dünyasını konuştum. Aşkla ilgili düşüncelerini paylaşan Güneştekin, aşka dair ilk defa konuştuğu için biraz heyecanlıydı ve bazı sorularda oldukça zorlanıyordu. Aşkı anlatırken zaman zaman uzaklara dalıyordu. Belli ki, bazı sorular ona maziyi hatırlatıyordu. Malum siyasi kimliği de vardı ve bunu da düşünmek durumunda kalıyordu. Vereceği cevapların ona yol su elektrik olarak dönebileceğini düşünüyordu. Mütevazı kimliği ve nezaketiyle takdir ettiğim Güneştekin, soruları zor bulsa da, aşk üzerine konuşacakları elbette vardı. Ve dobraca konuştu.
"Dünyanın bütün renkleri aşkta vardır. Aşk bütün güzellikleri temsil eder" sözleriyle aşkı ifade eden ve aşka dair sırlarını paylaşan Güneştekin’le şimdi söyleşi zamanı.

AŞKIN KANUNUNU YAZSAM YENİDEN:
—Aşk nedir?
Aşk gönülde oluşan bir  muhabbettir, sevgidir, fedakârlıktır, bağlılıktır. İçten gelen bir duygudur. Sevgiliye yakınlıktır. Aşk her şeyden önce güzelliktir.
—Nasıl başlar?
Nasıl başladığı görecelidir,  o yüzden herkesin tarifi başka olacaktır. Ancak aşkın başlangıcı heyecanlıdır, tutkuludur. Aşkın başlangıcıyla  dünyanın en tatlı mutluluğu, bitişiyle  de en derin acısı yaşanır. Gizlenemez apaçık ortadadır. Mevlana’nın dediği gibi, ‘Aşk, altın değildir, saklanamaz. Aşığın bütün sırları meydandadır. ‘
—İlk görüşte aşk var mıdır?
İlk görüşte aşk yoktur. Aşk gözle değil ruhla görülür.
—Kaç türlü aşk vardır?
Bilimsel olarak bir kategoriye koymak zordur. İnsanın insana ve insanın İlah’a olan aşkı şeklinde sınıflandırabiliriz. Ancak insana olan bir aşkın ilahi aşka dönüşmesi önemlidir.
—Aşkın bir mektebi var mıdır?
Aşkın mektebi olmaz. Aşk, ruhun derinliğinden gelen nicelik ve niteliğe sahip olmayan bir duygu olduğu için, uygulamada yaşatmak da zordur. Aşkın dini, mezhebi, ırkı olmadığı gibi herhangi bir zamanı da yoktur. Aşk ilk insan Hz. Âdem’den bu yana hep aynı duygularla yaşanmıştır.
—Aşkın matematiği var mıdır?
Aşk elle tutulamayan, nicelik ve niteliğe sahip olmayan bir duygu olduğundan dolayı, matematiğin ilgi alanına da girmez. Aşk öyle tuhaf bir şey ki, ne hesap- kitap dinler, ne de zamanlaması tutar. Gelme dediğimizde gelir, kal dediğimizde ise gider. Ne tarzımızdan biriyle olur, ne de seviyemizden biriyle... Hep olanaksızlıkları barındırır bünyesinde.
—Öğrenilebilir bir şey midir?
Öğrenilebilir olduğunu düşünmüyorum. Birine zorla aşkı öğretemezsiniz. Değil eğitimini vermek tarifini bile yapmak zordur. Bir büyük düşünürün dediği gibi, "Aşkı anlatabilmek yeryüzünde var olan dillerden bambaşka bir dil ister.
—Zamanla âşık olunur mu?
 Zamanla aşık olunmaz. Pek çok kişi aşktan söz edildiğini işitmezlerse, belki onun ne olduğunu da  hiç bilmeyecekler. Birden ortaya çıkar ve devam eder, böyle bir duygudur.
—Aşkın yaşı var mıdır?
Aşkın yaşı yoktur. Kadere benzer, irademiz dışında ortaya çıkar. Her yaşın belli aşamalarında öyle bir yaklaşımı ve badireleri vardır.
—Yaş ilerledikçe aşk algılaması değişiyor mu?
Algılama, yaşanan tecrübe ve alınan ilim doğrultusunda değişebilir. Engel ve karşı koymalara paralel heyecan ve coşkusu değişebilir. Ama âşık olunan hep aynıdır.
—Yaşlanır mı aşk, ya da ölür mü?
Gerçek aşk ilahi aşka dönüştükten sonra ölümsüzleşir. Aşk ölmez. İnsan yaşadığı sürece de devam eder.
—Rengi veya resmi var mıdır?
Rengi veya resminin tarifi âşık olana bağlıdır. Bir tek renkle tanımlamak mümkün değildir. Dünyanın bütün renkleri aşkta vardır. Aşk bütün güzellikleri temsil eder. Mecnuna; "âşık olduğun, uğrunda öldüğün Leyla bu mu?" diye sorduklarında  Mecnun, "bir de benim gözlerimle Leyla’ya bakın" demiş.
—Sanatsal bir tarifi var mıdır?
Aşkın sanatsal bir tarifi var mı bilmiyorum. Ama sanatçının ruhuyla aşkı yaşamak daha farklı olduğu kanaatindeyim. Aşık olunmadan gerçek sanatçı ve ilim adamı olunmaz diye düşünüyorum. Mevlanalar, Yunus Emreler, Konfüçyüs’ler  bu şekilde yüceldiler. Aşk başlı başına bir sanattır.  Yüce Mevla’m insanı yaratırken o sanatı da vermiştir. Ve o sanatla insanları yaratmıştır. Dolayısıyla o sanatın içerisinde aşk da vardır.
—Kader boyutu var mıdır?
Her şeyin kader boyutu olduğuna inanıyorum, aşkın da kader boyutu vardır. Mevla’m bir şey nasip etmişse mutlaka gerçekleşir. Dolayısıyla kaderle de bağlantısı vardır.
—Metafiziğinde acı varken mutluluğu çekilen acı mıdır?
Mutluluk ve acı birbiriyle yaşar, kâinatta her şeyin çift yaratıldığı gibi.  Aşk, dünyanın en tatlı mutluluğu ile en derin acısından yaratılmıştır.
—Hiç aşık oldunuz mu?
Özel bir soru ama söyleyeyim; evet oldum.
—İlk aşk  önemli midir?
Aşk bir kez yaşanır ve önemlidir.
—İlk aşkın sonrakileri belirleyici bir özelliği var mıdır?
Bence ilk ve son diye bir şey yoktur aşkta. İlk aşkın en önemli özelliği ilk duygu seli olmasıdır, doğal olarak da ilk duygu seli insanda bir iz bırakır.
—Aşık kendini nasıl hisseder?
Bunu en iyi Konfüçyüs söyler; ‘İnsan kalbindeki gerçek aşk, dörtnala giden bir attır, ne dizginden anlar, ne ses dinler.’
—Aşk bittiğinde acısı nasıl yaşanır?
Aşk bittiğinde insanın ruhu da ölür ve hayat yaşanamaz hale gelir.
—Aşk acısı nasıl tedavi edilir?
Tedavisi yoktur.
—Aşık ağlar mı?
Ağlamak ruhu dinlendirir. Aşık bence sık sık bu ruh hali içinde olur. Acısını tedavi etmese bile bir nebze telkin eder. Ağlamayan zaten aşık  da olamaz.
—Aşk’ta en büyük silah zekâ mıdır?
Aşk zekâdan etkilenir. Ancak aşkın oluşmasında zekâ etkili belirleyici değildir. Çünkü aşk duygusallıktır
—Kadını anlamak kolay ve öğrenilebilir bir dil midir?
Bu konuda tamamen inançlar devreye girer. Kadın ve Erkek  eğer Allah ve Peygamberin belirlediği bir yaşantı çizgisinde iseler, birbirlerini anlamamaları için hiçbir neden yoktur. 
—Kadınlardan ne öğrendiniz?
Kadın yaratılış olarak erkeği tamamlayıcıdır. Kadın fedakârdır. Ben kadından fedakârlığı öğrendim. 
—Kadın ne ister?
Yaratılıştan kaynaklanan farklılığının erkekler tarafından üstünlük olarak görülmesini ister.
—Erkeğin kadında aradığı özellik nedir?
Kişiye göre değişir. Bana göre kadın asaletli, iffetli, onurlu, itidallı, dengeli ve ahlaklı olmalı. Kadın; Hz. Fatma, Hz Meryem gibi olmalı.
—Erkek ne ister?
Güvenmek ister. Sadakat ister. Asalet ve tevazu ister. 
—Bir erkeğin “kadınlara karşı hep dürüst oldum” diyebilmesi mümkün müdür?
Her zaman dürüst olmak zordur ama ailede  birlik ve  beraberliğin sağlıklı ve uzun sürmesi biraz da buna bağlıdır.
—Kadınların hangi özelliği sizi hasta ediyor?
Gün geçtikçe artan aşırı duygusallıkları beni hasta ediyor. Erkeğin mantıksal yaklaşımı ile kadının duygusal yaklaşımı genellikle çakışır işte o zaman da büyük anlaşmazlıklar ortaya çıkıyor.
—Erkek hayatının hangi döneminde kadını etkilemeye çalışır?
Her dönemin kendine has güzelliği vardır. Doğası gereği erkek, her döneminde kadını etkilemeye çalışır.
—Bir erkeğe verilebilecek en etkileyici hediye?
Kadının iffetini ve onurunu korumasının yanında, çocuklarını imanlı yetiştirmesidir.
—Bir kadına verilebilecek en etkileyici hediye?
Aynı durum kadın içinde geçerlidir. Ancak en büyük hediye yaşamı beraber sonuçlandırabilmektir.
—Kadınlarla ilişkilerinde erkek ne kadar cesur olmalı?
Toplumun dinamiklerini göz önünde bulundurarak inanç sınırlarını aşmaması gerekir. Erkek, kadının anlayabileceği sınıra kadar cesur olmalıdır.
—Erkeği korkutan ve hazzetmediği kadın tipi?
Kişiliği oturmamış kadın beni çok korkutur. Kendine güveni olmayan, erkeğin peşinden sürüklenen ve erkeğe sağlam davranmayan kadın hazzetmediğim kadındır.
—Erkek kadında neyi bulamadığında yoksunluk hisseder?
Kesin bir şey söylemek çok doğru olmaz fakat sevgiyi bulamadığında yoksun olur. Kadın, Dünya’yı ve içinde bulunduğumuz toplumu algılayabilecek eğitim ve inanca sahip olması gerekir.  
—Düşlediğimiz aşkı yakalamak mümkün mü?
Bunu kestirmek mümkün değildir, ancak ilahi aşka ulaştığımızda mümkün olur. Çünkü somut aşkı yakaladığınızda yine de mutlu olamıyorsunuz, daha fazlasını istiyorsunuz. İnsanın fıtratında vardır bu. Ermen gereken yer ilahi aşktır, onu yakalamadığınız sürece gerisi boştur.
—En sevdiğiniz aşk filmi?
Hz Yusuf ve Zuleyha’nın yaşadığı aşkı anlatan İran yapımı ‘Hz. Yusuf’ filmi, ‘Gönül Yarası, Isısız Adam’
—En sevdiğiniz aşk şarkısı?
Gönül yarası filminde de izlediğim ‘Dar hejiroke’ şarkısı. ‘Elbet bir gün buluşacağız.’ Civan Haco- Zine.
---“Erkekler Ağlamaz” doğru mu?
Kim diyor ağlamaz, insan değil midir? Erkeklere de ağlar. Ağlamak merhamet duygusundan kaynaklanır. Erkekler de ağlar ama gurur meselesi yaptığı için gizlemeye çalışırlar.
—Aşk her şeyi affeder mi?
Sanmıyorum.
---“Aşkın kanununu yazsam yeniden” diye bir şarkı var bildiğimiz gibi. Aşka yeni bir kanun yazsaydınız nasıl bir kanun yazardınız?
Bu soruyu hukukçular daha iyi cevaplar diye düşünüyorum. Netice de kanunla işi olanlar onlar. Aşk öyle doğal bir duygu ki, ilişkiler nasıl olmalı diye belki bir kanun yazılabilir ama aşka sınır konulamaz.
Ak Parti Batman İl Başkanı Murat Güneştekin'den yorum: 
Özenle seçilmiş çok özel sorulardı. Ve müthiş zordu. Önceden verseydiniz biraz çalışırdım bu sorulara. Belli ki, üzerinde çok düşünülmüş, çok farklı bir söyleşi. İlk defa karşılaşıyorum bu tarz sorularla. Felsefeyi ve üç boyutlu düşünmeyi zorlayan, samimi ve içtenliği ortaya koyan bir formata dönüşmüş. Tebrik ediyorum. Ellerinize sağlık. Bence herkesin bu sorularla kendini sınaması gerekiyor.