Hepimiz hayatın ağır yükünü omuzluyoruz. Zorlu hayat mücadelesinde birbirimizle dayanışma halinde olmamız büyük önem arz ediyor.

Bugün 3 Aralık. Birleşmiş Milletler, 1992 yılında 3 Aralık’ı, ‘Dünya Engelliler Günü’ olarak ilan etmiş.

Engellilerin her türlü sorunlarına duyarlı biri olarak, her yıl olduğu gibi bu yıl da 3 Aralık’ta engellilerle ilgili bir değerlendirme yaparak, insani görevimi yerine getirmeye gayret göstereceğim.

Saygıdeğer Okurlar, dünya’da milyarlarca insan yaşıyor ve bunların yüzde 10’u bir şekilde engelli…

Ne yazık ki dünyadaki engelliler kervanına her yıl değil, her gün ve hatta her saat yeni engelliler katılıyor…

Nedeni herkesçe biliniyor, trafik ve iş kazalarında, çeşitli hastalıklar vs nedenlerle insanlar bir şekilde engelliler sınıfına dahil oluyorlar…

**

**

SİGARA TÜKETİMİ VE ENGELLİLİK…

Engelliler için eskiden ‘Sakatlar’ tanımı kullanılıyordu. Bu dili değiştirmemizin üzerinden yıllar geçti.

Peki, kimlere ‘engelli’ deniliyor, ansiklopedik bilgi olarak bakalım:

“Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeni ile toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi.”

Evet, görüldüğü gibi yelpaze oldukça geniş.

İnsan için sağlığından daha önemli bir şey olamaz.

Her açıdan sağlıkları yerinde olan insanlar, ne ruhsal, ne zihinsel, ne duyusal, ne de fiziksel olarak hayat mücadelesinde bir engelle karşılaşmamak için azami dikkatli olmalıdırlar…

Ne demek mi istiyorum?

Örneğin toplumu tehdit eden en kötü yaygın alışkanlık olan ‘Sigara’ bile sağlıklı bireyler için ciddi bir risktir.

Sigara içenler sağlıklarıyla oynadıklarından felç, inme gibi ciddi sonuçlar doğurabilir ve kişileri engelliler kervanına dahil edebilir.

Yine sigara içen hamile anneler, engelli bebekler dünyaya getirebilirler…

**

**

Değerli Okurlar, yazımın başlığındaki soruya döneyim. ‘Asıl engelliler kim?’ sorumun cevabının şifreleri yukarıdaki değerlendirmemde saklıdır.

Engelliler zaten bellidir; hayatın ağır sillesini yemiş olanlar…

Asıl engelliler ise, göz göre göre ve bilinçlice engelliler kervanına kendilerini katmaya hazırlananlardır diye düşünüyorum…

Sigara içerek, alkol alarak, araç sürerken aşırı hız yaparak, çok riskli spor dallarına gösteriş ve para hırsı için katılım sağlayanlar düşünceme göre asıl engellilerdir…

Bizleri yönetmeye aday olup, toplumu engellerden korumaya çalışmayan yöneticiler de asıl engelliler sınıfına girerler…

Eğer engelli açılımını biliyor ve buna rağmen gereken tedbirleri almıyorsak, Vallahi görevimizi yapmamış oluruz…

İdareciler, yöneticiler toplumdan sorumludurlar…

Toplumun ruh ve beden sağlığı için tedbirler almayan yöneticiler için diyorum; 3 Aralık’larda veyahut engelli haftalarının olduğu Mayıs aylarında Engelliler için süslü cümleler kurmanız hoştur, güzeldir ama sizi sorumluluktan kurtarmaz…

Engelliler kervanına yenilerin eklenmemesi için üzerinize düşeni yapmalısınız.

Önce yeni engellilerin oluşmaması için koruyucu tedbirler diyorum. Sonra mevcut engellilere yaşamı kolaylaştırmak için etkin ve verimli hizmetler üretmelisiniz…

**

**

Toplumun engelliler konusunda duyarlılığını artırmak için hepimize önemli görevler düşüyor. Yirmi sekiz yıldır günlük yazılarımla Batman’da toplumun tüm kesimlerinin haklarını savunuyorum. Ayrıca bir insan hakları aktivisti olarak da engelliler için gönüllü çalışmalarda bulunduğum siz değerli okurlarımın malumudur.

Batman Kent Konseyi’nde yıllarca sorumluluk aldım. Konsey çatısı altında Batman Engelliler Meclisi’ni oluşturmuştuk.

İçişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren, Valilik, Belediye ve tüm sivil toplum ile demokratik kitle örgütlerini, muhtarları çatısı altında buluşturan, ortak akılla kentin sorunlarını çözmeye çalışan Batman Kent Konseyi, ne yazık ki uzun süredir aktif değil…

Bu konsey, her konuda olduğu gibi, engelliler konusunda da önemli hizmetlere imza atmıştı. Kentimizin böyle bir üst yapıya su ve hava gibi gereksiniminin olduğuna anıyorum…

Yıllar önce Engelliler Meclisi vesilesiyle kentimizdeki tüm engelli oluşumları bir araya gelmiş, güzel etkinliklere imza atılmıştı.

Daha engelsiz bir yaşam için hepimize önemli görevler düşüyor. Tüm insanların potansiyel birer engelli adayı olduğu gerçeğini aklımızdan çıkarmayarak, engellilere acıma yerine, onlara daha huzurlu ve engelsiz bir yaşam için görevimizi yapalım. Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Engelliler Gününü kutlar, engelsiz bir yaşam dilerim. Rabbim bizleri her türlü engellerden korusun.