Dünden devam

Bu kentin en önemli sorunlarından biri olan 'Asbestli borular' (Şehir şebeke içme suyu)meselesi hakkında Sayın Valimiz ile Sağlık Müdürümüzü bilgilendirmeye devam etmek istiyorum.

Yıllar önce çevre mücadelesi verirken, asbestli su borularının değişimi için dönemin belediye yöneticilerini sert şekilde eleştiriyordum. Bana, 'Doğalgaz geldiğinde kenti iki kez kazmayarak şebekeyi o zaman değiştirme sözü' veriliyordu. 22 Ekim 2010 tarihinde yine asbestli su borularına dikkat çektiğimde, dönemin Belediye Başkan Vekili Sayın Serhat Temel, ilk kez dobra dobra açıklama yaparak şunları söylemişti: “200 km’lik asbestli borular hala yer altında. Bu boruların değişmesi gerekiyor, bu tehlike arz eden sorunu çözmek için projeler hazırladık. Hazine Müsteşarlığına projemizi sunduk, onay bekliyoruz.”

Sonraki yıllarda bir kısım şebeke boruları değiştirildi. 2015 yılındaki belediye yöneticileri, tüm asbestli boruların değiştirildiğini ifade etmişlerdi.

2018 yılının bahar ayında Batman Kültür Merkezi önündeki ana hattın su borularının asbestli olduğunu öğrendim. Geçen yıl yaptığım değerlendirmede şunu net olarak ifade ettim; Meğer aldatılmışız…

Şu değerlendirmem geçen yılki yazımdan: Duyarlı bir Çevreci ve kalem olarak bu boruların ivedilikle değiştirilmesi için girişimlerde bulundum. Ancak konuyla ilgili bir kurumun yetkilisinin de kabul ettiği acı gerçeği öğrendim. Meğer asbestli su borularının önemli bir kısmı hala değiştirilmemiş…

**

**

EN ÖNEMLİ SORUN…

Bundan daha önemli bir sorun olabilir mi? Batman halkı, kanserojen madde ihtiva eden asbestli şehir şebeke suyunu içiyor.

Bilim insanları, asbestli su borularının, ölümcül bağırsak kanserine neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Batman’da da bağırsak kanseri çok yaygın…

Sorumluluk bilinciyle hareket eden biri olarak bu duruma seyirci kalmayacağım inşallah. Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Ertuğ Şevket Aksoy’u ziyaret ederek kentimizin önemli bazı çevre ve halk sorunlarını kendilerine ilettim.

Sayın Aksoy, ilettiğim sorunları not ettiği gibi, hemen ilgili yöneticileri çağırıp talimatlar verdiler.

İvedilikle rapor çıkarılıp, bilgilendirilmeyi istedi. En az yedi önemli sorun için kendisini bilgilendirdim.

Gözlemlerime dayanarak diyebilirim ki kimse kendisine içme suyu borularımızın bir kısmının asbestli olduğu bilgisini vermemiş…

Şehir şebeke boruları ve geçmişten beri kentimiz sakinlerinin sağlığını ilgilendiren asbestli su boruları ve içme suyumuzdaki kanserojen fenol maddesi ile ilgili olarak kendisine brifing verilmeliydi, verilmelidir diye düşünüyorum.

Biliyorum yükü ağır, sorun önemli ve yüksek miktarda maddi destek, bütçeden katkı gerekiyor. Ancak hem bu seçimi, hem de gelecek yıl yapılacak yerel seçimi kendimize dayanak yaparak bu boruların değişimi için girişimlerde bulunmalıyız diye düşünüyorum.

**

**

Seçimleri bir fırsat bilip, çözümü için çaba gösterelim.

Biliyorum, 90’lı yıllar öncesine ait önemli bir sorunun çözümünü talep ediyoruz. Ancak etmek zorundayız, çünkü siyasi iktidarın mevcut kayyumlu yönetime daha iyi destek vermesi gerektiği yolunda genel bir kanaat var.

Benim endişem halkımızın sağlığıdır.

Değerli Okurlar, Batman şehir şebekesi içme suyu boru hatlarının bir kısmının kanserojen etkileri olan asbestli borulardan oluştuğu gerçeğini bile bile sanki hiçbir önemli sorun yokmuş gibi duyarsız kalamam. Bu sorun öyle ötelenecek bir sorun değildir.

Şehir içme suyu şebekemizin bir kısım borularının asbestli olması, 70-80’li yılların alt yapı yatırımı olduğundan mevcut Kayyumlu belediye yönetimini suçlamıyorum. Ayrıca önceki tüm yönetimleri de suçlayamam, çünkü borular 90’lı yıllardan önce döşenmiş.

Ayrıca yıllar önce belgeleriyle ortaya koymuştum; asbestli su boruları sadece Batman’da kullanılmıyordu. Bir dönemin İller Bankası Genel Müdürü, Türkiye’ki kentlerin yarısının asbestli su borusu kullandığını açıklamıştı.

Mevcut yönetim dahil, tüm belediye yönetimlerine yönelik eleştirilerim elbette ki vardır. Boruları döşedikleri için değil, asbestli boruları değiştirme konusunda gereken çabayı göstermedikleri için eleştiriyorum…

Türkiye’deki kentlerin çoğu asbestli su borularını değiştirmiştir. Batman’da da şebekenin bir kısmı değiştirilmiş. Ancak hala net olarak kaç kilometrelik şebekenin asbestli borulardan oluştuğunu bilmesem de, edindiğim ve teyit ettiğim bilgilere göre önemli oranda kanserojen borular değiştirilmeyi bekliyor…

Belediye yönetimleri bu gerçeği kamuoyundan gizlemeden, halkın, STK’ların ve basının da desteğini isteyerek bu boruları değiştirmelidir. Bir yol haritası çıkarılıp, bu tehlikeyi bertaraf etmelidirler.

Devamı yarın