İlimize atanan Vali, Sağlık Müdürü gibi yöneticilere, halkımızın sağlığını ilgilendiren sorunları iletmeyi her zaman bir görev bilmişimdir.

Toplum sağlığının korunmasına duyarlılık, bu uğurda çaba göstermek bir nevi ibadet gibidir.

Doğrusunu söylemem gerekirse, bu köşede yazılar yazmamın nedeni de, topluma hizmettir. Yazılarımla bazı önemli hizmetlere vesile olabiliyorsam, ne mutlu bana...

Batman halkının sağlığını ilgilendiren sorunlardan birisi de 'asbestli su boruları' gerçeğidir.

Bu önemli sorunu yıllardır dillendiren, hakkında makaleler yazan tek Yazarım.

Maalesef meslektaşlarım bu konuda destekleyici yazılar da yazmıyorlar...

Basit bir meseleden söz etmiş olsam, yöneticiler duyarsız kalsın, meslektaşlarım varsın beni desteklemesinler...

Hayır, hayır basit bir sorundan söz etmiyorum. Yaygınlaşan kanserle ilintili olan, bilim insanlarının hakkında uyarılar yaptığı asbestli su borularının basit bir sorun olduğunu kimse ileri sürmesin ve böyle bir iddiayla karşıma çıkmasın sakın...

**

**

Geçen yıl da bu meseleyi gündeme taşımış, uyarı görevimi yapmıştım. Ancak sonuç alıncaya kadar gündemde tutmak gerekiyor.

Yerel seçim öncesinde bu kentin önemli sorunlarını gündeme taşıyıp, çözümüne katkı sunmak da gerekir düşüncesindeyim.

Öte yandan kentimize yeni yöneticiler atandı. Valimiz Sayın Hulusi Şahin ile İl Sağlık Müdürümüz Sayın Hakan Pamukçu'ya da bu konuda bir brifing gibi sunum yapmak isterdim.

Asbestli su borularıyla ilgili yazılarımı kendilerine arz ederken, duyarlı olmalarını diliyorum.

Bu konuda geniş katılımlı bir toplantı düzenlemelerini öneriyorum.

Belediye yetkilileri, BASKİ uzmanları, çevreciler, sağlığımızdan sorumlu yetkililer, basın mensupları...

Sorunu etraflıca tartışıp, çözümü için bugün uğraşmıyorsak, asbestli borulardan su içen ve sağlıklarından olacak olan herkesin vebalini düşünmeliyiz...

Hayati sorunları seçim süreçlerinde gündemde tutmamızda yarar görüyorum. Ancak seçim olmasa bile, il yöneticilerimizin bu önemli halk sorunuyla ilgilenmeleri gerektiğine inanıyorum...

**

**

VALİ HULUSİ ŞAHİN, DR. HAKAN PAMUKÇU'YA...

Yıllarca gündeme taşıdığım asbestli su boruları meselesi için Valimiz Sayın Hulusi Şahin ve Sağlık Müdürümüz Sayın Dr. Hakan Pamukçu'ya arzuhalimdir:

Batman’ın çok önemli sorunlarını kamuoyu gündemine taşıyıp çözümüne katkı sağlamaya çalışmak sorumluluk bilinciyle hareket eden her gazetecinin görevidir diye düşünüyorum. Bu sorumluluğumuz çerçevesinde özellikle halkımızın sağlığını tehdit eden önemli sorunları gündeme taşıyıp, çözümüne katkı sunmaya çalışıyorum.

İnancım, inandığım insani ve dini değerler bu sorumluluğumu bana hep hatırlatıyor.

Halk sağlığının korunması büyük sorumluluk ister. Sorunlara seyirci kalmak vebaldir diye düşünüyorum.

Bu kentin en önemli sorunlarından birisinin halk sağlığını tehdit eden ‘şehir içmesuyu şebekesinin kanserojen etkileri bulunan asbestli su boruları’ gerçeğidir…

1990’lı yıllardan beri gündemimden düşmeyen asbestli su borularının değiştirilmesi için gelmiş geçmiş tüm belediye yöneticilerini uyaran, değiştirilmesi için destekleyen, kamuoyu oluşturmaya çalışan biriyim.

MERHUM SALİH GÖK’ÜN DUYARLILIĞI…

Kentin içme suyu şebekesinde asbestli su borularının kullanıldığını ilk duyduğumda merhum Sayın Salih Gök Belediye Başkanıydı ve çok duyarlıydı.

Aldığım bilgilere göre geçmiş yıllarda kanserojen etkileri bulunan asbestli su borularının döşendiğine dikkat çekmiş ve bilgi talep etmiştim.

Merhum Başkanımız Salih Gök, çok dobra bir yöneticiydi ve basında çıkan en ufak haberlere de duyarlıydı. Hemen yazılı açıklama yapmış, kendisinden önceki dönemde bu boruların döşendiğini, kendisinin ise asla döşemediğini ve döşemeyeceklerini, ancak eski şebekeyi değiştirmeye de güçlerinin yetmediğini açıklamıştı…

O basın açıklaması gazete arşivlerinde duruyor.

Yerel basındaki eleştirilere, uyarılara merhum Gök gibi duyarlılık gösteren ve önemseyen bir Belediye Başkanı daha gelmedi.

Evet, inandığını savunmakta sert yapısı vardı. Sorunları önemsiyor, eleştirilere de gelmiyordu. Ancak sorunları gizleyen, öteleyen bir yönetici değildi. Sürekli basın mensuplarını alanlara davet ederek gezdirir, yerinde tespitlerde bulunarak istişareye önem verirdi. Asbestli borular gerçeğini ilk kabul eden yöneticiydi. Allah rahmet etsin.

O bilgiden sonra yıllarca sorunun üzerine gittim. Çünkü 1990 yılından beri aralıksız günlük yazı yazıyorum.

Devamı yarın