*1970’li Yıllarda Batman Doğuş ve Yeni Zaman gazetelerinin kuruculuğunu yaptı. Batman’ın ilk gazetecilerinden merhum Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı ve eski matbaacılardan Abbas Koyuncu’nun yanında yetişen Batman yerel medyasının duayenlerinden merhum Enver Arslan, Batman’ın marka gazetesi Çağdaş’ın da kurucusu idi…

*Tarih; 29 Kasım 1992... Günümüzde hala can almaya devam eden Dövecik (Malegir) köyü yakınındaki o yol güzergahında ağabeyimiz Enver Arslan’ı elim bir trafik kazasında kaybetmiştik. Vefatının üzerinden tam 27 yıl geçti. O’nun mütevaziliği ve yerel medyaya olan katkısı inkar edilemez. Büyük üstat petrol şehrinin günlük gazeteyle buluşmasını sağlamıştı...

BATMAN BASINI ONLARLA GELİŞTİ
1970’li Yılların başıydı. 
Gazeteciliğe ilk başladığım yıllarda duayen gazetecilerden tanıdığım, çok değerli üstad Haluk Yargıcı vardı. Ağabeyim merhum Enver Arslan da yanında çalışırdı. Şimdi ki Celbekler Kuyumcular pasajının olduğu güzergahta ‘Tosun Çay Evi’ vardı.
70’li Yıllarda Batman kent merkezi nüfusu 44 bindi.
Şimdi ki nüfusun onda biri civarındaydı. Petrol emekçilerinin yoğun olduğu şehrin ilk gazetesini Adanalı Nazım Sökmen usta kurmuştu ama o mesleği bırakıp İstanbul’un yolunu tutmuştu.
Yıllar sonra o ustayı İstanbul-Çemberlitaş’ta görmüştüm. Nazım Usta, Batman’ın eski günlerini anlattığında duygulanmıştı. O güzel usta’yı da yıllar önce kaybettik.



Batman’dan sonra Ankara’ya yerleşen Haluk Yargıcı ise Amerika’da hayata veda etmişti… Yine petrol şehrinin ilk matbaacıları arasında yer alan Abbas Koyuncu da İstanbul’da hakkın rahmetine kavuştu. O güzel insanlar sayesinde Batman’ın yerel medyası filiz tutmuştu. 1970 ve 80’li yıllarda ilkel koşullarda gazetecilik yapılırdı ama mesleğin belki de en güzel dönemiydi.

ESKİ KOŞULLARDA GAZETECİLİK
Gülistan Caddesi’nin adının ‘Eski Tekel Caddesi’ olduğu dönemlerde o güzergah, Batman’ın üçüncü yerel gazetesiyle buluşmuştu.

1976 Yılında kuruculuğunu merhum Enver Arslan ile Yılmaz Yerli’nin sahipliğini yaptığı Batman Doğuş’un Yazı İşleri Müdürü ise TÜPRAŞ Batman Rafineri emeklisi Kemal Kalelioğlu idi. El pedalı ile basımını yaptığımız o gazetenin ömrü 2 yıl sürmüştü. 1978 Yılında bu kez ‘Yeni Zaman Gazetesi’ni Batmanlılarla buluşturan merhum Arslan, Batman basınına bir dizi yenilik de getirmişti.

1980 Darbesinde Yeni Zaman Gazetesi de kapatılmıştı. İki gazetede çalışma imkanı bulmuştum. Liseli yıllarımdı. Getirdiğim haberleri hurufat kasasının başına geçer, dizerdim. Şimdi ki gibi bilgisayarlar yoktu. El dizgisiyle gazete hazırlanırdı. Sonradan o küçücük el pedallı baskı makinesinde gazete basımı yapılırdı. Siyah boyayı elimizden çıkarabilmek için benzin kutusunu yanımızdan ayırmazdık.

O ilkel şartlara rağmen mesleğimizde mutluyduk. Yeni Zaman Gazetesi 1980’de kapatılınca, ağabeyimiz merhum Arslan yine o meslek tutkusuyla Batman Çağdaş’ı çıkarmak için kolları sıvamıştı. 1983 Yılında askerlik dönüşünde soluğu Batman’da aldığımda, ağabeyim merhum Arslan, beni Yazı İşleri Müdürlüğü’ne getirdiği Batman Çağdaş’ı yayına geçirebilmek için Siirt’ten tam bir yıl izin süresini beklemiştik.

2 Mart 1984 Yılında başladığımız ve bugün elinizde tuttuğunuz bu gazete, o gün-bugün hiç teklemeden bugüne dek yayın hayatını sürdürdü. Üç yıl önce 70 günlük zorunlu bir duruştan sonra Batman Çağdaş, kaldığı yerden yayın hayatına devam etti.

1992 Yılında Kasım’ın son gününde karlı bir günde ağabeyimizi elim bir trafik kazasında kaybettiğimizde; o’nun bıraktığı gazetecilik ilkelerinden hiç ama hiç ödün vermedik bugünlere ulaştık.

 O’NDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK
Evet ağabeyimizden çok şey öğrendik.

O yaşamı boyunca  gazetecilik mesleğine gönül vermişti.
Gazeteciliği ve objektif haberciliği çok seviyordu.
Entertip dizgi (sıcak) makinesini ilk Batman’a getiren gazeteciydi. Teknolojiyi takip ediyordu. Batman’a ilk ofseti, yerel gazetelerin bilgisayar geçişine de Batman’da ilk uygulayan duayen gazeteci merhum Arslan’dan başkası değildi.
O yıllarda Batman Çağdaş’ın Yazı İşleri Müdürlüğünü yaparken işim habercilikti. Halen de haber tutkumu o yıllara borçluyum.
Nuri Öner ve merhum Yaşar Koray yorum yazarlardı.

Eski gazetecilerden Mesut Atalay ile zaman zaman  habere çıkardık. Atalay, Ankara’da çeşitli gazetelerde görev yapmıştı Atalay. O kısıtlı imkanlarla Batman Çağdaş, ses getiren yapıtlara imza atıyordu. Şayet o koşullar şimdilerde olsaydı, sanırım kolay kolay kimse bu mesleği yapamazdı.
Üç gazetenin kuruculuğunu yapan Enver Arslan örnek bir gazeteciydi. Son derece saygılı, Batman’ı seven, memleketi için dertlenen usta bir gazeteciydi…
1960’lı ve 70’li Yıllarda Batman’ın ilk gazetecileri Nazım Sökmen Usta ve Haluk Yargıcı gibi iki güzel insanı yanında iyi yetişmişti Arslan.
Yaşının en verimli döneminde elim bir trafik kazası sonucu aramızdan ayrılan ağabeyimiz Enver Arslan’ın aramızdan ayrılışının bugün 27. yılı
Mekanın cennet olsun… Nur içinde yat, büyük usta…