100 litre suyun 14 litresini tahsil edebiliyoruz

Belediye Başkanvekili Serhat Temel, Melekçe´ye çarpıcı açıklamalarda bulundu. Temel,Geçen bir gazeteci arkadaşımız yazmış. Sayın Temel; ´annen bacın çıksa sokağa ben kimsenin namusu değilim´ dese kabul ederimsiniz diye. Evet, ederim” dedi.

Çöp vergisi toplayamadıklarını belirten Başkanvekili Serhat Temel, “Çöp vergisi hemen hemen hiç ödenmiyor. Şehre gönderdiğimiz her 100 litre suyun sadece 14 litresini tahsil edebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Melçekçe´nin Başkanvekili Serhat Temel ile yaptığı röportaj hafızalarınızda izler bırakacak.

 

Nejdet Atalay´ın tutuklanması, Serhat Temel´i  ve belediye yönetimini nasıl etkiledi?

* Serhat Temel´in beklemediği bir durumdu ve hazırlıksız yakalandığı bir süreçti. Belediyeye daha çok projeler konusunda destek olacağımı belirtmiştim. Koşullardan dolayı bu görevi üstlenmek durumunda kaldım. Belediye mevzuatı konusunda bir sıkıntı yaşamadım. Zorlandım ama alışıyorum. Halkın bizden çok ciddi bir beklentisi var. Halkın bana bakışlarındaki beden dilinden Nejdet Atalay´ın yerine “bu adam bakıyor” diye bir mana var fakat o bakışlarda kabullenmeme gibi bir durum yok. Nejdet Atalay 8–9 ay gibi kısa bir sürede kendisini ciddi bir şekilde kabul ettirmiş. Hem belediye yönetiminin hem de halkın ne zaman geleceğine dair bir beklentisi var.

 

Atalay ile sizin aranızdaki fark nedir?

* Nejdet Atalay bir misyon ve vizyonla geldi. Seçim çalışması yaptı ve halk o realiteyi kabul etti. Bu onun için bir avantajdı. Oysa ben koşullardan dolayı böyle bir sorumluluk yüklendim. Bir konseptin sözcüsüyüm ve sorumluluk bilinciyle hareket ediyorum. 

 

Başkan tutuklandıktan sonra Batman Belediyesinde yol haritası değişti mi?

* Batman´a ilişkin yol haritasında tek bir değişiklik olmadı. Her şey olduğu gibi devam ediyor.

 

Parkların ihata duvarlarını kaldıracağınızı ve halka açacağınızı söylüyordunuz, parklar halka açılıyor mu?

* Bir senedir şehrin en gözde mekânı olan Atatürk parkını ticari olmaktan çıkardık. Yakın bir zamanda bitecek olan Atatürk Parkında çalışmalar hala devam ediyor.Yeşiltepe mahallesinde olan iki parkın çalışmaları yakın bir zamanda bitecek. Bu yılın ikinci 6 ayından sonra buğday pazarında ve petrol kent mahallesinde 20–25 dönümlük yeşil alan çalışmamız olacak. 2010 yılı içersinde 70 dönüm yeşil alan ve 3 semt spor alanı bitecek. Parklarda ihata duvarları olmayacak.

 

Büfeler ve Lunaparkların durumu ne olacak?

* Parklarda ticari olarak çalışan büfelerin sözleşme süreleri bittiğinde, sözleşme süresi yenilenmeyecek. Parklar tamamen halka açılacak. Bizden önceki ve bizim yapmış olduğumuz sözleşmeler bizim için bağlayıcıdır. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Yalnız belediyenin bilgisi dışında oradaki ticari işletme ile işbirliği yapmış başka işletmeler varsa olanlar bizi bağlamaz. Büfeler sözleşme gereği oradadır, sözleşme süresi de yenilenmeyecektir.

 

Temizlik kampanyasında istediğiniz hedefe ulaşabildiniz mi?

* Temizlik kampanyasına Şubat ayında start verdik. Halkımızla ve esnafımızla bir araya gelip kampanyayla ilgili bilinçlendirme görüşmelerimiz olacak. Batmanda inşaatlardan dolayı bazı yerler şantiye gibi. Kısacası inşaat kirliliği var. Yakın bir zamanda cadde ve sokakları hafriyattan kurtarmayı hedefliyoruz. Katılaşmış artığı süpürüp yıkayacağız. Kampanya ile ilgili iyi durumda olduğumuz kanaatindeyim ve daha iyi olacağını umut ediyorum.

 

Kentin bazı semtlerinde çöp konteynırı yok gibi…

* Bazı alanlarda konteynır eksiğimiz olduğu doğrudur. Yakında konteynır alım ihalemiz olacak. İhale bittikten sonra şehirde görülen bu eksikliği de gidereceğiz.

 

Belediyenin 2010 bütçesi nedir, aslan payını hangi birim alıyor?

* Belediyenin bütçesi 115 milyon liradır. Önceki bütçe durumuna ve bütçemize göre ilgili birimlere dağıtıldı. Bu şehrin kaldırımını, suyunu, temizliğini hangi birimler yapıyorsa tabir yerindeyse aslan payını da o birim alıyor. Kısacası ödeneğin büyük bir bölümü fen işleri, BASKİ ve temizlik işlerine gidiyor

 

Belediyenin resmi borcu nedir?

* Biz belediyeyi önceki yönetimden devir aldığımızda borç 156 Milyar Liraydı. Batman Belediyesinin şimdiki borcu 120 milyar TL´dir. Bunun 80–90 Milyar Lirası devlet kurumlarına, diğeri ise, esnafa, projelerin geri ödemelerine ve işçilerin 2007 yılında içerde kalan ikramiyelerine ödenmesi gereken borçtur.

 

Belediye çöp vergisi ve su hizmetleri karşılığında yıllık ne kadar gelir elde ediyor?

* Çöp vergisi hemen hemen hiç ödenmiyor. Çöp vergisinin bir yıllık geliri yaklaşık; 1 milyon TL´dir.  Su tahsilâtı ise 8 milyon TL´dir. Su tahsilâtında da ödemeler istenilen düzeyde değil. Şehre gönderdiğimiz her 100 litre suyun sadece 14 litresini tahsil edebiliyoruz. Normal standartlara göre; 100 litrenin 60 litresini tahsil etmek gerekiyor. Su borcu hiç ödenmiyor diyebiliriz. Bu konuda ciddi sıkıntımız var.

 

Su borcunu ödemeyenlere bir yaptırım uygulanıyor mu?

* Belediyenin öz kaynaklarını artırmaya yönelik, İşletme ve İştiraklar Müdürlüğü diye bir birim oluşturduk. Birim yoğun bir şekilde çalışıyor, göstergelerde yukarı doğru bir yükseliş var. Bu yıl içinde kayıp ve kaçak tespit çalışmalarını yoğunlaştıracağız. Kaçak emlağı kayıt altına alacağız. Bu tespitlerle 2010 yılı içerisinde belediyenin öz gelirini artıracağız. Burası resmi bir kurumdur ve kurumsal bir kimliği vardır. Bu konuda kimse istediği gibi davranamayacak. Her yere eşit hizmet götürmek için bireysel yaklaşımların önüne geçeceğiz. Bu belediyeyi bütün Batman´a mal edeceğiz. Bizim idealizmimiz budur. Bunun içinde ekonomik bir güç gerekiyor ve iyi niyetle yürümüyor bu işler. Ancak kasada para olduğu zaman belediye hizmet verebilir. Umuyorum öyle bir noktaya geleceğiz ki, hem belediye personelimiz hem de bu kentte olanlar buna uymak durumunda kalacak.

 

Belediyende kaç personel çalışmaktadır, aylık ödenen ücret ne kadardır?

* Batman Belediyesinde; yaklaşık 1400 personel var. Bunun 220´si memur, 648´i işçi geri kalanı da geçici personeldir. Aylık personel ödemelerimizin toplamı 3 milyar TL´dir.

 

Yeni yönetimde personel hiç alınmadı mı?

* Temizlik işlerinde personele ihtiyacımız oldu, İhtiyaca binaen bu birime 70–75 civarında personel aldık.

 

Olası bir depreme belediye hazırlıklımıdır?

* Depremle ilgili önlemler belediyenin tek başına üstesinden gelebileceği bir durum değil. Son bir yıldır yeni yapılan inşaatlar üzerinde titizlikle duruyoruz. Yeni inşaatlar deprem yönetmeliğine göre yapılıyor. Jeolojik araştırmalar yapmadan onay verilmiyor. İnşaatların bütün süreçleri de tarafımızdan kontrol ediliyor.

 

Kentin imarı sizce doğru temellerde mi ilerliyor?

* Batman´ın jeolojik haritası yok ve belediye olarak bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Şu an da biz bu haritayı çıkarıyoruz. Yeni yapılara jeolojik çalışma yapmadan imar izni verilmiyor. 20–25 metre yerin derinliğinde sondaj çalışması yapıldıktan sonra ruhsat veriliyor. Mücavir alan olarak görünen bölümlerde şu anda bir sıkıntı yok. Zemin ve su sıkıntısı olan yerlerde gerekli jeolojik bilimsel araştırma yapıldıktan sonra ruhsat izini veriliyor, bu nedenle doğru temellerde ilerlediğimizi söyleyebilirim.

 

Batman´da müthiş bir görüntü kirliliği var. Telekom ve TEDAŞ hatlarının yerin altına alınmasıyla ilgili bir projeniz var mı?

* TEDAŞ´ın ödenekleri kısıtlı geldiğinden dolayı elektrik hatlarının hepsini birden yerin altına taşımak imkânsız. Ancak kurumlara gelen ödenek bazında çalışmalar yapabiliyoruz. İstenilen hızda olmazsa bile TEDAŞ´la birlikte bazı çalışmalarımız sürüyor, fakat Telekom´dan henüz bize bir teklif gelmedi, geldiğinde onu da değerlendirmeye alacağız. Bütçeleri kendi ellerinde olmadığı için istenilen düzeye ulaşmak şuanda çok zor.

 

Batman- Hasankeyf Kültür Sanat Festivali, Batman´ın kültür ve sanatını gerçekten yansıtabiliyor mu?

* Festivallerin müzik dinletisi anlamında ömrünü doldurduğunu düşünüyoruz. 2010 yılında bir planlama yaptık, kentin yerel dinamikleriyle bir araya gelip müzik dinletileri yerine daha çok tiyatro günlerini taahhüt ettik. 2010 yılında sergilenen tiyatroların çoğu Batman grubudur. Ayrıca Nisan ayında da edebiyat günü düzenlenecek. Batman´ın öykü, roman, şair ve edebiyatçılarını bir araya getireceğiz. Yereldeki dinamikleri dışlamak gibi düşüncemiz hiç olmadı, hatta onlar üzerinden Batman´a kent kültürü ve kimliğini kazandırmayı hedefliyoruz. Sanırım buda Batman´ın edebiyatçılarını şair ve yazarlarını ne çok önemsediğimizi gösteriyor. Önümüzdeki dönemde müzikten ziyade bu kentin edebiyatçılarını, şairini yazarını bir araya getirip, onlara güç katmayı ve yeni ürünler yaratmaya yönelik çabamızı göreceksiniz. Kültür sanat çalışmalarındaki hedefimiz yereldeki edebiyatçıları ve sanatçıları daha iyi yere taşımaktır.

 

Batman´da kaç yazar ve şair var. Bununla ilgili bir araştırmanız var mı?

* Batman´da kaç yazar ve şair olduğuna dair bir istatistik çalışmamız olmadı. Görüştüğümüz, çalıştığımız, tanıştığımız ve isim olarak bildiğimiz arkadaşlar var. Bunun dışında bir tespitimiz yok. Batmanda Sanatla ilgilenmek isteyen bir kesim var. Bunların önünün açılması gerekiyor. Bizim yapacağımız kültür sanat çalışmamız bu çevreyi gözeterek yapılacaktır. Edebiyatçıyım, yazarım, şairim diyen herkese biz açığız ve bu oluşuma bekliyoruz.

 

Batman´da kadınların, ´Kadınız kimsenin namusu değiliz, namusumuz özgürlüğümüzdür´ çıkışlarını nasıl değerlendiriyorsunuz, malum bu tartışma konusu da oldu…

* Bizim kalite hedeflerimizde kadın arkadaşlarımıza ve sorunlarına karşı ayrı bir yaklaşımımız var. Kadın konusu bazı çevrelerce farklı yerlere çekiliyor. Partimizin kadın hareketlerinin başlattığı bir slogan var. “Kadınız kimsenin namusu değiliz, namusumuz özgürlüğümüzdür” Bazı kesimler bunu farklı yerlere çekiyor ve kendi ideolojik hedefleri için kullanıyorlar. Geçen bir gazeteci arkadaşımız yazmış. Sayın Temel; annen bacın çıksa sokağa ben kimsenin namusu değilim dese kabul ederimsiniz diye. Evet ederim. Sorun bu değil. Sorun kadına kötü davranılmasıdır. Şiddet sadece dövme boyutu ile ölçülmemeli cinsel şiddet var, psikolojik sıkıntılar var, kötü davranma var. Kadın erkek birdir. Eşit olduğunu Batman Belediyesi olarak hem meclis üyelerimizdeki kadın sayımızdan hem de yönetimde bulunan kadın sayımızdan anlayabiliriz. Bu yaklaşım bizim genel siyasetimiz. Bölgede kadın gelenek, görenek adı altında çok ciddi yaşamsal sorunlar yaşıyor. Elimizden geldiğince kadını ön plan´a çıkarmaya çalışıyoruz.

 

BDP´nin kaç encümen üyesi var, kaçı kadındır?

* BDP´de 26 encümen var fakat zaman zaman tutuklanmalarından dolayı bir yıldır 26 encümeni bir arada bir türlü göremedik. 26 encümen´in 8´i kadın.

 

Belediye´de kaç kadın personel çalışıyor, geçici işçi alırken kadın kotası uyguluyor mu?

* Belediye´de yaklaşık 30 kadar kadın personelimiz var. Personel politikası biraz daha farklı işliyor. Alacağımız personelin kalifiyesi belirlendikten sonra, kalifiyeye uyuyorsa ve ihtiyaç varsa tabiî ki alırız. Ama sırf kadındır diye pozitif ayrımcılık adına bile olsa böyle bir şey yapmak doğru değildir. Bir kurumda personel politikasının dışına çıkmak adil olmaz.

 

Belediye Başkanı olarak kentte yolların durumundan memnun musunuz?

* Geçen yıl gerçekleştirmeyi düşündüğümüz, öngördüğümüz yolların tamiratı ve yamalama işlemlerine ilişkin hedeflerimizi tutturamadık. Mazeretler var fakat çok fazla bu mazeretleri sunmak istemiyorum. Yollara müdahale etmeye çalıştık fakat yeterli değil. Bu yıl çok yağışlı geçti. Bunu mazeret olarak sunmuyorum ama böyle bir gerçekte var. Yol çalışmalarında beklenilen performansı gerçekleştiremedik. Nisan ayından itibaren çalışmalarımıza daha hızlı devam edeceğiz.

 

Çalışmalarınıza özeleştiri  yapmanız istenirse neler söylersiniz.

* Fen işlerinde, asfaltlama ve kaldırımlarda bir yıl içerisinde ön gördüğümüz noktaya gelemedik.Yolların tamiratına ilişkin hedefimizi tutturamadık. Sonraki bir yıl içerisinde bunu çok rahatlıkla gerçekleştireceğimizi hatta hedefimizi aşacağımızı düşünüyorum. Refüjlere istediğimiz gibi müdahale edemedik. Seçim sonrası yönetime geldiğimizde Asfalt planetimiz arızalıydı. Birkaç ay ancak onun arızasını giderdik bu nedenle bir buçuk ay gecikmeli asfalt çalışmalarına başlamıştık. Bu yıl Nisan ayının ortasından sonra asfaltlama çalışmalarımız başlayacak.

 

T.P.A.O ve TÜPRAŞ´tan destek görüyor musunuz?

* TPAO ve TÜPRAŞ´tan destek göremiyoruz. Petrol kentiyiz ama petrole hasretiz. Tek bir litre bile piyasanın altında bir fiyata asfalt verilmiyor. TÜPRAŞ´a bir yazı yazdık hiç olmazsa promosyonlu olarak bize asfalt verilmesini istedik, cevap bekliyoruz. TPAO´ müdürüne nezaket ziyaretinde bulunup talebimizi kendisine de ileteceğiz. Belediyenin imkânlarıyla asfalt çok büyük bir maliyet. İki kurumdan da bu konuda anlayış bekliyoruz.

 

Nejdet Atalay´ın seçildiği günden bu yana geçen bir yıllık zaman dilimi Batman Belediyesi açısından nasıl geçti.

* Yönetim bazında bir yapılanma oldu. Bütün çalışmalar ve faaliyetler adil ve etik olmak zorundaydı. Halk şeffaf bir yönetim görmeliydi. Belediye açısından bunu sağladık. Halka şeffaf olmak zorundayız.

 

Peki, adil misiniz?

* Adiliz. Bir yıldır bize gelen hiçbir eleştiride bize adil değilsiniz denmedi. Çok katısınız deniyor. Esnemek yok. Esnediğinizde adil de olamıyorsunuz.

 

Belediye çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?

* Bir yıldır deyim yerindeyse Batman´a ilişkin düşündüğümüz ve uyguladığımız programlar ve projeler yoğun bir şekilde konuşulup somut bir durum alması ile geçti. Belki ilk bir yıl içerisinde Batman´a öngördüğümüz çağdaş dinamik bir kent yaratma konusunda bir müdahalede bulunamadık ve somut bir katkı sağlayamadık fakat ikinci yılda bunu telafi edeceğiz. İlk yıl bizim için hazırlık yılı oldu, sezon bizim için bundan sonra başlıyor. Nisan ayı ile birlikte bütün projelerimizle kendimizi hissettireceğiz. İlkeli ve adil bir yönetim inancını sağladık. Doğru bildiğimiz noktada direnç gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz. Tabiri caizse “Biz nasılsa belediyeye bunu kabul ettiririz” inanışını en aza indirdik.

 

Önümüzdeki yıl için en önemli hedefiniz nedir?

* Diyarbakır caddesindeki Emniyet Kavşağından Grosmar kavşağına bir düzenleme yapacağız, o alanı bir bulvara dönüştüreceğiz. Yolu biraz daha genişletip trafik sorununu ortadan kaldıracağız. Görüntü kirliliği yaratan reklâm ve ilan tabelalarını ortadan kaldıracağız ve parkları halkın hizmetine sunacağız.

 

Mega Proje olarak halka ve basına yansıttığınız İluh projesi hangi aşamada?

* İluh deresi kanalı DSİ´nin mülkiyetindedir. Belediye tek başına kamulaştırma gücüne sahip değildir. Birkaç kurumun birlikte gerçekleştirmesi gereken bir durumdur. İluh deresi şu anda kent konseyinin de gündeminde ve bununla ilgili bir komisyon oluşturuldu. Biz belediye olarak, derenin ıslahı ve nasıl bir yol izleneceğine dair şekilsel bir şema ortaya çıkaracağız, bir şehir planlamacısı şu anda bu proje üzerinde çalışıyor.

 

Son olarak Batman halkına bir mesajınız var mı?

* Batmanın daha yaşanabilir bir kent ve kendisi ile barışık modern, çağdaş, dinamik, yenilenebilir bir Batman yaratmak için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerekiyor. Batman´ın belli bir potansiyeli var. Batman adına yapılan projelerin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. 3–4 yıl sonra bu kente yaşayanların “İyi ki bu kentte yaşıyorum” diyecekleri bir şehir yaratabileceğimiz umuduyla herkesi saygıyla selamlıyorum.