“Batman medyasını kurumsallaştırmak ilk hedefimizdi”

 

 

 “Batman Basını, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’ da aktif ve saygın bir konuma sahiptir. Batman’ da 11 adet günlük gazete, 7 kadar da dergi çıkmaktadır. 1996 da yola çıkan cemiyetimizin hedefi, yayın organını çoğaltmak, gazeteci sayısını artırmak ve Batman medyasını ona yakışır bir lokale kavuşturmaktı. Bir anlamda dernek bunu başardı fakat elbette ki; eksiklerimiz hala var. Hedefimiz bu mesleği daha saygın bir konuma getirmektir” diyen Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Başkanı Sayın Arif Arslan’la Cemiyet Lokalini konuştum.

 

 

---- Güneydoğu’da hatta Türkiye genelinde benzeri zor bulunan Gazeteciler Cemiyetinin lokalini açtınız. Batman’a güzel bir mekan kazandırdınız. Bunu nasıl başardınız?

 

Kuruluş çalışmalarına 1996’da başlanan Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti, 1997 yılında resmen Batman’da tüzel kişiliğe kavuştu. Batman Gazeteciler Cemiyeti, Batman’ın yerel ve yaygın basının temsilcileriyle kurulan medyanın ilk Cemiyetidir. Batman medyasına yakışan bir yeri kazandırmak ve kurumsallaşmak ilk hedefimizdi. 12 yıl süreyle bir iş merkezinde kirada olan Cemiyete, örnek bir lokal kazandırmak için 2009’da kolları sıvadık ve Türkiye’de sayılı bir Cemiyet lokalini Batman’a kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

 

---- Cemiyet lokalinin yapılması için gerekli olan finansmanı nasıl sağladınız?

 

Sıfır bütçeli bir Cemiyet vardı. Başta Valilik olmak üzere başvurduğumuz her kurum ve özel sektörden destek gördük. Batman halkı en az bizim kadar duyarlı davrandı ve sahiplendi. Gece demedik gündüz demedik arkadaşlarla çalıştık. Yeri geldi kürek salladık ama yılmadık. Kültür sarayı karşısında örnek bir lokale kavuştuk. Diyarbakır’daki Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti lokalinin benzeri gibi, örnek bir Cemiyet lokalinin mutluluğunu yaşıyor ve yaşatıyoruz..

 

---- Meslek branşlarını bir araya getirmek zordur. Hele hele gazetecileri bir araya getirmek daha da zordur. Ne gibi zorluklar yaşadınız. Bunu nasıl başardınız?

 

Her meslekte olduğu gibi medyada da tatlı bir rekabet vardır. Tek bir meslektaşımızla bile polemiğimiz söz konusu değildir. Batman Gazeteciler Cemiyet’inin üye defterinde Batman Basının bütün simaları yer almıştır. Bazıları ayrılmış, çoğunluğunun da halen üyeliği sürmektedir.  Bireysel sorunlar yerine kentin sorunlarını konuşuyoruz ve çözüm üretiyoruz. Cemiyet’in geleceğine yönelik projeleri konuşuyoruz.

 

---- Batman Gazeteciler Cemiyeti kurumsallaştı mı?

 

Batman kent merkezinde 200’e yakın Sivil Toplum Kuruluşu var. Bunlar arasından belki de kurumsallaşan ilk Sivil Toplum Kuruluşu unvanını elde ettik diyebilirim.

 

---- Lokalde bugüne kadar yapılan faaliyetler nelerdir?

70’e yakın üyemize yönelik bir dizi etkinlik gerçekleştirdik. Bir taraftan Lokal binası çalışmaları sürerken, diğer taraftan etkinlikleri de aksatmadık. Yıl boyunca. “Yaz geceleri” kapsamında “Batman Buluşması” adı altında yazarları konuk ettik. Amberin Zaman, Mehmet Metiner, Derya Sazak ve Metehan Demir’le sohbet toplantılarımız oldu. Cemiyetin bir de sürpriz konuğu vardı. Almanya Türkiye Büyükelçisi Escart Cuntz. Son yıllarda yapılmayan birçok etkinlik, inşaatı devam eden Cemiyetin lokalinde gerçekleşti. SODEV’in, STK’larla toplantısı ve Çevre Gönülleri Derneği’nin etkinliklerine ev sahipliği yaptı. 2009 yılına peş peşe etkinlik sığdırdı. Cemiyet’in lokal açılışına davet edilen Ragıp Duran, Nazım Alpman ve Atilla Girgin’in “Güneydoğu’da Gazetecilik” konulu panelde Güneydoğuda gazeteciliğin zorluğuna dikkat çekildi.

 

---- Güneydoğuda gazeteci olmak daha mı zor?

 

Bölgedeki şartlar her meslek için Batı illerine oranla her zaman biraz daha zordur. 80 ve 90’lı yılların bölgede ne kadar güç olduğunu anlatmaya gerek yok. Bir dönemler feodalite, ardından da karanlık gücün hâkim olduğu bu topraklar hep acı çekti. 2000’li yıllarla birlikte şartlar ne kadar normalleştiyse de sancılı bölgede çalışmak gazeteci için zor bir görev oldu. Eleştiri kültürünün hala oturmadığı bu bölgede, gazetecilik güçlük bakımından diğer mesleklere oranla başı çekiyor.

 

---- Yeni projeleriniz var mı?

 

Üyelerimize yönelik iki ciddi projemiz var. Bunları yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Daha çok üyelerimizin eğitim çalışmalarını içerecek bazı planlar söz konusu. 2010 yılında iki yeni projemizi de hayata geçireceğiz. Ayrıca üyelerimize yönelik  yurtdışında eğitim amaçlı gezilerimiz de olacak.

 

---- Gazeteciler Cemiyet lokalinin açılmasında, kurumların katkısı oldu mu?

 

Valilik, Belediye ve bazı kuruluşlar ile işadamlarından aldığımız destekle bölgenin belki de en örnek binasını Batman’a kazandırdık. Tek tek isim vermeyi doğru görmediğimden böyle bir açıklama yerine katkısı olan herkese tek tek teşekkürü bir borç biliyorum. 12 yıldır iş merkezinde Cemiyet’e yer veren işadamımızdan tutun da Cemiyet lokalinin yapımında emeği geçen tüm kurum ve kuruluşların emeği ve katkısı inkar edilemez. İlk kez kurumsallaşmaya adım adan Cemiyet Lokalinin yapılanmasında Batman’lı elit kesimin desteği hep yanımızda oldu.

 

---- Batman Gazeteciler Cemiyetinin hedefi nedir?

 

---- Hedefimiz, Batman’a ilkeli duruşuyla örnek olabilecek bir kurumu daha sosyal ve aktif bir hale getirmektir. Yıllarca düşük yoğunluk savaşın etkisiyle sansürlenmiş basını daha özgür kılmaktır.

 

---- Gazetecilere yönelik eğitim seminerleri düzenlemeyi düşünüyor musunuz?

 

---- Beş yıllık stratejik planımızda üyelerimize yönelik hem yurtiçi ve hem de yurt dışı seminer çalışmalarımız yer alıyor. İstanbul, Ankara, Almanya ve bazı dış ülkelerdeki basın meslek kuruluşlarıyla daha çok diyalog kurup alanımızı genişleteceğiz. Ayrıca ayda bir tanınmış yazarları Cemiyet’in konuğu olarak Batman’a davet etmek de planlarımız arasında yer alıyor.

 

---- Lokalde neler yapılabiliyor?

 

Henüz yapılanma aşamasında olmasına rağmen üyelerimiz, bağımsız internet bilgisayar sistemiyle bağlı oldukları basın kuruluşlarına haber geçme imkânı buluyor. Ayrıca akşamları bir araya gelip Cemiyet’in neler yapabileceği çalışmaları da tartışılıyor.

 

---- Gazeteciler cemiyeti lokaline her meslek grubundan insanlar girebiliyor mu? Özel bir üyelik var mı?

 

Gazeteciler toplumdan bağımsız olmadıklarından ve yaşadıkları çevreyle kanaat önderi olduklarından üye ayırımı yapmadan herkese açık bir şekilde çalışmalarını yürütüyor. Ayrıca 2.5 dönümlük bahçemizde çevre düzenlemesinden bizler olduğumuz kadar semt sakinleri de yararlanıyor.”

 

---- Lokalde lokanta, cafe gibi hizmetler veriliyor mu?

 

Önümüzdeki yıllar için böyle bir çalışmamız var. Bütçemiz olmadığından şimdilik böyle bir hizmeti sunamıyoruz. Fakat ilk fırsatta bu hizmeti de sunacağız.

 

---- Hizmet sunulduğunda gazetecilere özel indirimler uygulanacak mı?

 

Gazetecilere lokalimizde ücretsiz hizmet sağlıyoruz. Ancak ileride yapacağımız hizmet çalışmalarında mutlaka gazetecilere bazı kolaylıklar sağlanacaktır.

 

---- Gazeteciler cemiyeti adı altında bir gazete çıkarmayı düşünüyor musunuz?

 

Geçmiş dönemlerde Bayram adı altında Cemiyet’in yayınlandığı bazı gazeteler olmuş. Önümüzdeki süreçte İletişim adı altında yeni bir yayın organı çıkarmayı düşünüyoruz.

 

---- Gazetecilik layıkıyla yapıldığı zaman kutsal bir meslek.  Acaba Gazetecilik son yıllarda yozlaştı mı? Saygınlığını yitirdi mi?

 

Türkiye’deki Babıali gazeteciliğinden sonra magazin gazeteciliğin yaygınlaştı. İşadamlarının da bu işe soyunmasıyla gerçek gazetecilik önemini kaybetti. Satılan gazete tirajları da bunu ifşa ediyor zaten.

 

---- Sizce bu meslek nasıl yapılmalı?

 

Her şeyden önce, işadamlarının sahibi oldukları gazeteleri kişisel çıkarı doğrultusunda kullanmaktan vazgeçmeleri, bazı gazetecilerin iktidar partisine yaranmak adına gerçeklere paravan olmayı bir yana bırakmaları gerekiyor. Devletin 301 gibi yasalarla gazetecilerin özgürlüğünü ve çalışma alanlarını daraltmak yerine önünü açması gerekiyor. Ancak böyle bir düzende bu meslek Avrupa basını gibi saygı duyulacak bir meslek olma yoluna gidebilecektir.

 

---- Avrupa ile aramızdaki bu farkın nedeni nedir?

 

En önemli unsur kuşkusuz eğitimdir.     

 

----  Basın meslek ilkeleri var. Bu etiği ihlal eden basın mensupları hakkında gazeteciler cemiyetinin cezai hüküm uygulama yetkisi var mı? Yaptırım gücü nedir?

 

Birçok meslek etiği var üzerinde durulması gereken. Maalesef zaman zaman bunlar ihlal edilebiliyor. Günün yoğunluğundan eksiklerimiz olabiliyor. Fakat zamanla bu konuda daha kusursuz olacağımıza inanıyorum. Üyelerimize yönelik bazı yaptırımlarımız söz konusudur. Meslek ilkelerine uygun davranmayan üyelerimiz üç kez yazılı uyarılır. Yanlışında diretirse yönetim kurulu kararıyla üyelikten ihraç edilir.

 

---- 27 yıllık meslek yaşamına 61 ödül sığdıran ve 130 davaya maruz kalan tecrübeli bir gazeteci ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak kendinizi bu mesleğin neresinde görüyorsunuz?

 

Bu mesleğe henüz yeni başlamış, bir amatör gazeteci olarak kendimi görüyorum. Bu bölgede gazeteci olup da davalık olmayan gazeteci mi var? Gazetecilik serüveninde her davaya da bir ödül sığdırmayı ilke edindim. Her zaman işe amatörce bakmak sizi başarılı kılar bu meslekte. Profesyonelim dediğinizde heyecanınızı yitirirsiniz.

 

---- Okurlarınıza, meslektaşlarınıza ve Batman halkına neler söylemek istersiniz?

 

27 yıllık yurttaş gazeteciliğimle hep doğruların yanında olduk. Meslektaşlarımızı topladığımız Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyet’in de “Gazeteciliği Tüzel Kişiliğe” kavuşturarak sahiplenmeye çalışıyoruz. Üç dönemdir Başkanlığını üstlendiğim Cemiyet’in amacı, gazeteciliği evrensel temellere oturtmak ve toplumda gazeteciliğe olan bakışı, meslek ilkelerine dönüştürmektir. Batman Gazeteciler Cemiyetinin Lokali herkesi ve her kesimi kucaklayacak kadar sevgi doludur.