“İnsanlar varabildikleri her yerde mutlaka doğada tahribat, yıkım yapmışlardır. İnsanların içinde olmadığı fotoğraflardan oluşan sergide, mevsimlerin tüm renkleri bir arada.Yeni yıla güler yüz ve yeni umutla başlamak için.”

Yukarıdaki anlamlı sözleri bir sergi davetinden aldım. Sosyal medyada paylaşılan bu metin, insan ve doğa ilişkisi açısından çarpıcı bir mesaj içeriyor.

Gerçekten de insanların ulaştıkları her yerde doğa büyük zararlar görmüş, tahribatlar yaşamıştır. Bir resim sergisiyle bu acı gerçeğe dikkat çeken ve anlamlı mesaj verenin bir ‘Çevreci’ olduğunu hemen anlarsınız…

Sayın Recep Kavuş. Batman’da doğadan, ekolojiden, çevreden söz edildiğinde hemen aklınıza gelen bir isim. Sayın Kavuş gibi kadim bir dostumu, Batman Park’taki sergisinde yalnız bırakamazdım…

2 Ocak’ta başlayan ve bugün de halka açık olan sergiyi kentteki tüm öğrencilerin ziyaret etmesini isterdim. İlkokul, ortaokul ve liseli bütün öğrencilerin sergiyi gezdikten sonra doğaya daha farklı bakacaklarına inanıyorum.

Bu güne kadar sayısız sergiye davet edildim. Davet edilmediğim sayısız sergiyi de gezmiş ve görmüş biriyim. Hiçbir sergi çağrısında doğadaki tahribata böyle dikkat çekilmemişti.

Recep Kavuş, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı. Son üç dönemdir başkanlığını sürdürdüğü çevre örgütünün bu kente yaptığı güzel hizmetler ve kamuoyunu bilinçlendirme açısından yaptığı katkıları izah etmeye kalksam, kesinlikle bir kitap yazmam gerekecek. Bir kitaba sığacak kadar güzel faaliyetleri olmuş bir hareketin başkanından da böyle anlamlı bir sergi ve çağrı metni beklenir…

Sayın Kavuş, sadece bir çevreci değildir. O aynı zamanda iyi bir yazardır. Bu kentin güzelliklerini gözler önüne sermeye çalışan ve yıllarca aktif olan Batman Fotoğraf Grubu’nun da bir üyesidir. Yıllar önce Sason ve Kozluk başta olmak üzere kırsalda nice önemli fotoğraflar çekerek kentin tanıtımına katkı sunmuşlardı.

Sason eski Belediye Başkanları Sayın İrfan Arslan ve Sayın Muzaffer Arslan ile Kozluk eski Belediye Başkanı Sayın Hikmet Bahşi’nin davetleri üzerine zorlu yolculuklar sonrasında çarpıcı doğa ve köy fotoğrafları çekmişlerdi. Onların tabloları şu anda bile birçok kurumun salonlarında dikkat çekiyor…

Düşünün ki Batmanlı Kaymakam Sayın Hasan Tanrıseven de kendilerini o dönem kaymakamlığını yaptığı Çınar’a davet etmişti.

Yıllar önce, “Uğur Böceği’nden, kelebeklere, papatyalardan gelinciklere, değişik bitki-otlara kadar fotoğraflarını çekmedikleri bir şey bırakmadılar. Yerlerde adeta sürünerek fotoğraf çeken onlardan başkasını tanımıyorum” diyerek haklarında değerlendirme yaptığım Batman Fotoğraf Grubu’nun fotoğraf sanatçılarından birisi de Recep Kavuş’tur.

10 yıl önce bu köşede o değerli aktivistlerle, doğayı görüntüleyen dostlarla ilgili yazımın bir kısmını bilginize sunmak istiyorum:

DELİLERLE BİRLİKTEYİM…

“Beton kente dönmüş Batman’da yaşam sürerken baharın geldiğinin farkına bile varamıyor insan. Oysa renklerin tüm canlılığıyla insanlara hitap ettiği bahar günlerini yaşıyoruz şu günlerde. Geçtiğimiz Pazar günüydü. Komşu ülkelerden yükselen toz tabakası Batman semalarını kaplamıştı. Kapalı hava insanın içini karartıyordu. Arada bir yağan yağmura rağmen o toz tabakası bir türlü yere inmiyordu.

İşte o boğucu günde kasvetli ortamdan uzaklaşmak istiyordum. Batman Fotoğraf Grubu üyeleri çevreci dostlarım Selim Toprak ve Recep Kavuş’un, ‘Batman’ın dışına çıkıyoruz. Bizimle gelir misin?’ tekliflerini tereddütsüz kabul ettim.

Kent çıkışındaki Aydınkonak (Korık) köyüne vardığımızda inanılmaz bir yağmur başlamıştı. Gökyüzünde şimşekler çakıyor, aracımızın cam silecekleri kocaman yağmur taneciklerini temizlemede yetersiz kalıyordu…

Aradan yarım saat geçip, yağmur dindiğinde biz, Kire Dağına varmıştık… Halk türkülerine konu olmuş Filite Kuto’nun uğrak yeri olan çeşmenin yukarısında dinlendik bir süre.

Kasvetli hava hala dağılmadığından kuşbaşı bakabildiğimiz Batman’ı seçemiyorduk…

Ben, ciğerlerime temiz hava çekmeye çalışırken, bizim deliler(!) fotoğraf çekimi işine başlamışlardı. (Sözümün burasında bir parantez açma gereği duyuyorum. Değerli Okurlar, Batman Fotoğraf Grubu üyelerine ‘deli!’ diyorum. Çünkü hepsi de sıra dışı insanlar. Onları mesleklerini icra ederken gören herkes kendileri hakkında bu yargıya varacaktır!.. Özellikle sayın Recep Kavuş’a ‘deli’ damgasını Mereto dağına tırmandığımız gün vurmuştum. Sason ilçemizden uzaklaştığımızda, çok sarp ve derinliği 300 metreyi bulan uçurumlu yoldan geçtiğimizde Recep, ‘Bu daha ne ki, önümüzde çok daha derin uçurumlar var’ diyecekti. Tabi ben inanmamıştım. Biraz daha gittiğimizde tek şeritli ve ancak bir aracın geçebildiği daracık toprak yolun kenarındaki 700-1000 metrelik uçurumları gördüğümde Recep’e, ‘İnanın siz sahiden delisiniz!. Bu yoldan zorunlu olmadıkça ikinci kez geçecek herkes benim nazarımda delidir’ diyecektim!.. Parantezi kapatayım.)

Batman Fotoğraf Grubu üyelerinin sıra dışı davranışlarına tanık olduğumda, onlar için de ‘Bunlar Deli’ demiştim. O esprim tuttu. Ama keşke herkes onlar gibi duyarlı, Batman ve doğa aşığı ‘deli’ (sıra dışı) olsa. Fotoğraf sanatının inceliklerini keşfeden bu insanlarımızla dolaşmaktan, onlarla birlikte tabiatın kucağına kendimi bırakmaktan mutluluk duyduğumu belirteyim.

Evet, Kire Dağında bendeniz ciğerlerimi temiz hava ile doldururken, Selim ve Recep rengarenk çiçekleri, yerde hareket halinde olan böcekleri fotoğraflamakla meşguldü.

Uğur Böceği’nden, kelebeklere, papatyalardan gelinciklere, değişik bitki-otlara kadar fotoğraflarını çekmedikleri bir şey bırakmadılar. Yerlerde adeta sürünerek fotoğraf çeken onlardan başkasını tanımıyorum.

Evet, Mayıs ayının yarısına dayandığımız bir günde beton kentten uzaklaştığım için gerçekten de sevinçliydim. Diz boyu otların, rengarenk çiçeklerin arasında dolaşıyorduk. Anneler Günü olduğu için papatya, gelincik ve ismini bilmediğim çiçeklerden demet toplarken şöyle demiştim: ‘Memleketime bahar gelmiş.’

Her taraf inanılmaz güzellikteydi. Annelerinin peşlerinde meleyerek koşan kuzular, etrafa yayılan mis gibi kokular kır yaşamının ne kadar güzel olduğunu gösteriyordu.”

  1. Batman Fotoğraf Grubu bir zamanlar bu kente güzellikler katıyordu. (Tüm üyeleri; Gönüllüleri bendenizin yanı sıra, Sayın Recep Kavuş, Selim Toprak, Sabri Özdemir, Dündar Uğurlu, Gürsel Soysal, Kadri Kurt, Ayfer Özen ve Barış Eviz’i bu vesile ile selamlıyorum.) üm üyelerini saygıyla selamlıyorum.) Misal, ‘Yağmurdan Sonra’ toplu sergilerini de hatırlıyorum.

Batman Fotoğraf Grubu’nun 4. Fotoğraf Sergisi’nin adı ‘Yağmurdan Sonra’ idi. Dönemin Valisi Sayın Haluk İmga ve bütün protokol mensuplarının katıldığı, Batman Kent Konseyi adına düzenlenen serginin gelirleri, 2006 sel felaketinden etkilenen vatandaşlara verilmişti. (Recep Kavuş’un son sergisinin tabloları da sağlık kuruluşlarına hediye edilecek) Yağmurdan Sonra sergisi sunumu öncesinde konuşan yine Recep Kavuş idi, köşeme taşıdığım o bilgileri de anımsatayım: “Batman Fotoğraf Grubu üyesi Recep Kavuş, selden etkilenen vatandaşlara yardım amacıyla Fotoğraf sergisi açtıklarını, elde edilecek tüm gelirlerin Valilik ve Kent Konseyi hesabına aktarılacağını söyledi. Acıyı unutmayacaklarını, ancak sel acısının beleklerde kalmaması gerektiği için afet fotoğraflarına yer vermediklerini belirten Kavuş, duyarlılık gösterip açılışa katılan Vali Haluk İmga ve diğer yöneticilere teşekkür etti.”

Doğaya zarar veren insanlar gerçeğine dikkat çeken ve doğadaki çeşitliliği tablolara yansıtan Sayın Kavuş’u tebrik ediyor, serginin kentimizde doğa sevgisi açısından bir farkındalığa katkı sunmasını diliyorum.