Anız yakmalarının başladığı Eylül ayına yaklaştığımızda korkularımızda artıyor. Çünkü nefes almakta zorlanıyoruz ve bu ciddi sıkıntılara neden oluyor. En başta burnunuz devre dışı kalıyor ve bir süre sonra başağrısı ile mücadele etmek zorunda kalıyorsunuz. Sadece bu sıkıntının bile ne kadar büyük olduğunu bu sorunu yaşayanlar bilir. Evlerin balkonlarına her sabah düşen küllerin yarattığı kirliliği belirtmeye bile gerek yok.
Peki, bunca sıkıntıyı neden çekiyoruz derseniz nedeni belli. Çiftçilerimizin yeni ekim sezonunda sorunsuz bir tohumlama yapmaları için miş? Yani tohum atılırken saplar tohumun düzgün serpilmesini önlüyormuş! İyi de bu sapları kırsanız dahi iyi değil mi? Kaldı ki siz o anızları yakarken mısır saplarının kökleri yanmıyor ve ıslak olan sapların büyük bir bölümü de yanmıyor.
Yani iddiayı doğru kabul etsek bile bu yöntem işe yaramıyor. Tarım il Müdürlüğü yetkilileri sapların sap kırma makineleri ile kırılmasının daha sağlıklı ve verimli olduğunu belirtiyorlar ve bunun için de örnek uygulamalar yapıyorlar ama öyle anlaşılıyor ki bazıları hem toprağı hem insanları katletmeyi, börtü böcek katliamı yapmayı kişisel çıkarları için daha uygun görüyor.
Konu ile ilgili şikâyetlerin artması ile yetkililerin de harekete geçtiğini biliyor ve duyuyoruz. Ancak etkin bir mücadele gerektiği de açık.
Bu konu ile ilgili olarak Batman Barosu girişim başlatarak suç duyurusunda bulundu. Konu ile ilgili olarak yayınlanan haber şöyle; !Batman ve yöresinin yanı sıra komşu ilçe Bismil’de çiftçilerin anız yangınlarıyla hayatın felç olduğu kent merkezinde Batman Barosu harekete geçti. Batman ve Bismil Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunduklarını belirten Baro, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Batman ve çevresindeki yerleşim birimlerinde tarıma elverişli toprakların bulunması bölge ekonomisine hayat vermekle beraber her yıl özellikle eylül-ekim aylarında çiftçilerin tarlada kalan bitki örtüsünü yakması nedeniyle hayat çekilmez hale gelmesi, özellikle solunum yolu rahatsızlıkları bulunan yurttaşlar açısından hayati tehlike yaratması, yurttaşların sokakta yürüyemez hale gelmesi ve dahası yakılan tarladaki binlerce canlıyı yok etmesi nedeniyle ekosistemi bozan anız yakmaların suç teşkil ettiği belirtilmiştir. Yine anız yakılan yerde oluşan dumanlar nedeniyle trafik güvenliği ile yurttaşların can ve mal emniyeti tehlikeye düşmektedir. Çevrenin kasten kirletilmesi dışında oluşan bu tehlikelerin de Türk Ceza Kanunu açısından suç teşkil ettiği sabittir. Ayrıca suç duyurusunda bulunmak isteyen vatandaşlarımıza hukuki destek vermeye hazırız.”
Hazır olmak güzel bir adım ancak bu konuda savcılarımızın da hâkimlerimizin de hazır olması ve katkı sunması gerekiyor. Biz kimsenin asılmasını falan istemiyoruz. Ancak çektiğimizin de kimsenin yanına kar kalmasını da istemiyoruz. Batman Barosunun suç duyurusunun haber olarak yayınlandığı gün yani 16.09.2014 tarihinde adeta nispet yaparcasına anız yakma gerçekleştirildi ve Batman duman altında nefessiz bırakıldı. Ortada hem suç duyurusu var hem de suç işleyenler. Biz de çiftçi kökenliyiz ve bu işleri az çok biliriz. Bu gidiş iyi bir gidiş değil. Bunun zararını yine çiftçilerimiz görür. Hem tarlalarını yakıyorlar hem de verim düşüklüğüne neden oluyorlar. Gün gelecek bu toprağı eski haline getirmek mümkün olmayacak. Yazıktır günahtır. Anız yangınları durdurulmaz ise bundan bu işe yapanlar zarar görür bizden nazikçe söylemesi.