Yıllardır bir çevre aktivisti olarak her zaman, ‘Beş Haziran Dünya Çevre Günüdür. Ancak bizim için her gün beş Haziran’ diye yazılar yazıyorum.

Dünyada çevre için bir farkındalık oluşturma amacıyla 5 Haziran Dünya Çevre Günü diye ilan edilmiş. Elbette önemsiyorum.

Beş Haziran Dünya Çevre Günü için yoğun hazırlıklarımız var. Çeşitli etkinliklerle Batman kamuoyunun dikkatlerini çevreye, doğaya çekmeye çalışıyoruz.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği çatısı altında bir gönüllü olarak çeşitli faaliyetlere katılıyorum.

MİLLETVEKİLİ ADAYLARIYLA ÇEVRE TOPLANTISI…

5 Haziran günü saat 17.00’da Batman Ticaret ve Sanayi Odasında önemli bir çevre toplantısı var.

Çevre sorunlarımızın masaya yatırılacağı toplantıya duyarlı herkes davetlidir.

Batman’da çevre için söyleyecek sözü olan herkesi bekliyoruz.

Toplantıya kimler mi davet edilmiş?

Duyarlı insanlarımız dışında Batman’daki siyasi partilerin Milletvekili adayları özel olarak davet edilmiş.

Bizi yönetmeye aday olanlara söz hakkı verilecek. Herkes çevreye olan bakış açılarını anlatacak, var olan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında görüşlerini açıklayacak.

Bu önemli toplantıya bizi yönetmeye, temsil etmeye aday olanların katılımları çok önemlidir. Kentimizin ciddi çevre sorunları konusunda neler düşündüklerini, doğaya, ekolojiye, çevreye bakış açılarını anlatmak için önemli bir fırsatları olacaktır. STK’larla buluşmaya tüm partilerin Milletvekili adaylarının katılmalarını dilerim.

Evet, 5 Haziran öncesinde de çalışmalar sürüyor. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Ramazan ayı boyunca her Cuma günü saat 22.00’da dernek bürosunda toplantı düzenliyor. Önceki gündem maddesi tehdit altındaki yeşil alan ve ormanlarımızdı.

2 Haziran Cuma günkü toplantı gündem maddesi ise ‘anız yangınları ve alınacak tedbirler’ olarak belirlenmişti.

Mısır anız yangınları için daha iki üç aylık süre var. Ancak şimdiden meseleyi gündemde tutmak ve etkin tedbirler almak gerekiyor.

ÖNEMLİ KARARLAR…

Çevreciler söz konusu toplantıda önemli kararlar aldılar.

Her şeyden önce anızla mücadelede ilgili tüm kurum ve kuruluşların organizasyonu, birliktelikleri/koordinasyonunun sağlanması…

Anız yangınları meselesinin gündemde tutulması…

Çiftçilerin eğitilmesi, bilinçlendirilmesi için etkin çalışma programlarının oluşturulması…

Çiftçilere bu konularda eğitimlerin verilmesi…

Anız yangınları ile yakılacak hayvanların dini açıdan veballeri…

Komşu ilçe kurum ve kuruluşlarıyla iletişime geçilmesi, Silvan Kaymakamı ve ilçe yöneticileriyle toplantı yapılması…

Bu önemli kararlar destekliyorum. Geçen yıl Bismil ilçe yöneticileriyle görüşmeler yapılmıştı. Silvan’ın bazı köyleri yoğun şekilde anızlarını yakmaktadır. Bunun önlenmesi için girişimler önem arz ediyor.

Çevrecilerin toplantısına Gıda Tarım Şube Müdürü de katılmıştı. Türkiye’de ilk kez Batman’da düzenlenen Anız Çalıştayı’nın sonuç bildirgesinin de görüşüldüğü toplantıya katılan şube müdürümüz, Çevrecilere teşekkür etti. Çevrecilerin anız yangınları başlamadan önce meseleyi gündemde tutmalarının önemine dikkat çeken şube müdürümüz, yapılan eleştirilerin ve önerilerin kendileri için yol gösterici olduğunu da ifade etti.

TOPLUM SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA…

Anız yangınlarının insan sağlığını ne kadar tehdit ettiğine dair Çalıştayda yapılan ve Tarım Müdürlüğü sitesinde bulunan bilgileri takdirinize sunarak yazımı bitirmek istiyorum:

“Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Rafet Tok, anız dumanları nedeniyle Batman’da birçok hastalıkta artış yaşandığını belirtti. Tok, “Anızın yakılmasıyla oluşan kirliliğin meydana getirdiği hastalıklar kalp, akciğer, beyin ve damar gibi daha çok önemli ve hayati organlar tutması sebebiyle oluşan patolojik tahribatların tedavisi uzun ve dirençli olmaktadır.

Dr. İhsan BODAKÇİ "İlimizde anız yangınlarının etkisiyle özellikle de çocuk, yaşlı ve solunum yolu hastaları başta olmak üzere insanlarımız adeta nefes alamaz duruma gelmektedir. Son bir ayda yaşanan anız yangınları nedeniyle bölge devlet hastanesi ve özelü hastanelere solunum ve benzeri şikayetlerle başvuran vatandaşlarımızın sayısında büyük artış görülmekte ve ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıktığı belirtilmektedir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Çayan Alkaç, anız yangınlarının insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eder bir duruma geldiğini belirterek: “Batman Bölge Devlet Hastanesi Acil Servis ve Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvuran Astım ve KOAH hastaların sayısında belirgin artış gözlenmiştir. Yoğun bakımda takip ettiğimiz solunum yetmezlikli hastalar mevcuttur. Mevcut hava kirliliği hastane ortamını bile etkilediğinden serviste yatan hastalarımızın mevcut ilaç ve oksijen ihtiyaçları artmıştır. Daha önceden her hangi bir sorunu olmayan sağlıklı kişiler bile nefes darlığı yakınması ile polikliniğimize başvurmaktadır. Özellikle çocuk, yaşlı ve gebe hastaların bu hava kirliliğinde daha fazla etkilendiği gözlemlenmiştir” dedi..

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son raporuna göre Türkiye’nin 6 kentinde hava kirliliği için belirlenen eşik değerler aşılmış durumda. Iğdır, Batman, Afyon, Osmaniye, Gaziantep, Siirt zehir soluyor. Hava kirliliği akciğer kanserinden kalp ve damar hastalıklarına kadar birçok ciddi sağlık sorununa yol açıyor.

Sonuç olarak insanlarının aileleri ve toplumları ile beraber mutlu ve sağlıklı bir ortamda yaşaması, yüksek morale sahip olması için hava kirliliğine neden olan anız yangınları konusunda gerek toplum, gerek devlet ve gerek çiftçiler üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri gerekmektedir.”

https://batman.tarim.gov.tr/Belgeler/An%C4%B1z%20%C3%87al%C4%B1%C5%9Ftay%C4%B1/5.%20Grup%20An%C4%B1z%20Yang%C4%B1nlar%C4%B1n%C4%B1n%20%C4%B0nsan%20Sa%C4%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1na%20Etkileri.pdf