Anız yakanlar ile ilgili yetkili çevreler, Valilik, Çevre ve orman ve daha bilumum etkililer neden bir şey yapamazlar, anlayabilmiş değilim
Cezalar caydırıcı, önlemler yetersiz midir, bilemiyorum?
Gün geçmiyor ki Batman’daki solunabilir hava kalitesi tecavüze uğramasın
Gün geçmiyor ki milyonlarca yıllık doğal birikim olan toprak yakılaraktan çoraklaşmasın
Bunu kimler yapıyor?
Buna çareyi üretemeyenler kimlerdir?
Tarlaların yakılmasından tek sorumlu kişi o toprağa sahip köylülerdir
Bunu bilmemek için cahil olmaya gerek yok.
Adam gecenin ilerleyen saatlerinde eline alıyor çakmağını, oğulları da bir başka noktadan başlıyorlar yakmaya
Ama Türkiye Cumhuriyetinin Batman’daki yetkilileri bu kişileri yakalamıyor/teşhir edemiyor
Suçüstü mü yapılması gerekliymiş?
Hadisene Allasen
Güldürmeyin adamı. Kimse kimsenin anızını yakmaz. Yakmak için eğer düşmanlık varsa arada, bunu ürün daha tarladayken yapardı.
Demek ki neymiş? Demek ki bu anızları yakan kişiler biliniyormuş
Ama Batman’ın sahibi yok. Maalesef Batman’ın sahibi yok
Eğer birileri gerçekten iyi niyetliyse naçizane önerilerimize bir baksınlar. Baksınlar ki gelecek kuşaklardan emanet aldığımız bu doğa, ruhu kirlenmiş bir takım insan müsveddeleri yüzünden mahvolmasın
Çare 1: Google Earth denilen internet uygulamasını bilmeyenimiz yok. Bizim izlediğimiz donuk görüntüler. Ücret karşılığı eş zamanlı tarama yapılabiliyor. Bu sitenin Türkiye temsilciliğiyle pekala görüşülüp tarlasını yakanlar kayıtlardan çıkarılabilir
Çare 2: Askeriyenin İHA araçları 7/24 tepemizde dolanıyor. Ben kendi balkonumdan bile bunların geçişlerini izleyebiliyorum. Hani diyorum terörle bu kadar başarılı bir kurumdan Doğa Teröristlerine karşı da bir istihbarat çalışması istenilirse bundan bir sonuç alınabilir mi? Sonuçta ordu da Hükümete bağlı bir kurum. Vermemezlik etmez.
Çare 3: Köylerde muhtar kimin hangi tarlayı yaktığını çok iyi bilir.
Çare 4: Geçici Köy Korucuları evlerini, bağlarını geçici olarak koruya dursunlar, birde gecenin bir vakti köyden usulca benzin kovalarıyla tarlaya gidenleri tespit edemezler mi? Eğer edemiyorlarsa, nöbette gevşeklik gösteriliyorsa Devlet bunlara niçin para öder
Çare 5: Tarım İl Müdürlüğünde çalışan çok bilgili kişiler istedikleri noktayı çok kısa bir süre içinde görüntüleyebiliyor, dahası ürünün elma mı, armut mu olduğunu bile tespit edebiliyormuş. Anız yakan çarıklıları da pekala görüntüleyebilirler.
Çare 6: Tarla sahibini hapse at. Hem de hiç dinlemeden, direkt
Herkes biliyor ki bu tarlalar kendiliğinden yakılmıyor. Suçüstü yapmaya gerek yok, çünkü kimse kimsenin tarlasını yakmaz. Eğer husumet sonucu yakmak istese daha ürünler tarladayken yakar. Ama gel gör ki ürün varken yanmaz da tam da sonbahara gelindiğinde yakılır tarlalar. İşte Devlet baba burada cezai müeyyideler uygulayacak. Nasıl mı?
El cevap;
Kim ki bir tarlayı anız olaraktan yakarsa ol tarla sahibi dönüm başı 20 bin TL ödeye.
Ayrıca tarla zorunlu olarak bir yıl nadasa bırakıla
Ve de bu kişi Doğa Düşmanıdır diye afişe edile
Bunu yapmak zorundayız. Bunda da en büyük pay devlet büyüklerine düşmektedir.
Sayın Vali ile ne bir muhabbet, ne de bir husumet hissetmemekteyim. Önceki Vali ile kendisi çok farklı bir mizaca sahipler. Umarım yapısal ciddiliğinin yanı sıra bu önemli mevzuda da ciddi bir duruş sergiler. Çözüm noktasında etkin bir şeyler yapar.
İşini doğru yaptıktan sonra devletin tüm yetkilileri başımız gözümüz üstüne
Kendisine emanet edilmiş bir vilayetin ferdi olarak Sayın Validen üretmiş olduğum naçizane çarelerle birlikte yeni çözüm yolları ve yaptırımlar beklemekteyim.
Eğer Vali bu konuda bir çözüm sunar, tarlaları yakılmaktan kurtarırsa bakın neler olur?
Soluduğumuz hava temiz olur
Tarlalarda yaşayan börtü böcek tüm canlılar yanmaktan kurtulur
Toprağın kalitesi yanmadan dolayı düşmez
Akşamları o ilkel yangın görüntüleri tarih olur
Gelecek nesillere daha güzel, daha temiz bir memleket bırakırız
Trafik kazaları olmaz.
Şimdi diyeceksiniz ki ne trafik kazası, ne ölümü? Bundan iki üç sene önce anız dumanı yüzünden Bismil Batman arası korkunç bir trafik kazası yaşanmış, duman yüzünden önündeki arabayı seçemeyen sürücü ve yanındaki genç kız yaşamını yitirmişti.
Anız yakan vicdansızlar sadece doğanın içine etmiyor, bilakis insan hayatını da tehlikeye atıyor. Ama onlarda bu anlayış, bu idrak yok. Varsa, yoksa çıkar, menfaat. Onun için bu tür kişilere kanunun el verdiği en ağır, en yıldırıcı cezayı vereceksiniz.