İktidar partisi AK Parti’nin aday belirleme sürecinde önemli bir adım olan temayül yoklaması pazar günü gerçekleştirilmişti. Bu kez, oylama bilgisayar ortamında gerçekleştirildiği için e-temayül olarak adlandırıldı…

AK Parti kuruluşundan bu yana, adaylarını belirlenirken teşkilatın eğilimini belirlemek üzere bu yöntemi kullanıyor. Ancak adaylar çoğu kez buradan çıkan sonuçlardan farklı olarak belirleniyor.
Bu seçim sürecinde teşkilatların görüşüne geçmiş seçimlerden daha fazla önem verileceği söyleniliyor...

ADAYLAR BELİRLENİYOR
Geçen Cumartesi yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, adayların yüzde 80’nin belirlendiğini açıkladı.
Bu demek oluyor ki, yüzlerce parti yöneticisinin oy kullandığı temayül bir dereceye kadar etkili olabilecek.
Peki belirlenen adaylar nasıl belirlendi veya bundan sonra belirlenecek adaylar nasıl belirlenecek?
Bilebildiğimiz kadarıyla mevcut belediye başkanlarıyla ilgili uzun süredir anketler düzenleniyor, kamuoyu algıları araştırılıyor.
Onların devam edip etmemesi yönünde, bu anketler yönlendirici olmuştur.
Daha önce adı kamuoyunda öne çıkan aday adaylarıyla ilgili de bir çalışma yapıldığı yönünde duyumlarımız var.
Hatta bazı isimlerin güvenlik soruşturmaları bile tamamlanmış.
Batman’dan da bazı aday adaylarının güvenlik soruşturmasının haftalar önce yapıldığı söyleniyor.
Batman Belediyesi’nde Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy aday gösterilecek mi?
Aksoy yönündeki kararın önümüzdeki hafta netleşmesi bekleniyor.
Başkanvekili Aksoy aday gösterilmezse yerine kim aday gösterilir?
Temayüldeki isimlerin yanı sıra AK Parti kulislerinde dışında bir başka isim aday gösterilme ihtimali de var. Başkentte bazı bürokratların adı da kulislerde bolca konuşuluyor.

AKSOY, ADAY GÖSTERİLİR Mİ
Yaklaşık 2 yıldır Belediye Başkanvekilliğini sürdüren Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy’un adaylığı konusunda ilgili olumlu bilgiler dolaşıyor.
Aksoy, görevi süresi içinde birçok mahalleyi dolaştı. Halkın sorunlarını dinledi. Adaylık konusunda da net bir karar vermiş değil Aksoy... Eğer Aksoy, Genel Başkanlıktan bir talimat alırsa aday olabilir diye düşünüyorum… Aksoy, mevcut aday adayları arasında belki de karşılığı olan en önemli adaylardan. Kısacası Aksoy, AK Parti Genel Merkezi’nden haber bekliyor.

3 DÖNEM KURALINA TAKILAN OLUR MU
Batman’da 3 dönem kuralının esnetileceği Belediye Başkanı var mı?
Batman’da 3 dönemdir Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Başkan Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen’dir. Bazı ilçe ve belde başkanları arasında iki dönem de bu görevi sürdüren var. Bu isimlerin başarılı olup olmadıkları yorumuna girmeden 3 dönem kuralının esnetilebileceği konuşuluyor.
İlçe Belediye Başkan adaylarının belirlenmesinde, Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un rolü nedir?
Yavuz, Genel Başkan Yardımcısı. Ve tüm Türkiye’de bu seçim sürecini O yönetiyor. Tüm Türkiye’de belediye başkan adaylarının belirlenmesinde etkili bir isim. Ancak Yavuz tek başına sorumluluk almak yerine diğer milletvekili arkadaşlarının ve de teşkilatların görüşlerine de önem verecek. Başkan adayları belirlenirken, Cumhurbaşkanı’nın da onayının alınacağını düşünüyorum.

ANKETLERİN ÖNEMİ
Bundan sonra yapılacak anketlerin bir anlamı var mı?
Belediyelerin bir bölümüyle ilgili henüz karar verilmiş değil. Pazar günü gerçekleştirilen temayül yoklamalarının yanında kamuoyu araştırmaları da önemsenecektir. Temayülden öne çıkan isimlerin anketle kamuoyunda bir karşılığı olup olmadığı sorgulanacak. Bu şekilde bir anlamda teşkilatların görüşlerinin kamuoyuyla örtüşüp örtüşmediğine bakılacak. Yani adayların bugünden itibaren kamuoyundaki görünürlüklerini arttırmaları şanslarını yükseltebilir.
Adaylık beklentisi olan İl Başkanı ve ilçe başkanlarından aday gösterilen olur mu?
Listede bayan aday olur mu?
AK Parti’de bugüne kadar iki bayan milletvekili aday gösterdi ve Beşiri ilçesinde de Belediye Başkan aday adayı olan kadın adaya sıcak bakılır mı? Bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz.

SÜRPRİZ İSİMLER OLUR MU?
Belediye Başkan aday adayları arasında sürpriz isimler olabilir mi?
Her belediye başkanlığı için güçlü görünen isimler var. Genelde birçok belediye için kimlerin aday gösterileceği yönünde kanaatler oluşuyor gibi. Ancak listede çok büyük sürpriz isimler bekleniliyor. Hiç kimsenin beklemediği isimler listede olursa sürpriz de sayılmaz.
Süreç ne zaman tamamlanır?
Batman AK Parti’de kent merkezi ile ilçe Belediye Başkan adaylarının Kasım’ın son haftası veya Aralık’ın ilk haftasında açıklanabilir. Belde Başkan adaylarının ise Aralık ayının ikinci haftasında açıklanacağını tahmin ediyoruz…