Bizim şehirde yoksul Ramazan ayında hatırlanır. Kış uykusuna yatan yoksulluk, Ramazan ayında uyanır.
 
Ramazan bir nefsin tezkiyesidir. Ruhi bir ibadet olmaktan öte bedeni bir ibadettir. Dilin, bedenin, ruhun kötülüklerden arındırılmasıdır. Yoksulun, fakirin gözetilmesi ise esastır.
 
Her ne kadar Ramazan ayında bazı geleneklerimizi yaşatmaya çalışsak da eski ramazanların coşkusunu ve zevkini günümüzde pek göremiyoruz. Yardımlaşma adına yapılanları ise yüzümüze gözümüze bulaştırıyoruz.
 
Ramazan ayı geldi mi, siyasetçiler, bürokratlar, zengin iş adamları, kurum ve kuruluşlar iftar sofraları için sıraya girerler. Maksadından uzak, gösterişli sofralarda göz boyamalar başlar. Bir tas çorbayı paylaşmak adına yapılanlar ise bir komediden öteye geçmiyor.
 
Kısaca ‘Kıral çıplak.’
 
Bu şehirde yoksul çok insan var ve gittikçe de büyüyor sancısı. İnsanlar dilenci durumuna düşmüş. İşsiz babalar feryat ediyor, pazar artıklarından çocuklarına iftariyelikler topluyor. Fakat duyan yok bu feryat figanı.“Koyun can derdinde, kasap et derdinde.”
 
Bir şişe kola ve hazır yiyeceklerle yoksulun sofrasını afişe ederek onure edemezsiniz ki… Vatandaş akşamı nasıl edeceğini kara kara düşünüyor. Bir tas çorbanın kaygısını tek bir gece değil, her gün yaşıyor. Bir akşam yemeğini paylaşmakla başı göğe ermiyor.
 
Ramazan ayında, sözüm ona lüks iftar sofralarından kaçınan bazı kesim yetkililer, bunu ramazan sonrasında da devem ettirseler ya. Maksadından uzak şu klasik iftar yemekleri acaba ne zaman son bulacak.
 
Ayrıca bu yıl Batman’da bir iftar çadırının kurulmaması çok büyük bir eksiklik. Hem Belediye, hem Valilik bir iftarını çadırı pekâlâ kurabilirlerdi. Bunun yanı sıra iş adamları da bir araya gelip bir iftar çadırı açabilirlerdi. Fakat maalesef böyle bir çalışma hala yok.
 
Ve yakında başlar yine iftar davetleri. Düğün salonlarında nikâh törenlerinin yerini iftar organizasyonları alır. Yüzlerce aileyi doyuracak masrafla, şatafatlı iftar sofraları boy göstermeye başlar.
 
Fırfırlı masalarda yenen kavurmalar, pilavlar, çorbalar, tatlılar…
 
Kurulan zengin sofraları,
 
Ağırlanan konuklar,
 
Ve kim kaç kişilik sofra kurdu manşetlerini görmeye yine devam edeceğiz.