**Karayolları 2010’nun sonlarında şehir trafiğini rahatlatmak amacıyla Güney Raman çevre yol güzergahını ihaleye çıkardı. İhale 2011’in başlarında gerçekleştirildi...

**İşte o gün bugündür 14 kilometrelik ‘yol’ bitmek bilmedi. Son yıllarda 900 metreye takılan o yol güzergahı şimdi de 220 metre arazinin istimlakı yüzünden trafiğe açılamıyor...

HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN GÜZERGAH
Batman kent merkezi, merkeze bağlı köylerle birlikte nüfusu 427 bin.
Yakın ilçe ve beldelerin günlerin büyük bölümünü şehir merkezinde geçirdikleri Batman’da; trafik tek kelimeyle felç.
Çevre yollarının şehirle bütünleştiği Batman’da, hemen her saat trafik tıkanıklığına rastlamak mümkün.
Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri, İl Koordinasyon kurulu toplantılarında şehir merkezindeki trafiğin bir kaç yıl içinde rahatlayacağına dikkat çekiyordu.
Şimdi emekliye ayrılan Karayolları eski Bölge Müdür Yardımcısı İhsan Güç, her toplantıda Güney Raman çevre yolunun durumunu anlatıyordu;
“Güney Raman çevre yolu Batman trafiği için hayati önem taşıyor. Bu güzergah tamamlandıktan sonra hedef; Batman Kuzey çevre yolu projesi olmalıdır. 14 Kilometrelik Güney Raman çevre yolu tamamlandıktan sonra Kuzey çevre yolu projesi de hayata geçirilirse Batman, ring yoluyla çevrelenmiş olacak. Çok büyük ve önemli bu yatırım projesi şimdiden hayırlı olsun...”

KARAYOLLARI AĞIRDAN ALIYOR
2-3 Yılda tamamlanması hedeflenen bu yol güzergahının maliyeti bile unutuldu.
Batman çayı üzerinde ikiz köprüler tamamlandı ama 900 metrelik mesafeyi bulan arazinin istimlak çalışmaları yüzünden bir takım sıkıntılar ortaya çıktı.
Geçenlerde sorunlu alanın 500 metrelik bölümündeki sorun aşıldı. Bu kez bir parsel yüzünden işler durdu.
Karayolları Bölge Müdürlüğü ne yapıyor?
Anlamak gerçekten güç...
2-3 Yılda biteceği söylenen ve çok acil olduğu gerekçesiyle 2011’in başlarında apar-topar çalışmalara başlanılan Güney Raman çevre yolu işi öylece yarım kaldı.
Bu yol güzergahının önemine her İl Koordinasyon Kurulu toplantısında dile getiren Bölge Müdür Yardımcısı İhsan Güç, emekli oldu.
O’nun yerine atanan diğer yöneticiler emekli olmadan 220 metreye takılan Güney Raman çevre yolunu acaba görev süreleri içinde trafiğe açabilecekler mi?
****************
İLUH’A ACİL ÇÖZÜM
İluh deresi, bu şehrin kanayan yarası.
8 Mahalle içinden geçen derenin kenarından nereden bakarsanız bakın, 100 bine yakın kişi oturuyor.
Dereye yakın evlerin atık sularının bağlandığı İluh deresi bahar mevsimi öncesinde yine hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Önceki yıllarda gerek Belediye gerekse de DSİ, dereye akan atıkları toplayarak arada bir dereyi temizleme yöntemini tercih ediyordu.
Derede bir de madalyonun arka yüzü var.  
Çay Mahallesinin bitiminde atık sular Balpınar beldesi yakınından geçip yani o lağım suları diğer atık sularla birlikte dere aracılığıyla Batman çayına ulaşıyor.
Bu durumda müdahil olması gereken Belediye ve Çevre-Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ‘çevre felaketi’ne yol açan manzaraya seyirci kalmaması gerekiyor.
Yerel yönetimin Batman halkının içme suyu kaynağı olan Batman çayı konusunda biraz daha duyarlı olması gerektiğini düşünüyoruz.