Kentimizin mesire/piknik alanlarının yetersizliğine yıllardır dikkat çektiğimi biliyorsunuz.

Ne zaman kentin gürültüsünden, sıcağından bunalsam, soluğu kırsalda bir piknik alanında almaya çalışıyorum. Ancak yakınlarda gidebileceğimiz güzel mesire alanlarının yetersizliği gerçeğine de dikkat çekiyorum.

Geçtiğimiz günlerde Batman Çayında yapılması planlanan ‘Koru Park Projesi’ ile ilgili değerlendirmem olmuştu.

Yıllar önce bir Çalıştay’da tartışmasını yaptığımız o projenin neden hayata geçirilemediğini sormuştum.

DSİ’nin ‘Batman Çayı Islah Projesi’nin hayata geçirilmemesi, ‘Koru Park Projesi’nin önündeki en büyük engeldir. Çünkü suların kontrollü akması gerekiyor.

Batman çayı kenarındaki bazı köylerimizin arazilerinin sular altında kalması ardından bu köşede yaptığım değerlendirmede, projenin hangi aşamada olduğunu sormuş ve bilgi talep etmiştim. Bakınız; http://www.batmancagdas.com/batman-cayi-islahi-hakkinda-makale,11745.html

Ne yazık ki o konuda DSİ yetkililerinin bir açıklaması hala olmadı. Koru Park Projesi’nin hayata geçirilmemesinin nedeni büyük ihtimalle Batman Çayı Islahının yapılmamasıdır.

Koru Park Projesi’ni gündeme taşıma nedenim, kentimizin mesire alan yetersizliğiydi. Kentimizin sorunlarına çok duyarlı bir yöneticinin başında bulunduğu İl Özel İdaresi’nin, Koru Park’tan çok daha önemli bir proje çalışmasını yürüttüğünü öğrendim.

Yerel basındaki sorunlara duyarlılığını her zaman gözlemlediğim İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın Abdulkadir Özer, Koru Park’tan daha önemli bir mesire alanı projelerinin olduğunu belirttiler.

Kire Dağı’nda, Beşiri ilçesi ve ovasına hakim 500 dönümlük bir alanı, Batmanlıların mesire-piknik alanı olarak belirleyen İl Özel İdaresi’nin çalışmalarını yerinde görmek istiyordum. Sayın Özer’le alanı dolaştık. Koru Park Projesi’nin mimarı Sayın Eda Demir’in, İl Özel İdaresi’nin sorumluluğundaki mesire alanı görülmeye değer. Projenin detayları hakkında bilgi aldıktan sonra inşallah bu güzel mesire alanı ile ilgili bir değerlendirmem daha olacak. Bu önemli alanı kentimize mesire yeri olarak kazandıran Sayın Özer’i tebrik ediyor, hayırlı çalışmalarının devamını diliyorum.

PİS KOKUNUN KAYNAĞI!..

Yıllardır zaman zaman kentimizin özellikle bazı semtlerinde etkili olan ‘pis koku’ gerçeğini bilirsiniz. Pis kokunun arada bir devam ettiğini gözlemliyorum.

Pis kokunun kaynağının açığa çıkarılması için verdiğim mücadeleyi bilenler, son gelişmelerin ne olduğunu da yine benden öğrenmeye çalışıyorlar.

Yıllar önce başında bulunduğum çevre örgütümüz Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, pis kokuyu protesto etmek için ‘düdüklü eylem’ gerçekleştirmişti…

O dönemin Cumhuriyet, Şirinevler, Bahçelievler ve Yavuz Selim Mahalle muhtarlarını ve semt sakinlerini davet ettiğimiz yürüyüş ardından kitlesel basın açıklaması yapmış, protesto hakkımızı kullanmıştık…

Pis kokular devam edince, sorunu yargıya taşımıştık. Ancak yargı, ‘takipsizlik’ kararı verecekti.

Davayı zamanında Ağır Ceza Mahkemesine taşıyamamıştık. Pis kokular devam edince geçen yıl bu kez Salih Özdemir Parkı’nda bez maskeli eylem yaparak burnumuzu kapatmış, pis kokuların kaynağının açığa çıkarılmasını talep etmiştik.

http://batmansonsoz.net/haber/12900/cevrecilerden-maskeli-eylem-hazirligi

http://www.batmansonsoz.net/haber/6183/tupras-tan-pis-koku-yayiliyor

Bu kentin sakinlerini rahatsız eden pis kokuların kaynağının ‘TÜPRAŞ Rafinerisi’ olduğuna dair geçmişte yorumlar yaptım. Söz konusu kurum yetkilileri en üst düzeyde yazılı açıklamalar yaparak, pis kokunun kaynağının TÜPRAŞ Rafinerisi olmadığını söylediler ve bu gerçeğin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince de bilindiğini ifade ettiler.

O açıklamalarından sonra hiçbir zaman TÜPRAŞ’ı sorumlu tutmadım. Müdür değişikliğinin yaşandığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, TÜPRAŞ yetkililerinin beyanlarına ya yanıt vermeleri veyahut sorumluluğu üstlenmeleri gerektiğini yazdım.

Maalesef pis kokunun kaynağı hala açıklanmış değil.

Önemli gezici bir ölçüm aracı da Batman’a getirildi. O aracın verileri resmi açıklamayla kamuoyu ile paylaşılmadı, bilgilendirilmedik…

Maalesef pis kokular devam ediyor…

Bazen insanlar pis kokulardan adeta kusuyorlar…

O pis kokunun kaynağı nedir?

Hangi gazlardan kaynaklanıyor?

Geçmişte Toptancılar Sitesi patlamasını yaşamış, gaz tehlikesi nedeniyle bazı semtlerinde çakmak ve kibrit çakılması yasaklanmış Batman gerçeğini hatırlatmak isterim…

Yine yerin derinliklerinde gazlar birikmiş olabilir mi?

Toptancılar Sitesi için tehlike geçmiş mi?

O civardaki esnaflara ve vatandaşlara, ‘Tehlike geçti’ raporu verilebilir mi?

Bütün bunların cevabını bilmek isterim. Batman halkının sağlığı adına bu soruları soruyor ve cevap bekliyorum…