*Gercüş dönüşünde mola verdiğimiz Hasankeyf’te karanlığın çöküşüyle eski yerleşim biriminde tek-tük mekan, konuk ağırlayabiliyor. 5 Yıldızlı otelin olmadığı Batman’ın bu açığını da galiba bu antik kent giderecek gibi…

*Taşınabilecek tarihi eserlerin çoğu yerleşim birimine taşınmış… El Rızık camisindeki birkaç eser ise eski yerinde. Gözler artık Nisan ayında kuraları çekilecek yeni yerleşim birimlerindeki konutlarda. Sakinlerinin önümüzdeki aylarda taşınacağı Hasankeyf’te eski seçim havası da yok…

5 YILDIZLI OTEL HASANKEYF’E…
Her ne kadar şehir merkez nüfusumuz 450 bini bulsa da 5 yıldızlı otelimiz yok.

Üstelik otellerde doluluk oranı yüzde 90’ların üstünde…

Sağlık turizmi için Kuzey Irak’ın Zaho kenti başta olmak üzere diğer illerden onlarca Peşmerge, Batman’ın yolunu tutuyor.

4 Yıl öncesiydi...
Dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ti.

Beraberinde iş dünyasından önemli simalar vardı.

TFF eski Başkanı Yıldırım Demirören de o önemli toplantıya katılmıştı.

Salon Diva’da soru yönelttiğimiz Demirören, Batman’a butik ya da 5 yıldızlı bir otel projesini düşündüğünü açıklamıştı.

Ciddi bir yatırım düşünüyordu Demirören grubu... Maalesef kimse o konunun takipçisi olmadığından  proje de havada kalmıştı.

Bu fırsatları bu şehir hep kaçırdı, başka şehirler de yeni yeni yatırımlar kapıyor.

Bakın, önceki gün Ağrı’ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu’nun geri kalmış il’ine Nike firmasının açacağı fabrikayla 5000 kişiye istihdam sağlayacağı haberi dün yaygın medyanın manşetlerindeydi.

Birçok alandaki yatırım gibi tam 5 yıldır bu şehre 5 yıldızlı otelin olmamamsının büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çekiyoruz. Nüfusu Batman’dan çok küçük illerde bile 5 yıldızlı oteller var… Bu şehrin yapamadığını galiba Hasankeyf yapacak.

SAĞLIK TURİZMİ ŞEHRİN CAN DAMARI
Batman’daki 4 yıldızlı Mezopotamya Oteli’nin önünde Kuzey Irak’ın Kürt bölgesinden gelen araçların plakalarından bu şehrin sağlık turizminde ne kadar iddialı olduğunu görebiliyoruz.

Yıldızlı otel müşterileri Zaho, Duhok, Erbil ve Süleymaniye’den gelen konuklar.

Sağlık turizmi bu şehrin adeta can simidi gibi.

Birçok esnafın gözü sağlık turizminde…

6 Özel hastanenin olduğu Batman’da komşu ülkelerden gelenlerin konaklama ihtiyacını artık oteller karşılamayacak durumda.

Bu nedenle şehrin acilen 5 yıldızlı otele ihtiyacı var.

TAŞINACAK ESERLER
YENİ YERLEŞİM BİRİMİNDE
Hasankeyf köprüsü girişinde sohbet ettiğimiz Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, eski yerleşim yerindeki eserlerin çoğunun taşındığı yeni Hasankeyf’te konut kuralarının Nisan ayında çekileceğine dikkat çekiyor;
“Yeni yerleşim biriminin önü açık. Eski yerleşim yerinin SİT alanı oluşu nedeniyle yapılaşmaya engel vardı. Belki yakın bir tarihte 5 yıldızlı bir otel Hasankeyf’te yapılacak. Bu konuda bazı girişimciler harekete geçti bile. Batman Üniversitesi bünyesindeki Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Hasankeyf’e hareketlilik kazandıracak.”

Hasankeyf’te temiz bir seçim kampanyası dikkat çekiyor.

Konvoy yok, davul-zurna yok, gürültü yok…

Uygar bir yarış var…

Partilerin seçim lokallerinde eski hareketlilik de yok. İki parti arasında geçmesi beklenilen seçim öncesinde Ak Partili Abdulvahap Kusen ve HDP’li Belediye Başkan adayı Mecit Tokdemir lokallerinde oturuyor.

MAĞARADAKİ TEK SEÇMEN
Doğup, büyüdüğü mağarasını terk etmeyen 70 yaşındaki Mehmet Tilki, Hasakeyf’in sembolü gibi.

Kale mahallesinin dibindeki 3 katlı mağarasında 18 yıldır belli aralıklarla oturan Tilki, yaşamından mutlu.

O mağarayı villalara değişmediğini anlatıyor Tilki; “Ailem Adana’da. Fakat ben emekliyim. Çocukluk günlerimi hatırladığımda mağarama geliyorum. Yılda en az 8-9 ayı burada geçiriyorum. Baraj su tutsa da mağaramı etkilemeyecek. Burası baraj kıyısındaki en güzel mağara olacak…”

Tilki, Kale mahallesindeki sandıkta oy kullanacağını söylüyor ve ekliyor; “Mağaradaki tek seçmenim. Sadece bu seçimde değil, diğer seçimlerde de oy kullandım. Tek isteğim, seçimin huzurlu geçmesidir…”

Mağaradaki tek seçmenin bile ilgi gösterdiği 31 Mart seçiminin havası ilçe merkezinde yok gibiydi.