Batman Üniversitesi eski öğretim görevlilerinden Sasonlu hemşehrimiz (Şu anda Bitlis Eren Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı olan) Sayın Prof. Dr. Zeki Argunhan'ı çoğunuz tanıyorsunuzdur.

Bu kentin sorunlarına duyarlı bir eğitimciydi.

Batman Kent Konseyi'nde uzun süre birlikte çalışmıştım. Batman Üniversitesi'ni temsilen Kent Konseyi toplantılarına katılıyordu.

Sayın Argunhan'ın bir süre önce Batman Bölge Devlet Hastanesinde yatarak tedavi gören muhterem annesini iki üç kez ziyaret etmiştim.

O kadar sevimli, melek yüzlü bir kadınla karşılaşmıştım ki, bol bol dualarını talep etmiştim.

O değerli annenin vefat haberini alınca, bazı dostlarımla Sason'daki taziyeye gittik.

Cenabı Allah'tan bir kez daha o muhterem anneye rahmet diliyorum.

**

**

VALİ HULUSİ ŞAHİN'DEN BEKLENTİLER...

Ne zaman yolum Sason'a düşse, çevredeki sorunlarla ilgili şikayetler alıyorum.

Yine şikayetlerle karşılaştım.

Ayaküstü karşılaştığım bazı tanımadığım insanlar, Sason-Kozluk yolunu kısaltan 5 kilometrelik yol ayıbından söz ettiler ve duruma neden seyirci kaldığımı sordular...

Bir gazeteci olarak beni tanıdıklarını belirten iki vatandaşla ayaküstü iki dakika görüşme olanağım olmuştu. Şu ifadeleri onlara ait: "Sizden başka bu sorunu yazan gazeteciyi görmedik. Yıllar önce yazdığın yazıları unutmadık. Ancak hala o beş kilometrelik yol asfaltlanmadı. Artık bu ayıba son verilsin istiyoruz. Beş kilometrelik yolun asfaltlanmaması büyük ayıp ve eksikliktir. Lütfen bir kez daha bu sorunu gündeme taşıyın. Yeni Valimizi bilgilendirin. Sayın Valimizden beklentimizin olduğunu ifade edin. Kozluk'tan hayvan alıyoruz. Malabadi'den dönmek zorunda kalıyoruz. O 5 kilometrelik yol asfaltlansa, en az 35 kilometre yolumuz kısalacak."

Vatandaşlar haklıydı.

Bugüne kadar benden başka bu sorunla ilgili makale yazan bir meslektaşımla karşılaşmadım...

Bu konuyu az gündeme taşımadım. Konuyla ilgili mücadelemi özetleyen yazılarımdan bir derlemeyi köylülerimizin beklenti içerisinde oldukları Sayın Valimize arz etmek istiyorum:

**

**

Köylülerimizin feryadının duyulması talepli pek çok yazı bu köşede yer almıştır. Batman’ın Sason ve Kozluk ilçelerinin kırsalına hayat verecek, köylülerimizin sıkıntılarını giderecek ve artı olarak kentimizin ekonomisine olumlu katkılar sunacak önerilerim olmuştu.

Yıllar önce bu köşede Sason ve Kozluk ilçelerimizi birbirine bağlayacak kırsaldaki karayolu gerçeğine ısrarla dikkat çekmiştim.

Batman Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden dönemin Maliye Bakanı, Başbakan Yardımcımız Sayın Mehmet Şimşek’e, o yolun ekonomik açıdan kentimiz ekonomisine yapacağı katkıyı anlatmaya çalışırken, çok sayıda köyümüzün yaşadığı büyük sıkıntıya da dikkat çekmiştim. O ziyarette destek sözünü almıştım.

Yine eski Milletvekillerimizden Sayın Mehmet Emin Ekmen, yazılarıma duyarlılık gösterip, dönemin İl Özel İdare Genel Sekreteri ile köy yollarından sorumlu şube müdürünü harekete geçirmiş, gerekli raporlar hazırlanmış ve Valiliğe sunulmuştu.

O girişimler ardından Sason-Kozluk karayolunu kısaltacak Sinemerg-Gümüşörgü (Tımok) arasındaki eski şose 4 kilometrelik yol genişletilmiş ve ulaşıma açılmıştı. Sayın Şimşek’in bu konudaki olumlu ifadeleri basında yer almış, Sason ile Kozluk arasındaki yolu 35 KM kısalttıklarını söylemişti.

O yolun hizmete açılmasının üzerinden yaklaşık 5 yıl geçti. Ne yazık ki sadece o 4 kilometrelik yol asfaltlanmadığı için genel olarak kullanılmıyor, kullanılamıyor. (Şimdi kaç yıl geçti hatırlamıyorum.)

**

**

İl Özel İdare Genel Sekreterimiz Sayın Abdulkadir Özer’in de bilgi sahibi olduğu bu yolun artık asfaltlanması amacıyla bu değerlendirmeyi yapıyorum. İşte gerekçem:

‘Batman’ın Sason ilçesi yeni karayolu hizmete girdiğinden beri, ilçeye bağlı pek çok köyde adeta yas havası egemen. Çünkü Sason ilçe yolu güzergahı değiştirildi, yol Sason çayı ortasından geçirildi. Sason’a bağlı Erdemli (Şexa), Tekevler (Gundenu), Kelhasan (Kelhesna), Sinemerg(Neşkirya), Binoni (Binoniye), Yukarı Karameşe (Sebane) ve Aşağı Karameşe (Tira) köylülerinin yeni güzergahın hizmete girmesi nedeniyle çok büyük sıkıntı yaşıyorlar. İlçeden karşıladıkları ihtiyaçları, örneğin bir torba un veya bir teneke yağ için özel araç tutmak zorunda olan köylülerimizin feryatlarına kulak verilmesi gerektiğine inanıyorum.

Köylerde yaşam süren insanlarımız ekip biçiyor, ülke ekonomisine katkı sunuyor. Kentlerde yaşayan bizler onların ürettikleriyle geçiniyoruz. Buğdayımız, unumuz, bulgurumuz, etimiz, sütümüz, peynirimiz, yünümüz, pamuğumuz, aklınıza ne gelirse üreticisi köylülerimizdir.

Ne yazık ki köylülerimizi düşünen yok. Onların sıkıntılarını yerinde gözlemleyip, çözüm üretmemiz gerekirken, kendi hallerine bırakmışız.

Sason-Kozluk arasındaki eski karayolunun açık tutulması halinde şu an yaşanan çok büyük bir milli gelir kaybının son bulacağını belirten vatandaşlara hak veriyorum. Şu anda Sason’dan Kozluk’a gitmek isteyen vatandaşlar, fazladan 35-40 kilometre yol kat etmektedirler. Sason’dan Malabadi’ye, oradan da Kozluk’a gidiyorlar. Halbuki Erdemli-Tekevler-Kelhasan-Sinemerg-Gümüşörgü karayoluna işlerlik kazandırılırsa, Sason-Kozluk yolu en az 35 kilometre kısalacaktır…

En fazla 4 kilometrelik yol hizmetinin(Sadece asfaltlama kalmış) verilmesiyle Sason-Kozluk arasındaki ulaşım rahatlamış olacak ve bahsettiğim köyler nefes alacaktır. Bu hizmet verildiği takdirde Gümüşörgü’den Kozluk’a kadar arada ne kadar köy varsa, onlara da canlılık getirilecektir. Her iki ilçemiz arasında sürekli araç geçişleri olacak, köylülerin ürettiği değerler(süt, yumurta, yoğurt, peynir, doğadan sağlayacakları her türlü bitki ve pancarlar vs) pazarlama olanağı bulacaktır. Bu yol iki ilçemizin gelişimine ve ekonomisine katkı sunacaktır. Ama en büyük katkıyı köylülerimiz bulacaktır. İl Özel İdaresi önceki yıl Sason’dan Kelhasan-Sinemerg’e kadarki eski yolu asfaltladı ve köylülerin hayır duaları alındı. Sorun olan sadece Sinemerg-Gümüşörgü arasındaki 4-5 kilometrelik yoldur. Bu yolun asfaltlanması o kadar zor mu? Bazı köylerimize uçak pistini andıran asfalt yol hizmeti veriliyor ve bunu takdirle karşılıyoruz. Sason-Kozluk karayolunu sürekli ulaşıma açık tutacak, çok büyük ekonomik değer kazandıracak bu kısa mesafeli yol neden asfaltlanmıyor?

Tımok yolu çok önemlidir. Kozluk-Sason karayolunu kısaltma konusundaki bilgilerin doğru olmadığını ileri sürebilecek bir kişi varsa karşıma çıksın!..

Madem yazdıklarım doğrudur, milli servet, ekonomik değer, halkımızın rahatı, ulaşımda zamandan tasarruf gibi faktörler açık bir gerçektir. Şu halde hemen İlkbaharda 4-5 kilometrelik yolun asfaltlanmasına başlandığını görmek dileğiyle.’

Geçmişte ısrarla gündemde tuttuğum sorunun takipçisi olma adına önerimi yineliyorum. Sayın Valimiz bu hayırlı hizmet için ilgililerden bilgi isteyebilir. Söylediklerimde asla hilafı hakikat yoktur. Ancak resmi bilgiyi de alsın isterim. Binlerce kişinin hayır duasını almasını isterim. Sadece 4 kilometrelik yolu asfaltlama talimatı vererek binlerce insanımızın hayır duasını alacaktır. Duyarlı olunması dileğimle.'

Valimiz Sayın Hulusi Şahin'in, geçmişteki bu yazımı dikkate almasını diliyorum.