* 49 Yıl önce eğitim-öğretime açılan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, o dönemler Batman Sanat Enstitüsü idi. O eğitim yuvasını ilk eğitimcilerinden Cahit Yeşilbaş, dönemin küçük petrol kasabasını özetliyor: “Güneydoğu’nun Paris’i dedikleri Batman’a ayak bastığım ilk yer DDY Batman Garı’ydı. Yağışlı bir havaydı. Alt geçit olarak bilinen peronu su basmıştı. Taşlara basa basa geçtiğim perondan bir anda kendimi 1. Cadde’de ki bir otelde buldum.”

**Aslen Trabzonlu eğitimci Yeşilbaş, 49 yıl öncesinin Batman’ını anlattığında duygulanıyor ve o yıllara gidiyor: “O yıllarda sınavla aldığımız öğrencilerin tümü zeki ve çalışkandı. 160 öğrenci ile başladığımız o lisenin üst katını barınma yeri olarak kullanıyorduk.  Bir yıl sonra ise okul bahçesindeki lojmanlara taşınmıştık.”

“GÜNEYDOĞU’NUN PARİS’İ DEDİKLERİ BATMAN”
Tam 23 yıl İsviçre-Zurih’te yaşamını sürdüren Tüpraş Batman Rafinerisi eski çalışanlarından Şerif Argın, 47 yıl önce eğitimini tamamladığı eski adıyla ‘Batman Sanat Enstitüsü’ olarak bilinen şimdiki Batman Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ne 48 yıl önce yapılan süs havuzunda çalışırken arkadaşları ile birlikte çektirdikleri tarihi fotoğraf karesini gösteriyor bize…

O karede Tüpraş Batman Rafinerisi Selami Eren, birkaç yıl öncesinden hakkın rahmetine kavuştu.

Argın’la havuz başında sohbetteydik.
Şimdilerde elektrik bölümünde okuyan Yusuf Ursal, Kadir Zariç ve Furkan Tarhan da katılıyordu o sohbette.

Şerif Argın, gençlerden okumalarını istiyordu: “Tam 47 yıl önce ben de sizin gibi burada eğitim gördüm. Şimdi Zürih’te yaşıyorum. Ama gençliğim burada geçti. Bu havuzu yaptığımızın üzerinden yıllar geçti. O dönemlerde sıkıntılar vardı ama eğitim yuvamızın güzelliği bir başkaydı. O zamanlarda okul kapısı yola sıfırdı. Şimdilerde yol yüksekliği nedeniyle eski lise binası çukurda kalmış.”

Argın’la okul bahçesi ile okul binasını geziyoruz.

‘Eski okul binasından hiçbir şey değişmemiş’ diyen Argın, eski kantin yeri atölye ve sınıfları gösterirken hüzünleniyor. Ve duygulanıyordu.

O eski arkadaşlarıyla sınıflardaki anılar bir anda gözünde canlanıyordu…

“NEREDE O BAŞARILI ÖĞRENCİLER”
Batman EML ile Batman Lise’nin açılış yılları bir birlerine denk düşüyor.

Tam 50 yıldır açılan bu iki lise, yıllar öncesinin bir ‘eğitim fakültesi’ gibi karşımızda duruyor.

Tarihi bir kareyi daha paylaşıyor Argın…

O karede ki öğrencilerin her biri bir yerlerde …

Okulun hemen girişinde üniversitenin bir fakültesi gibi ‘Enstitü’ yazılı tabelanın önünde duran Suat Kılıç, İlyas Balcı, merhum Selami Eren ve Şerif Argın, 1972 yılında çektikleri fotoğraf karesinde şıklıkları dikkat çekiyor.

O karedeki öğrencilerin bazıları hayatta değiller.
Hayattın farklı yerlere savurdukları o liseli gençlikten her biri, üniversitenin bir öğretim görevlisi gibi farklı kurum ve kuruluşlarda hizmet verdiler.

Neredeyse 50 yıldır Batman’ın eğitime büyük katsı olan bu lisenin ilk eğitimcilerinde Trabzonlu 74 yaşındaki Cahit Yeşilbaş’a telefonla ulaşıyoruz…

“BATMAN HEP RÜYALARIMDA”
Emekli eğitimci Cahit Yeşilbaş, İstanbul’da eğitimini bitirdikten sonra ilk atamasının çıktığı Batman’a nasıl geldiği anlatıyor:
“1968-69 eğitim-öğretim yılında Batman Sanat Enstitüsü’nde ilk öğretmenliğime başladım. 1976 yılının Kasım ayına kadar Batman’da çalıştım. O dönemler Batman, gariban bir kasabaydı. Güney ekspresiyle yolunu tutuğum Batman girişinde yolcular bana ‘Güneydoğu’nun Paris’ine gidiyorsun’ diyorlardı. İlk ayak bastığım yer DDY Garıydı. Perondan geçmeye çalışken aşırı yağıştan o alt geçit su ile doluydu. Taşlara basa basa birinci caddeye çıktım. O zamanlar oteller bu güzergahtaydı. Batman Cumhuriyet Meydanı’na varmadan bir otelde konakladıktan sonra öbür gün okulumun yolunu tutmuştum…”

“MESLEĞİMİN EN GÜZEL
YILLARI ORADA GEÇMİŞTİ”
1969 ila 1977 yılları arasında şimdiki Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde bir dönemde ‘müdürlük’ yapan Yeşilbaş, o yılları şöyle anlatıyor:
“Mesleğimin en güzel yılları Batman’da geçti diye bilirim.  O dönemlerde sağ-sol yoktu. İdeolojik bir şey söz konusu değildi. Herkes bir aile gibiydi. O dönemler okulun etrafında derme-çatma ve kerpiçten evler vardı. Okul, şehir dışında sayılırdı. Okulun üst katı öğretmenlerin barınma yeriydi. Sadece öğretmenler üst katta kalırlardı. Bir yıl sonra okul bahçesinde lojmanlar yapılınca oraya geçtik. O eğitim yuvasında çok güzel anılarımız geçti. O dönemler sınavla öğrenci alırdık. Batman’ın en çalışkan öğrencileri bizde olurdu. Zeki, cevval, süper yetenektiler, dün gibi hatırlıyorum. 160 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamıştık. Batman’daki ortam o kadar güzeldi ki anlatamam. Eşimi bile özel torpille TPAO’ya aldırmıştım. Hafta sonları Esentepe’de yüzerdik. Zaman zaman Batman Çayına da yüzmeye giderdik. Batman’la ilgili bir haber görünce heyecanlanıyordum. Halen Batman Petrolspor’un maçlarını takip ediyorum. 1967’de ayrıldığım Batman’da yakın bir tarihte gelip nostalji yaşamak istiyorum.”

50 Yıl öncesinin ilk liselerinden Batman Sanat Enstitün ilk eğitimcisi Trabzonlu Yeşilbaş ile Batmanlı Şerif Argın’ın yollarının kesiştiği bir dönemlerin Batman’ın da hala diyalogların sürmesi ne kadar anlamlı.

Eski öğrencilerin, öğretmenlerine olan vefasını bu öykü ile sizlere anlatmak istedik

Kalın sağlıcakla.