Valimiz Sayın Hulusi Şahin başkanlığındaki ilk İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı. Basına haber olan toplantıda, pek çok önemli kent sorununun tartışıldığını gözlemledim. Bu kentin yarınlarını ilgilendiren sorunlar konusunda Sayın Valimizden önemli açıklamalar duymak sevindiricidir. İnşallah bahse konu tüm sorunların takipçisi olacak ve çözümü için katkı sunmaya çalışacağım.

Vali başkanlığında düzenlenen İl Koordinasyon kurulu toplantılarını her zaman çok önemsiyordum. Geçmiş yıllarda katıldığım koordinasyon kurulu toplantılarında, sunum yapan yöneticilere sorular soruyordum.  Kentteki kamu yatırımlarının son durumları ile ilgili söz konusu toplantılarda, bazı yöneticilerin yetersizliği hemen dikkatimi çekerdi.

****

KURUL KARARI VAR MI?

2019 yılının ilk koordinasyon kurulu toplantısında, tarihi kentimiz Hasankeyf'le ilgili açıklamalar yapılmış. DSİ 10. Bölge Müdürü tarafından yapılan Hasankeyf'teki dolgu çalışmaları hakkındaki açıklamayı okurken, o kurul toplantısına katılmamış olmamın derin üzüntüsünü yaşadım...

Toplantıda olsaydım, Bölge Müdürüne sorularım olacaktı...

O toplantıya katılmadığım için yapacağım değerlendirmeye cevap verebilirler...

DSİ 10. Bölge Müdürü, 4 milyon metreküp dolgudan söz etmiş...

Kalenin çevresinde devasa bir duvar/dolgu gerçeği herkesin malumu.

12 milyar metreküp su kapasitesine sahip bir devasa barajdan söz edilirken, Raman Dağı'ndan taşınan taşlarla antik kentin kalesi korunacakmış...

Sadece kalesi mi?

456 mağara dolgu malzemesi ile korunacakmış... Sadece taşlarla dolgu olmaz harhalde, kamuoyu gibi merak ediyorum; kullanılan malzeme nedir?

***

Nasıl korunacak, belli değil...

Hangi bilim insanları dolgu malzemesi ile tarihi değerlerin korunması için karar almış, belli değil... Israrla yazdım, 'Hani Kurul Kararı?' diye, bana cevap verme gereği duymadılar... 4 milyon metre küp, dile kolay...

Patlayıcılar kullanılarak Raman Dağından elde edilen taşlar aylardır taşınıyor.

Varsın taşınsın da, önemli olan koruma sağlayacak mı?

Dayanaksız yazmıyorum, işte gazetemde yer alan konu ile ilgili haber:

****

"Tarihi Hasankeyf kalesinin de içinde bulunduğu Dicle vadisinde 4 Milyon metreküplük alanının 3 milyon metreküp alanın dolguyla doldurulduğunu belirten DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı: '456 Mağaranın da dolgu işlemi tamamlandı' dedi. Ilısu Baraj gölü havzası içinde kalacak bölgelerde ‘jeolojik teknik bakımdan araştırılması ve ikmal işi’ projesi kapsamındaki vadilerin dolguyla doldurma çalışmalarına 220 Milyon TL’lik bütçe ayıran DSİ 16. Bölge Müdürlüğü, 4 Milyon metreküplük dolgunun büyük bölümünü tamamladı.

DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, geçen yıldan bu yana 155 Milyon 510 Bin liralık harcamayla fiziki gerçekleşmenin yüzde 90’a ulaştığını ifade etti. Hasankeyf kalesi çevresinde de dolguda 3 Milyon 050 metreküpe ulaştıklarını kaydeden Kösalı: 'Dolgu yapılacak mağara sayısı 456 civarında. Dolgusu tamamlanan mağara sayısı 403’e çıktı. Helenistik dönemine ait bazı mağaralarda dolgu çalışmaları devam ediyor' diye konuştu." http://www.batmancagdas.com/gundem/vadiye-4-milyon-metrekup-dolgu-h61652.html

Hasankeyf'in son durumunu görmediğimden, bu haberin görseline oldukça şaşırdım... Daha önce yaptığım şu değerlendirmeye cevap verilmedi; 'Hangi kurul karar almış, hangi bilim insanı böyle bir kararın altına imzasını atmış, bilmek bizim ve kamuoyunun hakkıdır…

Mağaralar dolduruluyormuş.  Hangi bilim insanları böyle bir karar almış, bunun koruma sağlayacağının garantisini vermiş? Yani, Barajda su tutulacak.

50 mi, 60 mı, haydi 70 yıl sonra baraj miadını/ömrünü dolduracak. Sonra o devasa baraj gölü, 15 milyar metreküp su boşaltılacak, çekilecek de, tarihi eserlerimiz gün ışığına çıkarılacak öyle mi?

Benim mantığım almıyor, sizin ki alıyor mu?

Suyun ulaştığı kayalar, mağaralar bu geçecek yıllar zarfında çözülecek, bozulacak, harap olacaklar.

Suyun ulaştığı bu alanlarda yüzbinlerce kamyon balçık, çamur vs dolacak. Bunları temizlemek için de ihale yapmayı düşünüyor musunuz? Ey ilgili kurul, ey DSİ yetkilileri veya ey muhataplar; Allah adına yemin ediyorum samimiyetle düşüncem böyledir.

Bir açıklama yapın, bizi ve kamuoyunu aydınlatın. Bizleri inandırın.'

Keşke toplantıya katılmış olsaydım da, bölge müdüründen cevap alsaydım.

Lütfen cevap verin, köşemde yer vereyim.