*Batman’ın il oluş tarihinin üzerinden neredeyse 30 yıl geçecek. Tarih 10 Nisan 1990’dı… Ramazan ayının ilk haftasıydı. Gece yarısı el dizgisiyle hazırladığımız o gazetede; ‘Batmanlıların gözü aydın; Türkiye’nin 72. İliyiz’ sıcak haberiyle o müjdeli haberi duyurmuştuk.

*Zaman su gibi akıp geçiyor. Bakın 30 yıllık süreçte kurum ve kuruluşlarda adres değiştirmeyen, emekli kalmayan hemen hemen kimse kalmadı. Çoğu ya emekliye ayrıldı, ya da başka illere göçtü. Şehir, 30 yılda çok ama çok değişti.

İL MÜJDESİ 30 NİSAN’DAYDI
Mekan cennet olsun her Batman’a gelişinde dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal aynı soruyla karşılaşırdı Batman’da; “Ne zaman petrol kentini il yapacaksınız?”

Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın manşetlerinde ‘il imza kampanyası’ için toplanılan rakamların çetelesi verilirdi.

30 Yıl öncesinin Ramazan ayı Nisan ayına dek düşmüştü.

10 Nisan 1990, Ramazan ayının ortasıydı. Gece yarısı dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal Batman ile Şırnak'ın ‘İl’ olduğunu duyurmuştu.

Sahur vaktiydi…

Batman Çağdaş’ın doğup büyüdüğü Gülistan caddesindeydik.

Çağdaş’ın kurucusu merhum Enver Arslan ağabeyimizle hurufat kovaletlerinin başına geçtik ve o dönemlerin ‘son dakika’ haberiyle Batmanlılara ‘il’ müjdesini duyurmuştuk.

Sonrasında petrol şehrinin etkinliklerini her gün Batman Çağdaş’ın manşetlerinden indirmemiştik.

Cumhuriyet alanındaki konserine katılan eski devlet erkanından bazı simalar ile bu şehrin eski yöneticilerinden bir bölümü aramızda yok.

Batman’ı il yapan Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, Başdanışmanı ve Sözcüsü Kaya Toperi, Cumhuriyet meydanını süsleyen TPAO Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, Batman’ın son kaymakamı Ali Ülger ve merhum Özal ile eşi Semra hanımın önünde kafasında 25 kiloluk karpuzu sektiren Belediye çalışanı İsmail Çiçek de hakkın rahmetine kavuştu.

O KONSER GÜNLERCE
KONUŞULMUŞTU
Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın bizzat katıldığı Cumhuriyet meydanındaki o muhteşem konsere katılan ünlü sanatçılar Huri Sapan ve İzzet Altınmeşe, binlerce Batmanlıyı o tarihi meydanda toplattırmıştı.

Batmanlılar, Ramazan bayramı sonrası çifte bayram yaşamıştı.

16 Mayıs’taki o konserde hareketleriyle iz bırakan Belediye emektarı İsmail Çiçek, kafasında sektirdiği karpuz şovuyla merhum Özal’ın ilgisini çekmişti ve Çiçek’in karpuz şovu Hürriyet gazetesinin manşeti olmuştu.

Yıllar su gibi geçiyor…

Batman’ı çok seven eski Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın ölümünün 26. Yıl dönümünde yine bu şehir o’nu unutmamıştı. Eski Milletvekili Ataullah Hamidi ve ANAP Merkez İlçe Başkanı Mehmet Ali Balıbay, Batman’a hizmeti olan Özal’ı unutmayan isimlerdi.

Günümüzde Turgut Özal’ın adı şehrin en kalabalık güzergahında yaşıyor. Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı dönemde bölgede en fazla geziyi Batman’a yapan liderdi Özal. Memleketi Malatya kadar Batman’ı seviyordu. Reformist bir lider olan Özal, Batman’ın bugünlere geleceğini yıllar öncesinden kestirmişti.

ÖZAL, BÖYLE KARŞILANMIŞTI
Batman’ın il şenliği konserine eşi Semra Özal ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Özal, o zamanlar apronun olmadığı Batman Havalimanında askeri erkan ile dönemin ANAP’lı Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, Milletvekili Kutbettin Hamidi ve eski Ağır Ceza Reisi Ali Vurur ile Komutanların aralarında bulunduğu o karşılama törenindeki simaların çoğu aramızda değil.

Şehir öyle bir hızla değişti ki eski yöneticilerin sayısı iki parmak sayısı kadar azaldı.

Kurum ve kuruluşlarda eski çalışanlar bir bir adres değiştirdi. 30 Yıl öncesinin Batman’ı bir başkaydı. Politikada renkli simalar vardı. Şehir, petrol kentinin kabuğundan hızla çıktı, öyle bir büyüdü ki mahalleler değişti, gelenek ve göreneklerin yerini artık batı illerindeki etkinlikler aldı.

Petrol kenti günümüzde eski günlerini arıyor gibi.

Bakın yarım milyonluk koca şehirde 30 yıl önce ‘çe’yi atıp il olan petrol şehrinin emektarlarını ve dününü hatırlayan kaç kişi kaldı acaba?

Takdir siz değerli okurların.