Doğru haber ve çağdaş gazetecilik ilkesiyle hareket eden Batman Çağdaş Gazetesi 28 yaşında. Altın çağlarını büyük bir olgunlukla yaşayan ve taşıyabilen gazete, 28 yaşına girmenin sevincini yaşıyor.

Gazete ilk olarak 1974 yılında Merhum Enver Arslan tarafından, ‘Batman Doğuş’ adıyla yayın yaptı. El dizgisiyle ve sekiz çalışanıyla okurlarına zor koşullarda hizmet vermeye çalıştı. 1976 yılına kadar sürdü. 1977 yılında isim değişikliği yapan gazete ‘Yeni Zaman’ adıyla devam etti. 1980 darbesiyle kapatıldı. 1983 yılına kadar ara verdi. Tekrar yayın yapmak isteyen gazete, bir yıl aradan sonra 02.03.1984 yılında okurlarıyla yeniden buluştu ve bugünlere başarıyla geldi.

1986 yılına kadar haftada ancak iki kez çıkan gazete, l987 yılında günlük yayın yapmaya başladı. Batman’da ilk çıkan ‘günlük gazete’ unvanıyla bir ilke imza attı. Gazete bugün günlük 2 bin tiraj yapıyor. Bilişim sayesinde 10 binlere ulaşıp dünyanın dört bir yanında okunuyor.

Büyük zorluklara göğüs gererek, gazeteyi ayakta tutan ve bugünlere başarıyla getiren anahtar isim ise Yazı İşleri Müdürü Sayın Arif Arslan’dır.

Gazete 28 yaşına girerken, Sayın Arslan’ın düşüncelerini de paylaşmadan geçemeyeceğim.

“Lise yıllarımdı. Batman Doğuş ve Yeni Zaman adında iki gazetemiz vardı. Sıkıyönetimden sonra iki gazeteye da ara verdik. Kapanan bu gazetelerde merhum ağabeyim Enver Arslan’ın yanında muhabirlik yapıyordum. Askerlik hizmetinden sonra, Yurttaş Gazetecilik Yayın Politikası içeren Batman Çağdaş gazetesini çıkardık, bir anda kendimi gazetenin yazı işleri müdürü olarak gördüm. Alt yapıda muhabirliğim vardı fakat profesyonel anlamda 28 yıla yayacak bir gazete hayalim yoktu. Belki düşümde bir eğitimci olmak vardı fakat kader beni bir anda gazeteci yaptı.

Hürriyet gazetesi kurucusu Sedat Simavi der ki, “Bu meslek yorucudur fakat insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma.” Bende bu sözü kendime ilke edindim.

Dört dörtlük gazeteciyim dediğiniz anda biterseniz. Amatör ruhu kaybetmemelisiniz.

Gazetenin bugünlere gelmesi bir ekip işi… Yazarı, çizeri, muhabiri, baskı ustası, mutfak çalışanlarıyla herkesin bunda büyük emeği var. Bir bütün olarak başarılara imza atıyoruz. Masa başı haberciliğinden uzak bir politika izliyoruz. Halkın güveni bizim için çok önemli.”

Dile kolay, yerel bir gazete 28 yıl dimdik ayakta kalacak ve ilkelerinden ödün vermeyecek.

Kendin olarak kalabilmek dünyanın en zor savaşını vermektir. Bu yolculuk başladı mı öyle kolay bitmez. Bu duruşun farkında olan okurların sayesinde gazete bugün aynı zamanda 65 ödülün de sahibi…

Fark yaratmak kolay değil. Haber ayağıma gelsin demekle elde edilmiyor ve hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmıyor. Gazete, geceyi gündüze katarak bugünlere geldi.

Her başarının ağır bir bedeli vardır ama meyvesi tatlıdır.

Gazeteyi bugünlere ulaştıran bütün emektarlara teşekkürler.