**İlçe dönemi, Batman’ın kabuğuna sığmadığı yıllardı. İlçe kabuğunu çoktan yıkmış, il olmak için gün sayıyordu Batman... Petrol kentinin ilk günlük gazetesi Çağdaş da ‘il statüsü’ için ilk imza kampanyasını başlatmıştı. Merhum Özal bölgeye her gelişinde Batman’da konaklardı.

**Batman’ın ilk günlük gazetesinde 36 yıl öncesinde güçlü kalemler vardı. Mekanı cennet olsun Başyazarımız TPAO çalışanı Yaşar Koray’dı. Nuri Öner ve Çağdaş’ın kurucusu ağabeyimiz Enver Arslan, ilçe döneminde Batman’ın il özlemini Cumhurbaşkanı Özal’a anlatmışlardı.

O MEKANIN ANILARI…
Burası, bir zamanlar TPAO’nun 1 No’lu misafirhanesiydi…

Üst düzey konukların, konaklama merkezi olan TPAO’daki o tesis şimdilerde yok ama o mekanda ne anılar geride kaldı.

1987 Yılında dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Sefa Giray, Ticaret ve Sanayi Bakanı Cahit Aral, Yüce Divan’da yargılanan eski Devlet Bakanı İsmail Özdağlar ve eski Devlet Bakanı Yusuf Bozkurt Özal ile Batman’a çıkarma yapan 8. Cumhurbaşkanı Özal’ı, eski Milletvekili merhum Aydın Baran, TPAO eski Genel Müdürü İsmail Kafesçioğlu, TPAO Batman eski Bölge Müdürü ve bu yıl hakkın rahmetine kavuşan Mehmet Yamaç ile ekibi karşılamıştı.

O küçük misafirhanede bir Cumhurbaşkanı ve beş Bakan konaklamıştı.

O sıcak atmosferin yaşandığı o misafirhanedeki anın tanıklarındanım. O karenin bir bölümünü dondurmuştum. O fotoğraf karelerine baktığımda çoğu hakkın rahmetine kavuşmuş, mekanları cennet olsun.

Cumhurbaşkanı Özal, eski Bakanlar Sefa Giray, Yusuf Bozkurt Özal, Milletvekili Aydın Baran, TPAO eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, yazarlarımızdan Yaşar Koray ve Çağdaş’ın kurucusu Enver Arslan ile o konuklara hizmet eden şef garson Fevzi Sapan şimdilerde aramızda yok. 32 Yıl önce bu şehrin sorunlarının konuşulduğu o tarihi misafirhane de yok.

Modern müzik enstrümanlarının olmadığı, teyplerin olduğu o anı bugün gibi hatırlıyorum. Batman ilçeydi ama il gibiydi. Siirt ile çevredeki illerin politikacıları, Cumhurbaşkanı ve üst düzey yetkililer, Petrol şehrine geldiğinde TPAO tesislerinde toplanırlardı.

ÇAĞDAŞ EKİBİ ÖZAL’IN YANINDAYDI
Elinizde tuttuğunuz ve ekranlarda okuduğunuz bu gazetenin kadrosunda çok değerli ağabeylerimiz ve güçlü kalemler vardı. İlkel koşullarda bile iyi gazetecilik yaparlardı.

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün hukuk işlerinde yıllarca emek veren Başyazarımız Yaşar Koray ve Nuri Öner, haftada 2 gün kentin gündemini değerlendirirlerdi.

Batman Çağdaş, o zamanlar kabuğuna sığmayan petrol kentinin il olması için anlamlı bir kampanya olan il için imza kampanyası başlatmıştı.

Hiç unutmuyorum, milletvekili merhum Aydın Baran, 1 No’lu TPAO misafirhanesinde Batman Çağdaş ekibini Özal ile buluşturmuştu. Gazetemizin kurucusu merhum Enver Arslan, yazarımız merhum Yaşar Koray ve Nuri Öner’i, TPAO’nun o ünlü misafirhanesinde Özal ile buluştuğumuzda petrol kentinin sorunlarının başındaki halkın talebi olan ‘il’ statüsünü görüşmüştük.

Merhum Özal, Batman’ı memleketi kadar seviyordu. O sıcak sohbette bir ara merhum Milletvekili Baran’a dönen Özal, ‘il’ sinyalini de verir gibi olmuştu; “Batman güzel bir kent. Rafineriniz ve petrolünüz var. Acele etmeyin, o isteğiniz de yerine gelecek…”

ÖZAL: “BATMAN’I SEVİYORUM”
Önce Batman Çağdaş Gazetesi’ni inceleyen, ardından Milliyet Gazetesinin 1. Sayfasına göz atan merhum Özal, o dönemlerde bile yerel medyanın desteklenmesi gerektiğini söylüyordu çevresindekilere…

Yazarlarımızdan merhum Koray Yaşar, petrol kentinin diğer sorunlarını da aktardığı Cumhurbaşkanı Özal, beraberindeki Bakanlara talimat yağdırıyordu; “Batman’ı çok seviyorum. Şehrim Malatya kadar Batman’a ayrı bir sempatim var. Buranın eğitim ve sağlık alanında ne eksiği varsa giderin. Batman hızla büyüyor ve gelişiyor…”

Milletvekili merhum Aydın Baran, Batman’ın küçük sanayi sitesinin yetersiz kaldığını hatırlattığı merhum Özal, bu kez yanındaki sanayi Bakan’ı Aral’a döndü ve talimat verdi; “Buraya gerekirse 2. ve 3. Sanayi sitesini programa alın. Hatta Organize Sanayiyi kaldıracaksa yeni bir OSB kurulsun…”

TPAO’nun üst düzey yetkililerinden de petrol üretimi hakkında brifing alan merhum Özal: “Petrol denilince Batman akıllara gelir. Üretimimizin artırılması için de yeni sahalar keşfetmek zorundayız” diyordu…

Kısacası; merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Batman’a ayrı bir sempatisi vardı. Batman’a ‘il’ statüsünü kazandırdı, mekanı cennet olsun.