*Daha önce bitmesi gereken Güney Raman çevre yolundaki yeni stat, muhtemelen yaz başında bitecek. Diğer şehirlerin siyasetçileri kendi statlarını bir an önce bitirmesini başardı...
*Dönemin siyasetçileri statla pek de ilgilenmeyince yeni futbol sezonunda Batman’ın yeni stadında maçlar oynanabilecek...

TOKİ, ESKİ STAT DA KONUT YAPARSA
Güney Raman çevre yolundaki yeni stad ile yanındaki spor kompleksleri bu şehrin 30-40 yıllık ihtiyacını karşılayacak.

Yeni stat eninde sonunda bitecek

Ve mevcut 16 Mayıs şehir stadı yıkılacak.
Stat arazisi TOKİ’ye devredilmiş durumda.

Belediye Meclisi, eski stat ve arazisiyle ilgili bir düzenlemeye gitmeli.
Bildiğim kadarıyla o bölgeye yönelik henüz bir çalışma yapılmış değil.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun eski oto garda yapımını bitirme aşamasına getirdiği hizmet binası ve sosyal tesisler de bu yıl açılacak.
Orası şehrin göbeğidir.
TOKİ devletin bir kuruluşu…
Koca bir devletin bu kurumu, şehre bağışlayacağı o alan; büyük şehirlerdeki gibi “yaşam alanı”na dönüştürme kararı alırsa ne olur?

O ALAN, YAŞAM ALANI OLMALI
O alan yeşil alan olarak korunamıyorsa orası ‘yaşam alanı’na dönüştürülmelidir.
Defalarca yazdık.
Nedense kimseye anlatamadık…
Bu şehrin yeni ‘yaşam alan’larına da ihtiyacı var.
Şehir merkezindeki parklar yetersiz kalıyor.
Bir dönemler İpragaz dolum tesisleri olarak kullanılan TÜPRAŞ Batman Rafinerisi karşısındaki alanın modern bir parka dönüştürülmesi o bölgeye nefes aldırmamış mıydı?

BİZDEN UYARI
Stadın bir bölümüne yeni bir kütüphane daha inşa edilir, kalan bölümü de “yaşam alan”ı olarak düzenlenirse müthiş bir eser ortaya çıkar.
Biz buradan bir kez daha stadın TOKİ’den alınarak, burada güzel bir ‘yaşam alan’ı projesini öneriyoruz.
Biz uyarımızı yapıyoruz.
Mevcut stat da betonlaşmaya gidilirse, o bölgeye yazık olur.
Bizden söylemesi…

BATMAN’IN YENİ İMAR ALANI
Genelde Güney ile Kuzey’e göre yapılaşmanın olduğu Batman’da, artık yeni imar alanı artık doğu tarafı...

Batman-Hasankeyf karayolunun çevresinde 500 hektarlık alan İl Genel Meclisi’nce onaylandı. Gözler şimdi de 18. Madde uygulamasına çevrildi. Akça (Tılmız) ve Binatlı (Bıleyder) çevresindeki yerleşim birimlerini de alan yeni imar alanı, anlaşılan iki mahalleyi daha şehir merkezine çekecek. Tıpkı İkiztepe ve Aydınkonak köyleri gibi... Şehirle iç içe olan Erköklü köyü de Batman’ın bir mahallesine dönüşebilir.

Yeni imar alanı, Hasankeyf karayolu güzergahındaki Binatlı köyünün çevresini de kapsıyor. Hasankeyf’e giderken ilk keskin virajın yeniden düzenlenmesi de sanırız imar planının altyapısı gibi.

Batman artık Güney ile Kuzey tarafına doğru yayılmayacak.

Şehrin bir de doğu tarafının imara açılması petrolkentinin vizyonunu değiştirecek. Yeni yapılaşmanın adresi artık Batman-Hasankeyf karayolu güzergahıdır. Şimdiden yeni yapıların projeleri tasarlanıyor. O güzergahta hem komşu Cudi mahallesindeki çarpık yapılaşma ortadan kalkacak, bir de turistik bölge güzergahına ayrı bir hava katılacak. İnşaat sektörüyle birlikte kentte istihdam alanı da sağlanacak.