Yıllar nasıl da geçiyor. Bir de bakıyorsunuz ki, seneler birbirini takip etmiş ve yıllanmışsınız. Bugün Batman’ın ilk günlük gazetesinin 32.ci yıl dönümü. Batman Çağdaş Gazetesi 32 yaşında.
Çağdaş Gazetesi’nde yazı yazmaya başladığım ilk günü hatırlıyorum da doğrusu bu güne kadar devam edeceğimi o zamanlar hiç düşünmemiştim. Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan’ın teşvikiyle yazı yazmaya başladığım günün üzerinden bile 12 yıl geçmiş. Uzun bir süredir Çağdaş gazetesinin içerisindeyim ve birlikte Batman’a bir şeyler sunmanın mutluğunu paylaşıyoruz.
Bir yıl öncesine kadar Eski tekel caddesi diye bilinen Gülistan Caddesindeki yerinde gazeteyi okurlarıyla buluşturan Çağdaş Gazetesi’nin makine sesleri bende hep bir ilgi uyandırmıştır. Arif bey yazı yazmamı istemeseydi belki hala ondan öteye de geçemeyecekti. Benim için güzel bir çalışma alanı oldu gazetecilik. Bu nedenle gazetenin tüm aşamalarıyla beni buluşturan Arif Arslan’ teşekkür ediyorum.
Hafta sonu Batman Çağdaş Gazetesinin arşivini şöyle bir dolaştım.
Yıl 2006. Batman’ın 11 mahallesini sular altında bırakan sel baskınında iki çocuğunu sulara kaptıran bir annenin dramını anlatan söyleşimi görünce, o anı yeniden yaşadım. Arif beyle birlikte o anneyi dinlemeye gitmiştik. İkiz çocuklarını sel felaketinde kaybedişini gözyaşlarına boğularak anlatan anne bende derin bir iz bırakmıştı.
Yıllar önce Eşbaşkan Gülistan Akel ile yaptığımız söyleşiye gözüm takıldı. Gülistan hanım o zamanlar Batman SELİS Kadın Danışma Merkezinden sorumlu sosyolog olarak görev yapıyordu. ‘Bölgede kadının yeri’ ile ilgili sohbet etmiştik. Kadın sorununa olan duyarlılığını o günlerden bildiğim Gülistan hanımın bu alandaki çalışmalarına soluksuz bir şekilde devam etmesini de takdir ediyorum. Hatırlıyorum da söyleşimiz bittikten sonra Gülistan Hanım ‘Ya biraz hazırlıksız yakalandım, nasıl oldu acaba’ diye sormuştu. Doğrusu Gülistan hanım o günden bugüne çok aşama katetti.
Arşiv öyle geniş ki, Batman’la ilgili ne ararsanız var. Yöre kadınının siyaset, sanat ve sivil toplum kuruluşlarında ne kadar görev aldığını görmek mümkün. Batman’ın ilk kadın muhtarı (Naile Ekmen), ilk kadın Belediye Başkanı Ayhan Ekmen(Gercüş 1971-73), ilk kadın milletvekili (Ayla Akat Ata) vs. Gönül isterdi ki, dikkatimi çeken yazıların hepsinden bir pasaj paylaşabilseydim ama köşe yazısı için bu mümkün olmuyor.
Gazetenin ilk yıllarındaki sayfalarından bugüne gezindiğinizde adeta zaman tünelinden geçersiniz. Farklı düşünceler, duygular yaşarsınız. Hatıralarınız kâh uzaklarda kâh yakınlardadır. Unutulmuş birçok şeyi hatırlarsınız. Kimine üzülür, kimine şaşırırsınız. Bir duygu seli yaşarsınız ve anlarsınız ki, ‘Söz uçar yazı kalır’.
32 yıldır Batman’da yerel medyada önemli bir görev üstlenen, aldığı ödüllerle de gazetecilik mesleğini perçinleyen, geminin güvertesinde rotayı çizen Arif Arslan ve ekibinin Batman’a ve mesleğe katkıları yadsınamaz.
Batman Çağdaş Gazetesi’nin 32.ci yıl dönümünü kutlar, başarılarının devamını dilerim.