** Bir dönemler İpekyolu güzergahının geçtiği Çarşı mahallesinin en işlek caddesinde eski Belediye Başkanı Bedrettin Ekmen, Gercüş’ün konak ve mekanlarını anlatınca duygulanıyordu; “Burası kadim bir mekandır…”

** Yüzyıl öncesinde merhum dedesi ile babasının izinden giden eski siyasetçi Ekmen, yıllar öncesinin tarihi konağını çalışma ofisine dönüştürmüş. Daha çok tarihi dokunun hakim olduğu o küçük ve şirin ilçede taştan yapılı konaklar günümüzde betonarme yapılara direniyor.

İPEKYOLUNUN CANLI GÜZERGAHIYDI
Yaklaşık 120 yıl önce yapılan taştan konak ve işyerlerinin bulunduğu Gercüş’ün bir dönemler en canlı güzergahı konumundaki Çarşı Merkezi’nin kalbi olan ‘Çarşı’ caddesindeyiz.

Foto muhabirimiz Reşat Yiğiz ve Abdullah Türeli ile bir dönemler ilçenin belediye başkanlığı yapan Bedrettin Ekmen'in çalışma ofisine dönüştürdüğü tarihi konaktayız.

“On yıl önce siyaset rozetini çıkardım. Şimdi sade bir vatandaş gibi halkımla beraberim” diyen Ekmen'in çalışma ofisi doluydu. Pazar günü olmasına karşın çevredeki yerleşim birimlerinden ziyaretine gelenlere Gercüş’ün eski günlerini ve anılarını anlatıyordu Ekmen...

Bir dönemler PTT, Gercüş’ün ilk marketi ve Osmanlı döneminde de alışverişin yapıldığı önemli bir mekan olan o taş yapılı tarihi binayı güzelleştirmiş Bedrettin Ekmen.

Gercüş’e özgü ağaç kovuklarıyla dizayn etmiş. Oturma yerleri de sedirden yapılmış... Gercüş’ün eski günlerine duyduğu özlemi çalışma ofisine yansıtan Ekmen dedesi Bedrettin ve babası Şehmus’un fotoğraflarını baş ucunda tutmuş.

BU GÜZERGAHIN DİLİ OLSADA ANLATASA
Konuklarının yanında kısa bir süreliğine ayırdığımız Ekmen, yıllar öncesinin İpekyolu’nun devamı olan Çarşı mahallesinin kalbi olan o güzergahta geçen eski günlerini anlatınca duygulanıyordu:
“Gercüş, çok kadim bir yerleşim birimi. Dedem ile babamdan kalan o tarihi konakları bugüne taşımayı başardım. Çocuklarıma da hep anlatıyorum, ‘bu kültürü devam ettirin’ diye. Bu kültür mirası bize dünümüzü yaşatıyor. Benim ne Ankara’da ne de başka şehirde evim var. Ben burada doğdum burada hayata veda etmek istiyorum.”

O eski mekanlarda, kahvelerde, oyun oynadığı, top koşturduğu caddeyi dünmüş gibi bize anlatıyordu Ekmen: “Eskiden Gercüş bir başka güzeldi. Şimdilerde eskiye dair bir şey yok. Hızla örf, adet ve geleneklerimizden uzaklaştık. Eski şehirlerin o dokusu kaybolduğu gibi kültür de yok oldu. Bu güzergahın dili olsa da o güzel günleri anlatsa.”

MİMARLARIN DERS ALACAĞI YAPILAR
Gercüş’ün eski mahallelerinde tek tük de olsa ayakta kalan tarihi konaklar günümüzde direniyor.

Çok katlı apartmanların yükseldiği ve betonlaşmanın önünün alınamadığı Gercüş’te o eski yapılar bir bir kaybolmaya yüz tutmuş…

Günümüzde ayakta kalan birkaç konağın kaldığı Gercüş’ün o eski fiziki yapısından da eser kalmamış.

Üzerinde kufi yazıların yer aldığı Gercüş'ün yüz yıllık çarşısında işyerleri ve eski konaklar, yıllar öncesine götürüyor konuklarını.

Taş ustalarının 300-400 yıl öncesinde bir milim bile kaydırmadıkları konakların güzelliğinden şimdi ki mimarlar ders çıkarmalı.

O konakların devasa pencereleri, etrafındaki taş figürleri birer sanat abidesi gibi.

Günümüzde acaba kaç taş ustası böyle eserlere imza atabilir.

GERCÜŞ KÜÇÜK AMA SİYESETİN MERKEZİ
Gercüş, Hasankeyf'ten sonra Batman'ın küçük ilçelerinden… Fakat siyaset geleneğinin hakim olduğu bir yer...

Batman ilçeleri arasında ilk Devlet Bakanlığını çıkaran yer de Gercüş’tür.

90’lı yıllarda İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanlığını Adan Ekmen yapmıştı.

Yine Maliye Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığını yapan isim de Gercüşlü Mehmet Şimşek'ti.

Geçmiş seçimlerden günümüze dek Batman'ın ilçeleri arasında en fazla Milletvekili çıkaran kent Gercüş’tür.

Bir dönemler siyasette etkin politika yapan Bedrettin Ekmen’le siyaseti fazla konuşmadık.

Kısacası; Gercüş’e yolunuz düştüğünde eski İpekyolu güzergahının geçtiği caddeyi dolaştığınızda hem hüzünleniyorsunuz, hem de o eski günlerin havasını solabiliyorsunuz.